Femeia obeză căreia i s-a fisurat diafragma respiră fără aparate. Pacienta a fost internată în stare gravă după o operaţie de micşorare a stomacului
0O femeie care s-a confruntat cu o complicaţie gravă, după o operaţie de micşorare de stomac efectuată într-o clinică din Turcia, a fost salvată de medicii ieşeni.
O ieşeancă de 37 de ani stabilită în Turcia a fost salvată de medicii ieşeni care i-au tratat o infecţie gravă apărută după şase luni de la operaţie de micşorare de stomac. Femeia a fost internată la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi în urmă cu zece zile, pe 13 mai. Pacienta a fost operată de trei ori şi menţinută sub supraveghere în ATI, intubată şi ventilată mecanic.
Potrivit reprezentanţilor spitalului, în prezent, femeia a fost detubată, respiră singură şi este conştientă. Totuşi, pacienta este internată în continuare în secţia clinică ATI, pentru tratament de specialitate. Femeia care cântâreşte peste 100 de kilograme a ajuns la spital după ce, aflată în vizită la rudele din România, i s-a făcut brusc rău.
Ieşeanca a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” cu un singur plămân funcţional. Celălalt nu mai contribuia la funcţia respiratorie ca urmare a unei infecţii generalizate care se regăsea atât în toracele pacientei, cât şi în abdomenul acesteia. Infecţia ar fi pătruns dintr-o cavitate în alta printr-o fisură a diafragmei.
Conform istoricului medical al pacientei, ieşeanca a suferit o primă fisură a muşchiului diafragmatic în timpul internării într-o clinică din Turcia, acolo unde a optat pentru o rezecţie de stomac. Femeia a apelat la o astfel de operaţie pentru a trata boala cu care a fost diagnosticată, respectiv obezitate morbidă.
„Pacienta a ajuns în UPU într-o stare foarte gravă. Erau vizibile insuficienţa respiratorie acută şi afectarea generală a funcţiilor vitale. A fost internată în clinica chirurgicală de gardă şi după primul stop cardio-respirator resuscitat în UPU a fost efectuată intervenţia chirurgicală de o echipă complexă de chirurgie generală, chirurgie toracică, anestezie şi terapie intensivă”, a specificat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.
Chirurgii intraţi în sala de operaţie au intervenit pentru înlăturarea infecţiei din ambele cavităţi. „S-a efectuat intervenţie chirurgicală atât pentru infecţia cu localizare intra-abdominală, cât şi pentru cea cu localizare toracică, care determina insuficienţa respiratorie. Propriu-zis un plămân nu participa la mişcările ventilatorii şi la oxigenarea organismului, iar sepsisul cu cele două localizări era unul vechi”, a mai subliniat profesorul Cimpoeşu. Femeia se află la prima internare în spitalul ieşean.
Citeşte şi: