Bucuria amară a unui succes: „Salariul în învăţământ este ruşinos!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii care au luat cele mai mari note la examenul de titularizare au prins doar post de suplinitor la şcoli aflate de zeci de kilometri de Iaşi.

Susţin în fiecare vară câte un examen de  patru ore, de fiecare dată cu o bibliografie diferită şi subiecte modificate chiar şi cu două săptămâni înainte de examen pentru a prinde un loc la catedră, job plătit cu sume aproape egale cu indemnizaţia de şomaj. Este vorba despre dascălii care au dat examenul de titularizare şi care au reuşit să treacă proba scrisă cu brio.

Printre profesorii care au dat titularizarea în acest an se numără şi Monica Mustăţea (27 de ani), care a concurat alături de alţi şase candidaţi pentru catedra de geografie de la şcoala din Podu Iloaiei. A luat cea mai mare notă dintre toţi cei care au optat pentru acest post de suplinitor, 9,30.

Este a treia oară când susţine examenul, de fiecare dată promovat cu notă peste 8, însă pentru că nu există post titularizabil este nevoită să dea în fiecare an proba pentru suplinitor. Doctorandă în anul III, profesoara susţine că salariul este mizer şi că aproape jumătate dintre el se duce numai pe navetă. „Salariul de debutant se ridică la 650 de lei. Eu dau câte 10 lei pe zi pentru transport, iar banii îmi sunt decontaţi la cinci luni. Este ruşinos, penibil salariul acesta", spune Monica Mustăţea.

1.000 de lei salariu după 16 ani de vechime

Nota cea mai mare pentru singurul post de suplinitor la chimie la Podu Iloaiei a fost obţinută de Liliana Iftime (44 de ani): 8,75. Femeia nici nu mai ţine minte de câte ori a dat examenul de titularizare în cei 16 ani de când se află la catedră.

La fel, pentru că nu au existat posturi titulaizabile, s-a văzut nevoită să dea la un interval de doi ani examenul pentru postul de suplinitor. Salariul său se ridică după mai bine de un deceniu şi jumătate de muncă la 1.060 de lei pe lună. „Mulţi zic că noi avem vacanţă trei luni, dar vara ne ocupăm de corigenţele elevilor, de Bacalaureat, de examenul nostru de titularizare, avem şedinţele de repartizare pe post şi mai rămânem cu o săptămână. Mai facem şi naveta zilnic, iar salariul meu după 16 ani de muncă în învăţământ e de 1.060 de lei", spune Liliana Iftime.

La nivelul judeţului Iaşi, 510 candidaţi au obţinut note cuprinse între 7 şi 9,99, iar alţi 16 din cei 946 de candidaţi au luat nota maximă. Au fost însă şi 151 de note sub 5, ceea ce reprezintă 16% din totalul notelor.  Candidaţii nemulţumiţi de rezultat pot depune  contestaţii în centrele de examen, urmând ca notele finale să fie afişate pe 10 august.

Citeşte şi:

S-au afişat rezultatele la titularizare! Note mediocre pentru dascălii din judeţul Iaşi UPDATE

Profesorii au chiulit în masă de la examenul de titularizare

Începe titularizarea! 10 candidaţi pe loc pentru un post de profesor în judeţul Iaşi

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldova!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite