Baronul Nichita, executat silit la finalul mandatului de primar. Cu ce avere a rămas fostul edil după 12 ani
0Fostul primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, şi-a făcut publică declaraţia de avere de la finalul mandatului, în documentul postat pe site-ul Primăriei Iaşi existând mai multe modificări în avuţia fostului edil faţă de anii trecuţi.
Printre informaţiile prezentate de Nichita se numără şi o executare silită demarată de Fisc, pentru datorii fiscale pe care fostul primar al Iaşiului nu şi le-a plătit în ultimii ani.
Valoarea datoriei, pentru care Nichita a primit o notificare pe 12 iulie de la ANAF, este de 116.000 de lei, în această sumă fiind incluse şi penalităţile de plată ce s-au adunat în ultimii ani. Nu e prima problemă financiară pe care Nichita o are după ce şi-a finalizate forţat mandatul de primar al Iaşiului, din cauza reţinerii sale în două dosare penale.
Potrivit unor surse din rândul municipalităţii ieşene, Nichita a fost executat silit şi pentru o sumă de aproximativ 100.000 de lei, aferentă unei sancţiuni aplicate de instanţă pentru că nu şi-ar fi exercitat corespunzător funcţia de edil. Concret, Nichita ar fi refuzat să semneze un act de urbanism, fiind dat în judecată de solicitant. Iniţial, suma a fost plătită de Primărie, însă în urma unui control al Curţii de Conturi, suma i-a fost imputată personal.
Din declaraţia de avere semnată din Nichita mai aflăm că acesta mai are datorii de 45.000 de euro la o persoană fizică numită Toma Velio, dar şi două datorii la BRD, de 660 de lei şi 170 de euro. Nichita a mai câştigat în 2015 69.000 de dolari din cesiunea părţilor sociale ale unei societăţi, are două terenuri în judeţele Iaşi şi Suceava şi a mai câştigat şi 80.000 urmare a divorţului de soţia sa.
Nichita a mai câştigat 30.000 de lei din funcţia de primar dar şi 169.000 de lei din vânzarea unor unităţi pe care le deţinea la BRD Asset Management. În prezent, Gheorghe Nichita este judecat în două dosare penale, aflate pe rolul tribunalelor din Bucureşti şi Iaşi. El a fost primar al Iaşiul din 2003 până în mai 2015, când a fost reţinut de DNA.