Alertă în Iași. Muncitori la o fermă, suspecţi de infecţie cu antrax cutanat. Cum se transmite boala și ce riscuri sunt

0
Publicat:

Cei trei muncitori s-ar fi contaminat în timp ce sacrificau vaci bolnave de antrax, la o fermă din județul Iași. Bacilul se transmite de la animal la om, dar nu şi între oameni, transmit medicii. 

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Alertă la o fermă de vite în localitatea Iepureni, situată la 30 de kilometri de Iaşi. Patronul exploatației zootehnice şi doi localnici au ajuns la spital cu simptome specifice antraxului, o boală deosebit de periculoasă, cunoscută în popor drept Buba Neagră. 

Concret, Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare au găsit nouă cadavre ale unor vite şi există suspiciuni că o parte din carnea acestora ar fi fost vândută. Rezultatele de laborator pentru probele prelevate de la cei din spital, dar şi de la animalele găsite moarte vor fi aflate miercuri. 

O boală care poate fi fatală

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva" Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat că s-au prezentat în triajul unităţii medicale trei persoane care prezentau semne şi simptome caracteristice antraxului cutanat. Pacienţii au fost evaluaţi, internaţi şi a fost iniţiat tratamentul specific, iar unul dintre aceştia a necesitat şi intervenţie chirurgicală.

Toţi trei au declarat în cadrul anamnezei că lucrează la o fermă de bovine din judeţul Iaşi. În momentul de faţă, pacienţii urmează tratament, sunt stabili din punct de vedere hemodinamic şi respirator şi sunt strict monitorizaţi multidisciplinar", a explicat luni dr. Florin Roşu.

Bacteriile se multiplică

Acesta a arătat că antraxul este o boală infecţioasă gravă, cauzată de o bacterie rezistentă, Bacillus anthracis, care poate supravieţui în condiţii extreme pentru o perioadă lungă de timp.

Există patru forme diferite de antrax: cutanat; respirator; gastrointestinal; orofaringian. Cea mai comună formă de antrax este reprezentată de antraxul cutanat. Bacteria se răspândeşte din cauza contactului direct a sporului cu tegumentul unei persoane sau cu o leziune cutanată. Sporii de antrax devin activi în momentul în care pătrund în organism. Odată active, bacteriile se multiplică şi creează toxine care provoacă boala", a mai spus dr. Florin Roşu. 

Cei trei bărbaţi s-ar fi contaminat în timp ce sacrificau vaci bolnave de antrax, la ferma unei cunoştinţe. Bacilul se transmite de la animal la om, dar nu şi între oameni. 

Medicii subliniază că,  la nivel de prevenţie, trebuie să nu se intre în contact cu un animal bolnav, oricare ar fi afecţiunea, şi să nu se consume alimente care ar putea proveni de la acestea.

Care este tratamentul preventiv

Tratamentul preventiv în cazul în care s-a întâmplat vreun astfel de contact este cel cu antibiotice, dar el trebuie iniţiat doar după consultarea cu un medic specialist, la sfatul acestuia. Medicul avertizează oamenii să nu înceapă să consume preventiv antibiotice de fiecare dată când consideră aceştia că ar exista vreun risc. 

Inspectorii sanitar-veterinari au început ancheta la ferma de unde s-ar fi contaminat pacienţii. Au găsit nouă vaci îngropate în apropierea crescătoriei şi cred că patronul nu a raportat focarul de infecţie.

„Dacă se confirmă antrax, domnului i se va face dosar penal pentru că a ascuns boala. Vom face cercetări să vedem unde a fost dusă carnea”, declară Gabriel Ciobanu, reprezentant DSV Iași. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite