Locurile pline de mistere de la poalele Castelului Corvinilor, ocolite de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Castelul Corvinilor din Hunedoara primeşte anual peste 400.000 de vizitatori, însă mai multe locuri din perimetrul cetăţii medievale rămân „ascunse“ oaspeţilor săi.

Castelul Corvinilor este cel mai vizitat monument istoric din judeţul Hunedoara, primind peste 400.000 de mii de turişti anual. 

Pentru a explora cele peste 40 de încăperi şi spaţii din interiorul cetăţii medievale, turiştii au nevoie de cel puţin două ore. 

În prezent, castelul se află în şantier, fiind restaurat printr-o investiţie de cinci milioane de euro, finanţată de Uniunea Europeană, iar la finalul lucrărilor se vor deschide noi trasee de vizitare în incinta acestuia.

Castelul Corvinilor trăieşte clipe istorice. Ies la lumină frescele unice, care dezvăluie secretul Huniazilor VIDEO

Hunedoara în secolul al XIX-lea, descrisă de Aranyi, savantul care a salvat Castelul  Corvinilor de la ruinare

Castelul Corvinilor, plin de secrete. Iazul dispărut şi uimitorul izvor termal de la poalele sale

Cei cinci milioane de euro nu au fost suficienţi însă pentru reabilitarea completă a Castelului Corvinilor, iar împrejurimile sale nu au putut fi incluse în proiect, din cauza limitării finanţării europene. Au rămas astfel, mai puţin puse în valoare şi aproape inaccesibile, mai multe vestigii importante din perimetrul Castelului Corvinilor.

Moara Castelului Corvinilor

Unul dintre aceste monumente este vechea moară de la poalele castelului, o clădire ruinată încă de la începutul secolului trecut, aflată sub podul medieval de piatră care se înalţă la aproape 20 de metri deasupra râului Zlaşti. În mai multe gravuri din secolele trecute, clădirea istorică din secolul al XVII-lea era înfăţişată pitoresc, alături de alte case mai mai mici din vecinătate, ridicate pe mal, la poalele castelului.

S-au mai păstrat câteva fotografii de la începutul secolului XX, în care moara de apă apărea intactă, însă puţine informaţii au rămas despre ea. Locul este, în prezent, acopeit de vegetaţie, iar iedera a împodobit rămăşiţele istorice. 

În imediata vecinătate a ruinelor morii, pârâul Zlaşti formează o cascadă, care impresionează prin frumuseţea ei. Puţini turişti se încumetă să coboare până la ele, cei mai mulţi preferând să le fotografieze de pe podul Castelului Corvinilor.


Clădirea morii Foto Daniel Guţă, ADEVĂRUL

castelul corvinilor foto daniel Guta adevarul

Heleşteul dispărut

În secolul al XIX-lea, la poalele Castelului Corvinilor se afla un heleşteu cu păstrăvi, alimentat de un izvor termal, faimos pentru prospeţimea sa. Povestea iazului a fost prezentată de savantul Aranyi Lajos, unul dintre oamenii de ştiinţă care au contribuit decisiv la restaurarea Castelului Corvinilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea.


Castelul în 1838 Foto George Edwards Hering

castelul corvinilor

„Renumit la acest heleşteu era izvorul fără pereche, care curgea din stâncă şi a cărui apă cristalină, fără miros, culoare sau gust avea nouă grade, indiferent dacă afară erau zile toride ori geroase, aşa că vara este rece şi proaspătă iar iarna în loc să îngheţe, din el ies aburi. La patru ore de Hunedoara se află Retezatul, cu toate acestea cresc struguri dulci şi smochine. Cu timpul, aerul de la Hunedoara va deveni renumit în lume. Nu se găseşte în întreg imperiul (neexcluzând nici Gräfenbergul) aer atât de curat ca aici la Hunedoara”, relata Arányi Lajos în cartea „Vajda-Hunyad vára,1452. 1681. 1866., szóban és képben, Poszony, 1867”. 

Heleşteul, dispărut în prezent, a fost înfăţişat în mai multe ilustraţii din secolul al XIX-lea. În zona fostului heleşteu. Zlaştiul a format o mică luncă, mărginită de stâncile pe care a fost clădit castelul. În ce priveşte izvorul termal, locul acestuia nu a fost identificat cu exactitate în prezent. O potecă abruptă coboară din drum, în locurile de la poalele castelului, însă rar turiştii pot fi văzuţi pe ea.


Litografie Castelul Corvinilor - 1840 Sursa - bildarchivaustria.at

castelul corvinilor

Grădina plină de mistere a Castelului Corvinilor

Un podeţ din lemn, ridicat peste vechiul şanţ de apărare al Castelului Corvinilor, coboară spre grădina acestuia, întinsă pe mai multe hectare şi plină de vestigii istorice. 

Turiştii pot ajunge, de asemenea, în grădina din spatele Castelului Corvinilor, traversând pârâul Zlaşti prin apă şi folosind cărarea de la poalele monumentului sau pe urcând pe strada Gabriel Bethlen, pe lângă vechea biserică reformată din Hunedoara.


Castelul Corvinilor, zona grădinii Foto Daniel Guţă, ADEVĂRUL

castelul corvinilor foto daniel Guta adevarul

Săpăturile efectuate de arheologi la începutul anilor 2000 în grădina castelului au dus la descoperirea unui cimitir misterios de copii, din epoca dacică. Aici au fost descoperite cel puţin 30 de depuneri în care se aflau rămăşiţele a peste 50 de defuncţi, cei mai mulţi fiind copii. 

Potrivit arheologilor, mormintele datează din perioada dacică, de aproximativ 2.100 de ani, iar în unele cazuri s-a putut stabili sexul celor înhumaţi, prin metode antropologice: existenţa unor piese tipic feminine, cercei sau mărgele. 

Necropola prezintă o importanţă ridicată, susţineau arheologii, pentru că arată ambele moduri în care dacii îşi înhumau morţii: cel ce presupunea incinerarea cadavrelor şi cel al îngropării lor fără a mai fi arse. 

Tot în vecinătatea Castelului Corvinilor au fost descoperite mormintele unor războinici daci. Într-unul dintre morminte se afla o urnă cu cenuşă, îngropată alături de sica (pumnalul dacic) şi lancea defunctului. Pe Dealul Sânpetru, în apropierea stâncii pe care a fost clădit Castelul Corvinilor, există rămăşiţele unei cetăţi dacice importante.


Cascada. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Vestigiile mai puţin vizitate şi cunoscute din jurul Castelului Corvinilor vor fi puse în valoare cu ajutorul fondurilor europene, susţine primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu. 

castelul corvinilor foto daniel Guta adevarul

Deocamdată, au fost întocmite fişe de proiect pentru investiţii care însumează circa 20 de milioane de euro, iar municipalitatea aşteaptă publicarea ghidurilor de finanţare europeană, pentru a putea solicita fonduri europene.

Parc medieval şi parc etnografic la poalele castelului

Conform Primăriei Hunedoara, fondurile europene vor fi folosite în mai multe investiţii. Un proiect vizează restaurarea frescelor interioare şi exterioare ale Castelului Corvinilor. 

„Fondurile aferente restaurării Castelului Corvinilor nu au fost suficiente pentru a acoperi întregul monument istoric. Astfel, nu sunt abordate o serie de elemente cum ar fi frescele exterioare de pe Turnul Buzdugan, Turnul vechi de Poartă şi Camera de aur, sau subsolurile Sălii cavalerilor, elemente de valoare artistică şi istorică excepţională. Prin intermediul acestei finanţări, intenţionăm să acoperim întreg necesarul de restaurare a Castelului Corvinilor, astfel încât la finalizarea lucrărilor să se prezinte vizitatorilor într-un mod unitar şi armonios”, se arată într-o fişă de proiect.

Un alt proiect, pentru care municipalitatea va solicita fonduri UE, vizează restaurarea şi amenajarea Curţii Husarilor din faţa Castelului Corvinilor, cu mai multe clădiri, turnuri şi ziduri din secolele trecute. „Actuala amenajare a fost realizată pe parcursul restaurării din anii 1950 – 1960. Se doreşte şi reamplasarea cişmelei din faţa Castelului, refăcută după documentaţia din secolul XIX, realizarea unui lapidariu exterior în Curtea Husarilor, mai ales că există o cantitate mare de componente artistice din piatră care provin din Castelul Corvinilor”, arată Primăria Huendoara.

În grădina din vecinătatea Curţii Husarilor, autorităţile vor să amenajeze un parc etnografic dedicat Ţinutului Pădurenilor, solicitând fonduri europene pentru realizarea lui. 

Un alt plan vizează împrejmuirea ansamblului Castelului Corvinilor, iar un alt proiect ambientarea castelului cu expoziţii şi piese de mobilier.

Grădina şi şanţurile de apărare din spatele castelului vor fi transformate într-un parc medieval, dacă municipalitatea va obţine fonduri europene pentru realizarea investiţiei. Moara veche va fi refăcută şi transformată într-un spaţiu expoziţional, iar două poduri peste râul Zlaşti vor fi construite, pentru a face mai accesibilă zona din spatele Castelului Corvinilor, mai precizează reprezentanţii primăriei.

„Ne dorim ca absolut fiecare dintre punctele menţionate mai sus să poată fi finanţate, dar asta depinde în cea mai mare măsură de ghidurile de finanţare (care încă nu au fost publicate). Proiectul va trebui, de asemenea, să treacă prin toate fazele procedurale: elaborare proiect, depunere pentru a se solicita finanţare europeană, DALI, Proiect Tehnic, excuţie şi procedurile de licitaţie prevăzute de lege”, informează Primăria Hunedoara.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Povestea celui mai spectaculos funicular. Rămăşiţele colosului de fier atârnă la zeci de metri lângă castel

Enigmele frescei din Castelul Corvinilor datează din secolul al XV-lea şi dezvăluie o legendă fascinantă

Tărâmul plin de secrete al dacilor. Locul unde ar fi murit Decebal, muntele sfânt şi faimoasele cetăţi FOTO VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite