Trenul Regal a ajuns în Galaţi. Peste două mii de oameni s-au îmbulzit să vadă Familia Regală VIDEO
0
Gălăţenii s-au înghesuit să vadă Familia Regală a României. Peste două mii de oameni au venit la Gara din oraş pentru a aştepta trenul regal şi a asista la ceremonia din cadrul evenimentului.
Gara CFR din Galaţi a fost plină ochi marţi, 10 mai. Organizatorii au întins covorul roşu, oamenii s-au îmbrăcat în uniforme de epocă şi i-au primit pe membrii familiei regale cu flori. La eveniment au participat foarte mulţi copii cu steaguri tricole în mâini şi flori.
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, au dorit să sărbătoarească 10 Mai, deopotrivă Ziua Regală şi Ziua Independenţei Naţionale, alături de oameni din Galaţi.
„Este o ocazie unică. Mă bucur foarte mult că am întâlnit familia regală. Tătăl meu a fost regalist, iar eu mă mîndresc acum cu acest lucru. Este o mare onoare că am fost atât de aproape de membrii familiei regale”, mărturiseşte Ecaterina.
„Foarte emoţionantă ceremonia. Ştiam de câteva zile de acest eveniment şi abia aşteptam să particip şi să văd cu ochii mei membrii familiei regale. Eu sunt din Republica Moldova şi sunt studentă la Galaţi”, a spus Marta.
Membrii familiei regale au fost primiţi de autorităţile locale, iar pe peron s-a cântat cântece patriotice.
Foto: C.Mazilu

Din păcate, trenul regal nu a putut fi vizitat imediat după încheierea ceremonialului, oamenii fii nevoiţi să plece acasă sau să aştepte două ore în Gara CFR.
„Ni s-a comunicat că abia peste două ore. Sper să rezist să stau până atunci. Este o ocazie rară şi îmi doresc tare mult să urc în tren”, arată o pensionară din Galaţi.
„Copiii sunt puţin dezamăgiţi. Ei şi-au dorit să urce în tren, însă abia peste două ore este posibil. Nu pot sta cu ei aici în gară”, a spus o tânără mămică.
„Galaţiul este astăzi destinaţia trenului regal, chiar de Ziua Regalităţii. Momentul pe care-l trăim acum ne întăreşte convingerea că suntem o comunitate care nu-şi uită istoria, ci una care preţuieşte trecutul şi priveşte cu încredere spre viitor. Vizita de astăzi demonstrează că oraşul nostru este cu adevărat primitor, cu oameni ospitalieri, dar şi un centru economic important, aşa cum trebuie să fie cel mai mare port la Dunăre din România. Iar totul se datorează încrederii gălăţenilor într-un proiect solid de dezvoltare a oraşului”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul Municipiului Galaţi.
Cei trei au vizitat Primăria Municipiului Galaţi şi au semnat în Cartea de Onoare, lăsând un mesaj prin care îşi manifestă aprecierea faţă de generoasa ospitalitate de care au avut parte.
Foto C. Mazilu

Pe parcursul călătoriei cu Trenul Regal, Familia Regală este însoţită de voluntari ai Crucii Roşii Române, ai Fundaţiei Regale Margareta a României, precum şi alături de elevi olimpici, de veterani Invictus şi de persoanele vârstnice şi copii implicaţi în proiectele umanitare, sociale, educaţionale şi culturale patronate de Majestatea Sa.
Foto C.Mazilu

Miercuri, 11 mai 2022, Familia Regală va vizita sediul Crucii Roşii Române, Centrul de zi pentru copii Sfântul Spiridon şi Combinatul siderurgic Liberty Galaţi.
Povestea Trenului Regal al României
Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a fost inaugurat în anul 1928 şi a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul şi Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. Anterior, Regele Carol I şi Regele Ferdinand au folosit alte două garnituri de tren, din anii 1870 până în anii 1920.
Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a fost inaugurat în anul 1928 şi a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul şi Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. Anterior, Regele Carol I şi Regele Ferdinand au folosit alte două garnituri de tren, din anii 1870 până în anii 1920.
Sursa: Familia Regală a României

Trenul a fost fabricat în Italia la solicitarea statului român, la Uzinele Ernesto Breda – Construzioni Meccaniche Milano, din 1926 până în 1928. El a fost livrat României şi a intrat în serviciul Casei Regale la un an după trecerea la cele veşnice a Regelui Ferdinand. Primii ani din istoria trenului sunt legaţi de Regina Maria, de Regele Mihai, de Regina Mamă Elena şi, desigur, de Regele Carol al II-lea.
Trenul Regal a fost iniţial folosit la realizarea vizitelor de Stat din ţările europene şi la vizitarea comunităţilor urbane şi rurale. După anul 2012, el a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroană şi comunităţile locale, dar şi un simbol al statului român.
În anii 1940, Regele Mihai şi Regina-mamă Elena au folosit Trenul Regal în multe ocazii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, suveranul şi mama au petrecut, graţie Trenului Regal, multe clipe alături de oameni, de comunităţi, de familii româneşti.
Sursa: Familia Regală a României

Trenul este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Majestăţii Sale, Vagonul Musafirilor Regali, Vagonul Invitaţilor şi Vagonul Casei Majestăţii Sale. Lor li se adaugă, în cazul unor Funeralii Regale, Vagonul Funerar.
Cu actualul Tren Regal au călătorit patru generaţii ale Familiei Regale: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai şi Majestatea Sa Margareta. Nu au călătorit niciodată cu acest tren Regele Ferdinand I şi Regina Ana.
Sursa: Familia Regală a României

În zilele noastre, Trenul Regal a reînceput drumurile sale, ducând membrii Familiei Regale în oraşele din ţară, în anul 2012. De atunci încoace au fost efectuate 11 călătorii, în 50 de oraşe din ţară.
Vă recomandăm şi:
Povestea Trenului Regal. Cum arată şi ce foşti regi şi lideri comunişti l-au folosit