Transfer cu cântec pentru aproape 30 de salariaţi de la Liceul Tehnologic „Simion Mehedinţi” din Galaţi
0Liceul Tehnologic „Simion Mehedinţi” din Galaţi a trecut la sfârşitul anului trecut printr-o reorganizare, prin care şi-a rezolvat problema dublei finanţări. Din păcate, un grup de aproape 30 de salariaţi nu-şi mai primesc drepturile financiare cuvenite din hotărârile de instanţă.
Despre ce este vorba? Pe scurt, Liceul „Simion Mehedinţi” din Galaţi este organizat pe două componente : şcoala de masă şi şcoala specială. Potrivit legislaţiei în vigoare, învăţământul special este finanţat de la bugetul Consiliului Judeţului Galaţi, în vreme ce învăţământul de masă primeşte bani de la Consiliul Local Galaţi. Prin anul 2006, odată cu apariţia unei legi care spunea că aceste componente nu mai pot fi finanţate împreună, Inspectoratul Şcolar a găsit o soluţie de compromis şi a mutat “scriptic” învăţământul de masă la Centrul Financiar la care este arondat Colegiul Naţionale “Al. I. Cuza”.
La sfârşitul anului trecut, Inspectoratul ŞcolarGalaţi a vrut să renunţe definitiv la soluţia de compromis şi a înfiinţat şcoala de masă “Sfântul Ioan” care a fost arondată Liceului Tehnologic “Anghel Saligny”.
Până aici, toate bune şi frumoase, am putea spune chiar şi legale. Numai că cei aproape 30 de salariaţi de la nou-înfiinţata structură s-au trezit, la sfârşitul anului trecut, că nu li se plătesc drepturile cuvenite de pe urma hotărârilor de instanţă, câştigate de SIP Galaţi pe vremea când erau înregimentaţi la Liceul Tehnologic “Simion Mehedinţi”.
“Cei de la «Anghel Saligny» i-au preluat cu salariile, dar nu le-au preluat şi plata hotărârilor de instanţă, care sunt câştigate pe «Simion Mehedinţi». Culmea este că aceşti oameni s-au trezit că nici la salariile din martie nu le-au fost plătite drepturile cuvenite pe hotărârile de instanţă, ceea ce nu este normal. Am luat legătura cu Inspectoratul Şcolar pentru a încerca rezolvarea cât mai rapidă a problemei, pentru că riscăm să ajungem în luna iunie şi oamenii să nu-şi primească din nou aceste drepturi. Şi nu vorbim de sume mici, ci de sume mari, de la câteva zeci de lei până la câteva mii de lei”, spune preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Lidia Antoniu.
Liderul SIP crede că atunci când au luat decizia de transfer a personalului de Colegiul „ Al.I. Cuza” la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, consilierii locali ar fi trebuit să prevadă că transferul se face inclusiv cu plata sumelor rezultate din hotărârile de instanţă.
“Din punctul nostru de vedere rezolvarea este foarte simplă pe cale administrativă”, a explicat Lidia Antoniu. Inspectorul şcolar general Laura Marin spune că poate rezolva această problemă pe cale administrativă, dar că încă nu a descoperit calea legală!
“Noi am aflat de acest lucru abia la începutul lunii martie şi nu am mai avut ce face pentru ca oamenii să-şi primească drepturile în luna martie. Acum, ne gândim să găsim o soluţie, dar încă nu am reuşit s-o găsim. Oricum, oamenii trebuie să stea liniştiţi: îşi vor primi drepturile. Cel mai probabil banii vor fi plătiţi în luna iunie. Ştiu că ei ar avea nevoie acum de aceşti bani, dar nu avem ce face, am aflat târziu şi ne chinuim să rezolvăm problema”, spune Laura Marin.
Pe de altă parte, şefa Inspectoratului Şcolar crede că şi sindicatul are la îndemână o soluţie: să meargă în instanţă cu o acţiune în constatare. “Se duc cu documente la instanţă şi le arată judecătorilor că aceşti salariaţi au fost preluaţi de o altă instituţie şcolară, iar în felul acesta liceul «Saligny» are la îndemână cadrul legal pentru a le plăti oamenilor banii. Este un simplu act, este o chestie formală, nu se percepe taxă de timbru, ori, la câte procese intentează sindicatul, ar fi floare la ureche”, mai spune Laura Marin.
Chiar dacă această soluţie nu este foarte costisitoare, ea ar putea fi însă de durată, deoarece tribunalele sunt supra-aglomerate, iar un proces, fie el şi o acţiune în constatare poate dura de la câteva luni la peste un an de zile. Acest lucru ar fi din nou în defavoarea oamenilor din unitate.
“Pe de altă parte, sindicatul nu are nicio vină că Inspectoratul Şcolar i-a trimis pe cei de la învăţământul de masă la «Anghel Saligny». Sunt de acord că s-a urmărit respectarea legalităţii, este şi dezideratul nostru, acela de a obliga prin orice măsură la respectarea legalităţii, dar trebuia puţin mai multă atenţie la acel transfer. Acele hotărâri de instanţă trebuia luate în calcul”, a concluzionat Lidia Antoniu.