Elevele gemene care vor crea un atelier de arte pentru copiii defavorizaţi pasionaţi de pictură, desen şi fotografie
0Ana Maria şi Elena Irina Crintea (17 ani), eleve în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic ”Paul Dimo” din Galaţi, pictează, sunt pasionate de fotografie, scriu foarte bine şi sunt decise să devină jurnaliste. Pentru că s-au confruntat de mici cu greutăţile vieţii, vor să le acorde o şansă copiilor care au înclinaţie spre arte, dar care nu au posibilităţi materiale pentru a-şi pune în valoare talentul.
Ana Maria şi Elena Irina Crintea (17 ani) sunt gemene, fiind eleve în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic ”Paul Dimo” din Galaţi, iar profesorii le consideră printre cele mai bune eleve ale liceului. Încă de mici nu şi-au dorit altceva decât să înveţe. Îi spuneau mamei lor că nu vor să mai stea acasă pentru că se plictisesc. Anii au trecut, dar gemenele nu s-au schimbat. Chiar dacă sunt puţin bolnave, Ana Maria şi Elena preferă să vină la şcoală ca să nu piardă niciun curs.
De altfel, încă de când au început să meargă la şcoală, iar acum la liceu, adolescentele au obţinut în fiecare an bursă de merit. Pentru a o primi, trebuie să obţii media generală peste 8,50, să nu ai absenţe la şcoală, iar media la purtare să fie 10. Faptul că sunt gemenele face să fie privite cumva altfel de colegi şi apropiaţi, dar nu lipsesc nici momentele amuzante.
”Unii colegi nu ştiu nici acum cine este Ana şi cine este Irina, deşi au trecut trei ani de liceu. Ne fac mereu să râdem. Noi nu încercăm niciodată să ieşim în evidenţă prin lucruri negative, suntem mereu reale în tot ceea ce facem, nu ne prefacem. Asta ne-a făcut să punem câteva întrebări în jur şi am fost copleşite să aflăm că oamenii ne plac exact aşa cum suntem. Ne-au spus alţi colegi că nu am deranjat pe nimeni niciodată. Mulţi tineri de vârsta noastră încearcă să pară ce nu sunt, să iasă în evidenţă prin lucruri mai puţin plăcute, dar nu este cazul nostru”, ne spun emoţionate gemenele.
Mama lor ne mărturiseşte că nu are nimic să le reproşeze, ba dimpotrivă. Sunt extrem de muncitoare şi conştiincioase, iar când se implică într-un proiect, o fac total, iar rezultatele vorbesc de la sine. Gemenele pictează, sunt pasionate de fotografie şi scriu foarte bine, fiind decise să devină jurnaliste după absolvirea facultăţii.
De altfel, în prezent scriu articole la revista liceului, ce privesc tradiţiile şi obiceiurile româneşti, dar şi biografii celebre. ”Dorim să introducem şi o altă rubrică referitoare la modă şi persoanele care au avut un impact important asupra designului vestimentar de-a lungul timpului”, ne explică Ana Maria un alt proiect la care ea şi sora ei lucrează în prezent.
Premiate pentru desenele şi posterele create
Au fost premiate recent pentru desenele şi posterele pe care le-au creat. În 2019, Ana Maria a participat la un concurs regional de desen, ”De la Gutenberg la Google”, unde a obţinut premiul al doilea, în timp ce sora sa, Elena, a fost răsplătită cu o menţiune. În 2020, Ana Maria a impresionat din nou la un concurs de postere pentru informarea adolescenţilor cu privire la riscul de a contracta HIV, lucrarea sa obţinând premiul I. Puţini sunt cei care cunosc sacrificiile pe care mama lor, Lenuţa Crintea (52 de ani), le-a făcut şi continuă să le facă pentru ca acestea să facă carte.
Ana Maria şi Elena Irina alături de mama lor FOTO Valentin Trufaşu
Femeia provine din comuna gălăţeană Băleni şi a reuşit cu greu să le ţină la şcoală şi să le asigure cele necesare traiului zilnic. Gemenele au învăţat la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galaţi până în clasa a V-a, dar după ce s-a separat de tatăl lor, Lenuţa Crintea a fost nevoită să revină în localitatea de baştină, iar apoi s-a angajat ca femeie de serviciu chiar la colegiul unde învaţă acum fetele pentru ca acestea să poată continua şcoala. ”Nu ne permiteam să facem naveta toate trei, eu la muncă şi ele la şcoală. Am făcut-o pentru ca ele să poată să vină la şcoală şi să înveţe. Este greu, dar este şi frumos”, ne dezvăluie Lenuţa Crintea.
Gemenele îi sunt foarte recunoscătoare mamei lor pentru toate sacrificiile pe care le face zilnic, astfel încât ele să meargă la şcoală. ”Învăţăm cât putem de bine pentru că vrem să îi mulţumim pentru ce face pentru noi. Învăţăm, evident, şi pentru noi pentru că vrem mai mult şi o ajutăm mereu atunci când avem timp, când nu suntem prea ocupate la şcoală. Preţuim foarte mult timpul pe care îl petrecem cu mama”, ne mărturiseşte vădit emoţionată Elena.
O mână întinsă copiilor sărăci şi talentaţi
Nu au mai reuşit să revină la Liceul de Arte, dar au venit la Colegiul Tehnic ”Paul Dimo” din Galaţi, pe profilul de producţie media, fiind extrem de pasionate de fotografie şi jurnalism. ”Ne place comunicarea, suntem interesate să aflăm poveşti despre oameni şi mereu am fost pasionate de limba română, dar şi de limbile străine”, ne spune Ana Maria.
Când erau de-o şchioapă, spuneau că vor să devină politicieni, fără să ştie prea bine de ce, iar dacă nu ar fi reuşit, îşi doreau să schimbe lumea prin jurnalism. Le place foarte mult să scrie, iar în prezent se pregătesc pentru a participa la olimpiada de limba română. După absolvire, vor urma Facultatea de Jurnalistică şi nici nu se gândesc să plece din România.
”Dacă toţi tinerii ar pleca, ce s-ar alege de ţara asta”, trage concluzia Ana Maria. Gemenele sunt pasionate şi de pictură, iar pe viitor vor să îmbine jurnalismul cu această frumoasă artă. ”Culorile se amestecă altfel şi poţi crea ceva mai deosebit. Aşa simt eu”, ne dezvăluie Elena motivul pentru care ea şi sora ei au ales şevaletul în detrimentul desenului.
Pentru că ştiu ce înseamnă greutăţile pe care le au tinerii pentru a-şi pune în valoare talentul, gemenele vor înfiinţa în următorii ani un atelier de arte pentru copiii defavorizaţi, unde aceştia să aibă posibilitatea să îşi dezvolte abilităţile la pictură, desen şi să se iniţieze în arta fotografică. Ana Maria şi Elena Irina vor astfel să le acorde o şansă celor mici pentru a face ce le place, astfel încât să nu fie nevoiţi să îşi abandoneze pasiunile.