Cum au scăpat foştii miniştri Dan Nica şi Adriana Ţicău de acuzaţiile penale din dosarul Microsoft, unde li se imputa un prejudiciu de zeci de milioane de euro
0Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a informat pe 1 februarie 2018 că a încetat urmărirea penală în amintitul dosar (legat de presupuse fraude cu licenţe informatice) în cazul a şapte foşti miniştri, printre care numără şi gălăţenii Dan Nica (actualmente europarlamentar PSD) şi Adriana Ţicău. Motivele pentru care ancheta a încheiat ţin de procedurile juridice.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat pe 1 februarie 2018 că ancheta în privinţa celebrului dosar „Microsoft” (care viza una dintre cele mai ample fapte de corupţie din ultimele trei decenii) a ajuns la final.
Potrivit DNA, în cauza respectivă, constituită ca urmare a unei sesizări a Corpului de control al premierului, „rezultau indicii cu privire la încheierea, în data de 15 aprilie 2004, în condiţii nelegale, a unui contract de închiriere licenţe IT şi ulterior a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul Sistem Educaţional Informatizat (SEI)”.
Ulterior, afirmă DNA, complexitatea cauzei (volumul mare de informaţii, perioada mare de timp în care s-au comis infracţiunile, numărul de persoane implicate, etc.) a impus disjungerea dosarului respectiv în mai multe cauze în care, până în prezent, au fost dispuse mai multe soluţii.
Lotul Gheorghe Ştefan
Astfel, în data de 24 martie 2015, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Gheorghe Ştefan (la data faptelor primar al municipiului Piatra Neamţ), Cocoş Dorin (om de afaceri, fosul soţ al Elenei Udrea), Sandu Gabriel (ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010), toţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, precum şi a lui Dumitru Nicolae (om de afaceri), pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale).
Gheorghe Ştefan FOTO Arhiva Adevărul
Cei patru inculpaţi au săvârşit faptele menţionate mai sus în contextul încheierii, în anul 2009, a unui contract de închiriere licenţe Microsoft cu opţiune de cumpărare. În această cauză, la data de 3 octombrie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus pedepse de până la 6 ani închisoare.
Lotul Dinu Pescariu
În acelaşi dosar, la data de 27 septembrie 2017, s-a dispus trimiterea în judecată, a inculpaţilor Sandu Gabriel (aflat în executarea unei pedepse privative de libertate; la data faptei ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale), pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Florică Claudiu Ionuţ (la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG), pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, spălare a banilor (2 fapte), Pescariu Dinu Mihail (la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG), cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, spălare a banilor, Tatomir Cătălin (la data faptelor director general Microsoft România SRL), cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, spălare a banilor.
Dinu Pescariu FOTO Arhiva Adevărul
Faptele reţinute în sarcina acestora au fost comise în cursul anului 2009, în contextul organizării licitaţiei ce avut ca urmare încheierea de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi firma D.Con.Net AG a contractului de închiriere licenţe Microsoft (în anul 2009, a unui contract de închiriere licenţe Microsoft cu opţiune de cumpărare). Dosarul se află în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în acest moment, cei patru inculpaţi beneficiind de prezumţia de nevinovăţie.
De asemenea, la data de 1 februarie 2018, au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail, reprezentanţi în fapt/drept ai societăţilor Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor
Lotul Valerian Vreme
La data de 12 septembrie 2017 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Vreme Valerian, la data faptelor ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Valerian Vreme FOTO Arhiva Adevărul
În această cauză, cercetările au vizat condiţiile în care, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, a fost încheiat un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiunea de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Dosarul se află în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inculpatul beneficiind de prezumţia de nevinovăţie.
Prin acelaşi rechizitoriu, faţă de Funeriu Petru-Daniel, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 – 2012, s-a dispus soluţia clasării, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală (“fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”), întrucât semnarea de către acesta a documentului „Notă privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli”, nu era de natură să producă efecte juridice, aceasta fiind întocmită în „scopul exclusiv al raportării şi al informării cu privire la evoluţia procesului de soluţionare a unor probleme specifice, la stadiul implementării documentelor de politici publice şi/sau a actelor normative”.
Lotul Ecaterina Andronescu, faptele sunt prescrise
La data de 8 ianuarie 2018, faţă de Andronescu Ecaterina (ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009; ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 2008-2012), Tănăsescu Mihai Nicolae (ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004) şi Mihăilescu Petru Ştefan (ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003), s-a dispus soluţia clasării conform art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de Procedură Penală, întrucât în cazul infracţiunilor reţinute în sarcina lor (constând în iniţierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000- 2004, prin care erau favorizate anumite firme în contextul menţionat mai sus) s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
Ecaterina Andronescu FOTO Arhiva Adevărul
Aceeaşi soluţie a clasării s-a dispus faţă de Tănăsescu Mihai Nicolae pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălarea banilor, constând în faptul că în perioada iunie 2003 – noiembrie 2004, a pretins şi primit de la Florică Claudiu Ionuţ şi de la o altă persoană, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft.
Astfel, în contul unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein. Din cercetările efectuate a rezultat că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari, care la rândul lui a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer.
În cazul lui Mihăilescu Petru Ştefan s-a mai dispus soluţia clasării faţă de alte fapte, conform art. 16 alin. 1 lit. c din Codul de Procedură Penală, întrucât în cauză nu au rezultat probe din care să reiasă că, în baza influenţei pe care ar fi avut-o, a asigurat încheierea unui contract de închiriere licenţe IT în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers şi derularea acestuia în bune condiţii. De asemenea nu au existat probe din care să reiasă că suspectul ar fi primit de la aceeaşi societate foloase necuvenite (sume de bani), o parte din ele fiind virate în contul unor societăţi de tip off-shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică.
Lotul Dan Nica, faptele s-au prescris
Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că în acest dosar, s-a dispus clasarea cauzei faţă de Dan Nica (ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004), Silvia Adriana Ţicău (ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelaşi minister) şi Alexandru Athanasiu (ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005).
Dan Nica FOTO Arhiva Adevărul
Cei trei erau urmăriţi penal pentru pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dar s-a constatat că pe parcursul instrumentării cauzei fapta a fost prescrisă.
Trebuie spus că termenul general de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracţiune, data săvârşirii ultimei acţiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripţie a răspunderii penale (şi nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plăţii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) - Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunţată de Î.C.C.J. - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce priveşte momentul consumării infracţiunii de abuz în serviciu.
Derularea evenimentelor anchetate de DNA
În rechizitoriul întocmit în prezentul dosar, procurorii au stabilit cu exactitate cronologia producerii faptelor, precum şi implicarea fiecăruia dintre suspecţi, martori şi inculpaţi în cauză. Vă prezentăm în continuare cronologia faptelor, aşa cum a fost prezentată de DNA în actul de sesizare a instanţei.
„În perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, reprezentanţii Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Ţicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al educaţiei şi cercetării), au iniţiat şi susţinut după caz, proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 şi nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licenţe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale Microsoft.
În scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitaţii publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menţionate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licenţele Microsoft. Extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fără a exista un necesar fundamentat.
Aprobarea încheierii între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licenţe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum şi extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale, s-au făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licenţele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers.
Prin fapta reprezentanţilor Guvernului României, faptă care întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, iar pe de altă parte - un folos necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers.
Suma de 22.787.515 USD, reprezentând o parte (aproximativ o treime) din folosul necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers a făcut obiectul infracţiunii de spălare de bani. Concret, în vederea disimulării originii ilicite a sumei de 22.787.515 USD, a fost încheiat un contract de consultanţă fictiv între Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG.
În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG, suma de 15.553.878,86 USD la data de 11.05.2004 şi suma de 7.233.510,86 USD la data de 30.11.2004.
În perioada mai – decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanţă, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd).
Persoanele implicate în operaţiunile privind disimularea originii ilicite a sumei totale de 22.787.515 USD, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, au fost inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail, acesta din urmă fiind şi beneficiarul final al unei părţi din această sumă.
Prin contribuţia la înfiinţarea firmelor offshore Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, precum şi la încheierea contractelor fictive de prestări servicii dintre Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG, respectiv dintre Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, inculpaţii au contribuit la/au dispus realizarea transferurilor bancare menţionate, care nu s-ar fi putut realiza în lipsa acestor elemente”.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.