Cum au ajuns poliţiştii din Galaţi fani înfocaţi ai unei pagini de Facebook care îi dă în vileag. „De fapt, asta ne ajută“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
agent de circulatie

Grupul Şoferilor din Galaţi a fost creat pe Facebook acum cinci ani, pentru a semnala accidentele, radarele, străzile închise, cu gropi sau afectate de ambuteiaje. Ulterior, grupul care a strâns peste 25.000 de membri este un instrument de lucru util atât pentru şoferi, cât şi pentru poliţişti.

Acum cinci ani, când se năştea pe Facebook Grupul Şoferilor din Galaţi, totul părea mai curând un soi de joacă pe internet, decât ceva serios. De altfel, primele acţiuni au fost din categoria „Ai parcat ca un bou!” (devenit ulterior un grup independent), iar primele câteva mii de postări au fost ceva între socializare şi informare.

După doar un an, însă, grupul a devenit principala sursă de informare a şoferilor profesionişti şi a celor care petrec mult timp la volan, căci pe el au început să fie postate cu promptitudine zeci de informaţii zilnice cruciale pentru siguranţa în trafic: accidente, drumuri proaste, semnalizări rutiere defectuoase, ambuteiaje, străzi închise şi, nu în ultimul rând, amplasarea filtrelor rutiere şi a radarelor.

Aşa că Grupul Şoferilor a devenit un instrument util şi pentru presă, care are acces în timp real la informaţiile despre trafic (însoţite deseori şi de fotografii şi chiar materiale video), iar, mai nou, poliţiştii din Galaţi, prin vocea şefului Serviciului Rutier, comisarul Bogdan Carp, recunosc că şi ei au devenit fani ai secţiunii amintite din Facebook.

„Vremurile evoluează, comunicarea se face acum on-line. Este şi normal să urmărim această comunitate. Sunt multe informaţii utile, la fel cum sunt şi multe informaţii care nu au legătură cu realitatea sau legea, în special, în comentarii. Una peste alta, acest grup creat pe Facebook ne ajută. Inclusiv faptul că se semnalează poziţia radarelor. Am observat că aceste postări îi fac pe şoferi mai precauţi, deci ne ajută mult în munca de prevenire”, a declarat comisarul şef Bogdan Carp pentru ziariştii de la Express de Dunăre.

Pe baza informaţiilor postate pe amintitul grup, Poliţia Rutieră a reuşit chiar să verifice şi să sancţioneze abateri de la Codul Rutier filmate sau fotografiate de participanţii la trafic.

„Facem verificări în astfel de cazuri. Nu întotdeauna imaginile apărute în mediul on-line sunt ceea ce par. Sunt cazuri în care imaginile sunt trunchiate sau scoase din context, dar facem verificări şi stabilim adevarul. Acolo unde se constatată încălcări ale legii, aplicăm sancţiuni”, a mai spus şeful Poliţiei Rutiere Galaţi.

Comisarul şef Bogdan Carp de la Rutiera Galaţi FOTO Arhiva Adevărul

Comisarul şef Bogdan Carp de la Rutiera Galaţi FOTO Arhiva Adevărul

Şeful Rutierei gălăţene neagă, însă, informaţia cum că grupul ar fi un fel de bază de date pe seama căreia poliţiştii îi identifică pe şoferii care critică Poliţia. „Nici dacă am vrea, nu am avea timpul necesar să o facem. Şi apoi, criticile constructive sunt de luat în seamă. Cele gratuite sunt taxate, de regulă, chiar de şoferii de pe grup. Să nu vă imaginaţi că stăm toată ziua pe Facebook, dar monitorizăm. Şi sunt informaţii care ne ajută. Sunt şoferi pe grup care surprind în imagini un accident sau un incident chiar înainte de sosirea Poliţiei sau a Ambulanţei. De multe ori ne folosesc aceste informaţii”, a mai explicat comisarul şef Carp.

Despre şeful Rutierei din Galaţi

Comisarul şef Bogdan Carp a ajuns la conducerea Poliţiei Rutiere Galaţi acum cinci ani, pe când avea doar 32 de ani şi gradul de subcomisar.

Este absolvent al Academiei de Poliţie, şi a activat, pe rând, în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi (2003 - 2007), la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Galaţi (2007 - 2009), la Biroul Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi (2009-2011) şi ca şef al Biroului Drumuri Naţionale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (2011-2012).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite