Un ofiţer din Focşani, nevoit să îl păzească pe Valentin Ceauşescu la Revoluţia din 1989: „Am avut de-a face cu un tip cuceritor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colonelul Eugen Anghel, din Vrancea, este cel care, în ziua de 25 decembrie 1989, a avut misiunea de a-l transporta pe Valentin Ceauşescu la o cazarmă militară din apropierea Bucureştiului.

Au trecut 25 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989 şi colonelul în rezervă Eugen Anghel, şeful Cercului Militar Focşani, rememorează unul dintre episoadele în care a fost angrenat în acele zile fierbinţi.

În noaptea de 22 spre 23 decembrie, căpitanul Anghel, care absolvise Academia Militară cu doar patru luni în urmă, a primit misiunea de a merge în Bucureşti, pentru "apărarea idealurilor Revoluţiei Române".

Misiunea era paza sediului Ministerului Apărării Naţionale de la acel moment. Suplimentar, căpitanul Anghel a primit şi o altă sarcină specială, de livrare a unui „colet” preţios. Era vorba despre Valentin Ceauşescu, fiul fostului dictator.

„Pe 25 decembrie am fost chemat de comandantul regimentului venit de la Focşani, generalul Stelian Ferariu şi am primit ordin să mă duc la un general pentru o misiune extrem de importantă. Mi s-a spus să-mi aleg echipajul unui transportor de cercetare, pentru predarea unui colet. M-am gândit că ar fi vorba de nişte documente. Am ales echipa, conductorul era plutonierul major Vasile Panait, un caporal şi trei soldaţi. Am rămas perplex când am văzut coletul. Era Valentin Ceauşescu, fiul cel mare al lui Nicolae Ceauşescu. Trebuia să-l ducem la Domneşti, lângă Bucureşti, la o cazarmă militară de construcţie, unde se aflau majoritatea membrilor fostului Comitet Politic Executiv al PCR”, ne-a spus colonelul. Eugen Anghel.

FOTO: Valentin Ceauşescu

image

Valentin Ceauşescu fusese ascuns până atunci în sediul Ministerului Apărării. Distanţa până la Domneşti se parcurgea în mod normal în jumătate de oră, însă în cazul de faţă transportorul a ajuns la destinaţie după două ore, fiind folosite, conform colonelului Anghel, rute ocolitoare, pentru a nu da de bănuit. Motiv pentru care între tânărul căpitan de armată şi Valentin Ceauşescu s-a înfiripat un dialog extrem de consistent.

"Fratele meu, Nicu, nu ar da niciodată ordin să se tragă în oameni"

„Prima întrebare pe care i-am pus-o a fost dacă are cunoştinţă de ce la Sibiu fratele său a dat ordin să se tragă în mulţime. Aşa curgeau informaţiile atunci. Mi-a răspuns că fratele său, ca orice om, are şi părţi bune, precum şi rele, dar nu ar fi în stare niciodată să dea un asemenea ordin să se tragă în oameni. M-am convins de veridicitatea spuselor sale abia după două săptămâni, când toată această minciună a fost demontată. Am vorbit despre ceea ce se întâmpla în ţară la acel moment şi mi-a lăsat impresia că ştia mult mai multe. Valentin Ceauşescu era unul dintre cei mai eleganţi şi elevaţi oameni pe care îi întâlnisem”, ne-a mai precizat colonelul Anghel.

FOTO: Căpitanul Eugen Anghel (centru-înpicioare), în zile fierbinţi ale Revoluţiei

image

"Nu a existat un blat între Steaua şi A.C. Milan"

Stelist înfocat, ofiţerul focşănean nu a lăsat neatins nici subiectul legat de echipa de fotbal Steaua Bucureşti, în cadrul căreia Valentin Ceauşescu a avut poate cel mai influent rol. Curiozitatea lui Eugen Anghel era legată de aşa-zisul „blat” la finala Cupei Campionilor Europene dintre AC Milan şi Steaua, încheiată cu scorul de 4-0 pentru italieni.

„Se vorbea că Nicolae Ceauşescu a aranjat meciul cu AC Milan pentru ca Steaua să piardă contra unei sume imense, de 4-5 milioane de dolari. Valentin a spulberat această versiune, spunând că nu este nimic adevărat şi că de fapt au fost încasate de către stelişti două goluri chiar în startul meciului, demoralizând practic întreaga echipă”, a mărturisit Eugen Anghel dialogul cu Valentin Ceauşescu.

După două ore de mers cu transportorul, „coletul” a fost livrat intact responsabililor cazarmei de la Domneşti, nu înainte ca cei doi parteneri de dialog să-şi spună ultimele cuvinte.

image

„Mi-a zis că dacă dă Dumnezeu să scăpăm de Revoluţie ar vrea să ne mai vedem. I-am răspuns că sunt de acord, dar cu o condiţie: el să dea friptura şi eu vinul, că doar sunt din Vrancea. Au fost două ore pline pentru mine, în care pot să spun că am avut de a face cu un tip cuceritor, doctor în fizică. Faptul că colegii lui de la Institutul de Fizică Atomică l-au cerut înapoi ca director după Revoluţie spune totul”, ne-a mai spus colonelul Anghel.

Tot în ziua de 25 decembrie a avut loc şi simulacrul de proces al soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, care au fost executaţi într-o unitate militară din Târgovişte.

Mai puteţi citi:

FOTO Masacrul de la Otopeni din 23 decembrie 1989. Părinţi care-şi plâng copiii morţi şi supravieţuitori care cred că Revoluţia s-a încheiat după fuga lui Ceauşescu

im Silvestru era originar din oraşul Panciu şi avea numai 19 ani când a fost încorporat în armată şi o sumedenie de planuri de viitor. Ar fi putut să-şi amâne fără probleme plecarea la oaste, din cauză că tatăl său era bolnav grav şi în felul acesta ar fi rămas singurul sprijin de nădejde al familiei formate din mamă şi încă două surori mai mici.

Prim-procurorul Parchetului Vrancea l-a anchetat pe securistul Elenei Ceauşescu în timpul Revoluţiei din 1989

Ioan Lefter este singurul magistrat vrâncean care a făcut parte din prima echipă de anchetă a crimelor Revoluţiei din 1989. Acesta a părăsit după două săptămâni echipa de procurorii care cercetau persoanele implicate în Revoluţia din 1989, îngrozit că ancheta se desfăşura sub presiunea armatei, cu puşca la spate.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite