FOTO: Deviza "Să trăiţi bine!", valabilă cu vârf şi îndesat în cazul aleşilor Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza i-a adus în pragul sărăciei pe cei mai mulţi vrânceni, nu însă şi pe aleşii lor, care în plan personal o duc extraordinar de bine.

Au intrat în politică cu Bani

Unul dintre cei mai bogaţi demnitari vrânceni este deputatul PNL Laurenţiu Ţigăeru Roşca, ginerele omului de afaceri Vasile Roşca. Acesta se află la primul mandat de parlamentar, dar a intrat în politică cu bani făcuţi din afaceri. Acesta deţine trei imobile în Focşani şi Bucureşti, trei terenuri intravilane, dar şi active financiare de peste 200.000 de euro. Laurenţiu Roşca Ţigăeru a mai obţinut anul treecut peste 100.000 de euro din închirieri de spaţii dar şi aproximativ 220.000 de euro din dividende, semn că firmelor sale de comerţ, dar şi fabricii de confecţii la acre este acţionar le-a mers bine anul trecut.

Un alt parlamentar vrâncean care a intrat în politică înstărit este PDL-istul Florin Secară. La fel ca şi Laurenţiu Roşca Ţigăeru, deputatul originar din Adjud se află la primul mandat. Deşi nu deţine în propiretate terenuri şi imobile, acesta are în conturi 470.000 de euro. Secară mai are bijuterii şi ceasuri în valoare de 20.000 de euro, iar anul trecut a încasat dividende de un milion de lei de la firmele de mobilă pe care le administrează la Ploieşti. Deputatul are însă şi un credit de restituit la bancă în sumă de 100.000 de euro.


Nini Săpunaru şi Victor Roman,îmbogăţiţi de Oprişan

Deşi n-a fost un personaj activ în Camera Deputaţilor, acesta a compensat lipsa de vizibilitate în reprezentarea intereselor electoratului cu activităţi extraordinar de profitabile. Din indemnizaţia de parlamentar acesta a încasat anul trecut 50.784 de lei, „mărunţiş" cum i-ar spune, pentru că deputatul câştigă foarte bine cu firmele sale.

Astfel, prin intermediul firmei Europroiect, unde are calitatea de asociat (49,5% cotă de participare) împreună cu tatăl şi cumnatul său, şeful PNL Vrancea a încheiat aproximativ 20 de contracte de prestări servicii cu primării din tot atâtea localităţi pentru proiectare de drumuri. Pentru a intra pe această piaţă, deputatul a beneficiat de sprijin de la Consiliului Judeţean Vrancea, care i-a asigurat un front liber şi sigur de lucrări. Comune precum Jitia, Coteşti, Vînători, Urecheşti, Sl. Bradului, Vizantea Livezi, Jariştea, Băleşti, Păuleşti, dar şi oraşele Odobeşti, Focşani sau Consiliul Judeţean Constanţa i-au adus lui Nini Săpunaru în conturi, doar din dividende, suma de 342.219 lei.

Mai bogat decât Nini Săpunaru este deputatul PDS Victor Roman, aflat la primul mandat de parlamentar.Potrivit declaraţiei sale de avere, Victor Roman deţine în Adjud şi Rugineşti 24 de hectare de teren arabil, despre acesta vorbindu-se că intenţionează, la fel ca „regele asfaltului”, Umbrărescu, să intre în afaceri cu energie eoliană. Consilierul mai deţine un teren de 1000 mp la malul Mării Negre, în staţiunea constănţeană Costineşti, dar şi un imobil în suprafaţă de 850 mp la Adjud, localitate unde domiciliază. A câştigat doar din dividende de la firmele pe care le deţine 200000 de lei.

Aproape necunoscut în urmă cu câţiva ani, Roman a devenit peste noapte unul dintre prosperii oameni de afaceri ai judeţului, comparat la nivel de judeţ cu Umbrărescu al Bacăului, tentaculele sale fiind întinse şi în afara Vrancei, graţie lucrărilor obţinute în majoritatea cazurilor din fonduri publice.
Este drept că în calitate de prieten de nădejde al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, lui Victor Roman nu i-a fost foarte greu să deschidă larg porţile primăriilor din Vrancea care i-au încărcat conturile, numai anul trecut, cu aproximativ opt milioane de euro pentru lucrările prestate.

Nu mai puţin de 29 de primării din Vrancea, Galaţi şi Bacău (ponderea fiind în judeţul pe care îl reprezintă ca ales) au apelat la serviciile sale derulate doar printr-o firmă din cele trei pe care le deţine. Majoritatea contractelor consistente cu primăriile au fost realizate pentru lucrări de asfaltări şi amenajări de drumuri, cel mai important contributor la bugetul firmei consilierului fiind Primăria Bilieşti, cu patru milioane de lei.

Alte primării din Vrancea care i-au adus câştiguri frumoase firmei lui Victor Roman sunt Vânători, Gologanu, Corbiţa, Adjud, Rugineşti, Tănăsoaia, Ploscuţeni. Omul de afaceri vrâncean a încheiat contracte avantajoase şi în Bacău, acolo unde Consiliul Judeţean i-a încredinţat reabilitarea unui drum judeţean.

De numele lui Victor Roman se leagă şi firma Sotirex, care are un punct de lucru la Adjud, pe care a condus-o înainte de a deveni consilier judeţean. Din aceasta s-a retras „în mod strategic” pentru a nu se afla în incompatibilitate, firma Sotirex fiind condusă acum, în acte, de o fostă angajată şi asociată cu Roman în mai multe afaceri, Angela Munteanu.

Din 2007 încoace aceasta a câştigat de la Consiliul Judeţean Vrancea toate contractele de deszăpezire de pe drumurile judeţene, fie că ninge fie că nu firma încasând în fiecare an câte un milion de euro.

Chiriile aduc bunăstare

Senatorul PSD Cristian Dumitrescu o duce la fel de bine. Pe lângă cele şase apartamente pe care le deţine în Bucureşti şi Timişoara, plus o casă de vacanţă la Sinaia, deputatul mai deţine încă cinci terenuri, trei maşini, picturi şi bijuterii în valoare de peste 100.000 de euro. Dumitrescu a încasat de la Parlament 66.860 de lei, şi 115.622 de lei de la Universitatea „Dimitrie Cantemir", condusă de soţia sa, nimeni alta decât Corina Dumitrescu, care n-a mai apucat să ajungă ministru al Educaţiei din cauza problemelor din CV.

Cristian Dumitrescu a mai câştigat 73.058 de lei din activitatea de notar public asociat, 64.000 de lei şi 7.800 de euro din închirierea imobilelor pe care le deţine, dar se poate lăuda şi cu cei 363 de lei pe care i-a încasat pe drepturi de autor.

Baza veniturilor, cabinetul notarial

Deputatul PSD Ciprian Nica câştigă  venituri consistente din activitatea de notar, acesta câştigând 233.737 de lei. Totodată, Nica a mai dus acasă 12.000 de euro din calitatea sa de reprezentant în Uniunea Naţională a Notarilor Publici, tot atâţia bani luând şi de la Parlament. Deputatul are în conturi peste 600.000 de lei, dar şi trei proprietăţi. Şi în cazul deputatului Miron Mitrea cele mai multe venituri care i-au intrat în casă au fost tot din activităţi notariale efectuate de soţia sa, deputata Manuela Mitrea. Veniturile obţinute din activităţi notariale au fost de 686.000 de lei. Soţii Mitrea au mai câştigat în Parlament 120.000 de lei. În declaraţia de avere Miron Mitrea are două locuinţe, una fiind în Austria, un teren, trei maşini de luc, bijuterii şi tablori în valoare de peste 300.000 de lei.

În învăţământ se plăteşte bine dacă eşti parlamentar

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, PSD-istul Petru Filip deţine un apartament şi o casă în Oradea şi o casă de vacanţă în comuna Paleu. Filip are şase terenuri, dintre care patru în Oradea şi două în Borod şi Paleu. La categoria maşini, Petru Filip a completat un Range Rover, cumpărat în 2006. În privinţa banilor, acesta are în conturi 60.000 de dolari, 18.000 de euro şi 150.000 de lei. De la Senat a încasat 50.000 de lei, iar din activităţi didactice a mai obţinut anul trecut 100.000 de lei.

Cei mai săraci parlamentari, Angel Tâlvăr şi Neagu Murgu

Deputatul PSD Angel Tâlvăr are declaraţia de avere aproape neschimbată faţă de anii din urmă, şi a obţinut venituri doar din activitatea de Parlamentar. Acesta nu deţine terenuri şi imobile şi a făcut anul trecut un împrumut de 96.000 de lei. Deputatul PP-DD Neagu Murgu, alat la primul mandat de demnitar, intră în Parlament aproape sărac. Acesta nu deţine imobile şi terenuri în proprietate şi are datorii la bănci de 35.000 de lei şi 18.000 de euro, în condiţiile în care venitul său obţinut anul trecut ca director la o firmă de asigurări a fost de 35.000 de lei.

Primarul Focşaniului şi preşedintele Consiliului Judeţean stagnează

Primarul Decebal Bacinschi a rămas cu aceleaşi trei proprietăţi pe care le deţine de ani buni, respectiv un apartament în Focşani, o vilă la Prisaca şi o casă de vacanţă la Lepşa, dar şi un BMW achiziţionat în 2006. Indemnizaţia de primar s-a ridicat la valoarea de 42.858 de ei, cu specificaţia că soţia lui Decebal Bacinschi a adus de trei ori mai mulţi bani în casă, din calitatea sa de administrator la o firmă de confecţii. Edilul şef a încasat anul trecut venituri din pensie de 30000 de lei.


Cea mai importantă persoană din Vrancea, Marian Oprişan, a „sărăcit” în 2011. „Baronul baronilor”a  încasat din salarii 47.772 de lei. În rest, „subţirica” sa declaraţie sa de avere, pe care se regăsesc un teren de 7,5 hectare la Petreşti, două apartamente cu extindere în Focşani şi datorii la bănci de 34.500 de euro, rămâne neschimbată.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite