FOTO Cetăţenii din Focşani, mobilizaţi în bugetarea participativă. Ce proiect a fost depus la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Timofte, preşedinte USR Vrancea
Cosmin Timofte, preşedinte USR Vrancea

Campania de bugetare participativă “Focşani, nu sta deoparte!”, propusă de USR Vrancea, ar urma să se desfăşoare în 9 etape distincte.

După un model care se implementează cu succes la Cluj Napoca, Oradea sau Bucureşti, care prevede implicarea cetăţenilor în actul decizional la nivel local şi nu în a fi doar consultaţi cu privire la modul în care se redistribuie resursele oraşului, Filiala Vrancea a USR a depus la Primăria Focşani proiectul ”Focşani, nu sta deoparte!”, de bugetare participativă. 

Astfel, cetăţenii vor putea veni cu propuneri de proiecte care să contribuie la îmbunătăţirea cartierului în care locuiesc iar municipalitatea va asigura 5% din bugetul local destinat investiţiilor pentru realizarea dorinţelor localnicilor.

Proiectul are o serie de obiective generale, din care cele mai importante vizează creşterea implicării cetăţenilor în viaţa comunităţii, adaptarea politicilor publice la nevoile cetăţenilor, creşterea transparenţei activităţii administraţiei publice locale, dar şi modernizarea administraţiei locale.

“Propunerea în sine reprezintă ruperea a 5% din bugetul de investiţii al oraşului şi punerea la dispoziţie a acestui procent pentru un proiect câştigător din mai multe proiecte posibile care să vină din partea societăţii civile şi care să reprezinte prioritatea zonei respective. Poate fi un proiect legat de un cartier, poate fi un proiect legat de o instituţie de învăţământ sau culturală, în funcţie de ce doreşte populaţia din zona respectivă prioritar în viaţa de zi cu zi”, potrivit lui Cosmin Timofte, preşedinte USR Vrancea.

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Focşani şi au împlinit vârsta de cel puţin 16 ani. De asemenea, pot înainta propuneri de proiecte şi asociaţiile, fundaţiile şi societăţile comerciale cu sediul social în municipiul Focşani.  Fiecare cetăţean poate formula o singură propunere de proiect, care vor fi analizate de un grup de lucru către trebuie să stabilească lista proiectelor eligibile, acestea din urmă fiind supuse votului cetăţenilor, online şi cu buletine de vot depuse la sediul Primăriei Focşani.

Campania de bugetare participativă “Focşani, nu sta deoparte!”, propusă de USR Vrancea, ar urma să se desfăşoare  în 9 etape distincte după cum urmează: lansarea oficială şi promovarea companiei; perioada de colectare a propunerilor de proiecte; analiza şi răspunsul administraţiei publice locale; publicarea listei provizorii cu proiectele eligibile pentru implementare şi a listei cu proiecte respinse, perioadă de dezbatere publică cu privire la lista provizorie a proiectelor eligibile pentru implementare; obţinerea listei finale de proiecte pentru votare; votarea proiectelor care urmează să fie implementate; publicarea proiectelor câştigătoare; implementarea proiectelor câştigătoare.

USR Focşani reaminteşte reprezentanţilor administraţiei locale că bugetul public este al cetăţenilor oraşului şi că este firesc ca aceştia să aibă putere de decizie în privinţa destinaţiei acestuia.

”Menirea noastră ca organizaţie este să reprezentăm cetăţenii şi să-i aducem cât mai aproape de problemele comunităţii, inclusiv de aceea privind cheltuirea banilor publici. Din acest motiv am gândit acest amendament de bugetare participativă”, a mai precizat Cosmin Timofte, preşedintele USR Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite