Berze şi căprioare, îngrijite de un ONG să treacă cu bine peste sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berzele sunt bine îngrijite în Centru
Berzele sunt bine îngrijite în Centru

Până în prezent, peste 350 de animale au fost tratate în Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice si s-au întors în natură.

Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice a fost înfiinţat în anul 2007 de Asociaţia de Conservare de Diversităţii Biologice (ACDB), un ONG care protejează mediul şi fauna,  pe amplasamentul fostei grădini zoologice de la Petreşti, la câţiva kilometri de Focşani.

Centrul este primul autorizat din România specializat în tratarea şi reabilitarea mai multor specii de animale sălbatice aflate în dificultate, până astăzi fiind ajutate să supravieţuiască peste 350 de animale.

Ultimele exemplare tratate în centru sunt trei berze, botezate Costică, Floarea şi Adam, dar şi căprioara Gina. Berzele s-au electrocutat în toamna trecută, pe liniile de transport a energiei electrice, dar au fost îngrijite şi acum sunt cazate la Centru.

berze si caprioare

La rândul ei, căprioara Gina a fost crescută în centru şi se va întoarce în sălbăticie în primăvară, în pădurile din Lunca Siretului. Întrucât fondurile pentru susţinerea acestei activităţi sunt limitate, reprezentanţii Centrului fac apel la populaţie să doneze cei 2% din impozitul pe venit pentru ca animalele să fie îngrijite în continuare.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

“Iarna nu-i ca vara! Dacă pentru mulţi dintre noi iarna e o bucurie, în acest an, la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB frigul şi zăpada nu sunt chiar binevenite. Multe dintre animalele sălbatice au nevoie de căldură după intervenţiile medicale şi de aceea vrem să amenajăm un spaţiu izolat în care să asigurăm pentru perioada de recuperare câteva grade în plus faţă de temperaturile scăzute de afară. Şi tu poţi să ajuţi, donând iar noi te vom ţine la curent cu privire la demersurile noastre şi te vom invita să ne vizitezi”, este mesajul membrilor ACDB pentru cei care vor să ajute centrul, aceştia indicându-le patru modalităţi prin care se pot implica să ajute.

Excluzând cauzele naturale, cei mai mulţi pacienţi, animale sau păsări, ajung la centru din cauza accidentelor rutiere sau din cauza unor acte de cruzime ale oamenilor faţă de animale. Specialiştii Centrului, care sunt medici veterinari sau biologi, spun că principalele lor activităţi se referă la furnizarea de tratament medical şi de recuperare pentru toate animalele sălbatice care sosesc la Centru şi asigurarea programelor de reabilitare pentru eliberarea animalelor în sălbăticie.

Animale salvate la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice

În anul 2018, un pui de urs, de circa 8 luni ,a fost lovit de tren în localitatea Bixad. Deşi iniţial starea ursului era destul de gravă, în urma tratamentului administrat puiul de urs a început să se simtă mai bine şi să dea speranţă că în cel mai scurt timp se va reîntoarce în pădurile din Covasna.

Doi pui orfani de râs s-au întors în habitatul natural după o reabilitare adecvată în lungul a doi ani. Vidra Lenon, un pui despărţit brutal de părinţi si alţi doi pui de jder au fost crescuţi în Centru, la fel şi râsul ”Pistrui”, care a fost eliberat în zona montană a Vrancei , devenind astfel primul pui de râs reabilitat din România şi primul caz de acest fel pentru care există date de reuşită din Europa.

Ursul "Cinci Picioare”, care a impresionat prin povestea lui în urmă cu mai mulţi ani, după ce acesta şi-a pierdut un membru într-un accident de tren şi, a fost tratat în cadrul Centrului şi a fost eliberat cu succes într-o arie naturală din judeţul Harghita.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite