Doljul riscă să piardă un proiect pentru gestionarea deşeurilor de 48 milioane de euro. Află aici de ce!
0Autorităţile au timp până la 1 septembrie să depună proiectul aferent planului de gestionare a deşeurilor din judeţ. Societatea care gestionează activitatea de colectare a gunoiului din judeţ ar trebui privatizată după cinci ani.
Judeţul este la un pas să piardă un proiect de 48 milioane de euro finanţat din bani europeni din cauza neînţelegerilor între municipalitate şi Consiliul Judeţean. Documentul ar trebui să ofere soluţii de gestionare a gunoiului pentru fiecare dintre cele 111 localităţi ale judeţului, printre care şi Craiova. Prefectul Nicolae Giugea susţine că primăria şi-a făcut treaba, iar mingea este acum în terenul administraţiei judeţene. „Primăria are o atitudine firească şi corectă şi şi-a făcut cu vârf şi îndesat treaba. Din partea Consiliului Judeţean nu există voinţă de finalizare“, a spus ieri Giugea, care a precizat că, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, acesta i-ar fi „urecheat“ pe reprezentanţii Consiliului Judeţean. Prefectul susţine că primăria şi CJ Dolj nu se înţeleg asupra tarifului de colectare şi depozitare a gunoiului şi nici asupra managementului societăţii care ar urma să gestioneze întreaga activitate din judeţ. „Consiliul Judeţean vrea un preţ mai mare din cauza costurilor cu transportul, şi o societate care să se privatizeze după cinci ani“, a adăugat prefectul.
Proiectul stă într-o licitaţie
Şeful executivului doljean spune că problema pleacă de la o chestiune tehnică pentru care primăria sau ministerul ar trebui să găsească soluţie. „Salubritatea s-a transformat în societate comercială pentru a împiedica disponibilizările, iar primăria i-a dat delegare de gestiune pe 49 de ani. În primul rând, Uniunea Europeană nu finanţează societăţile comerciale, iar ministrul Borbely ne-a spus că trebuie să revenim la o delegare de gestiune pe patru-cinci ani, astfel încât apoi să se organizeze licitaţie în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară”,a spus Prioteasa, precizând că firma de consultanţă a dat asigurări că proiectul va fi gata până în 15 august. Planul de gestionare a deşeurilor prevede amplasarea în judeţ a cinci staţii de sortare a gunoiului, care ar trebui să preia deşeurile din judeţ şi Craiova. Acestea vor fi ulterior transportate la groapa de gunoi de la Mofleni, singura conformă din judeţ.