VIDEO Cântece româneşti de Sărbători interpretate de cel mai bun cor bărbătesc din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corala Armonia - cel mai bun cor bărbătesc din lume Sursa Facebook Corala Armonia din Constanţa
Corala Armonia - cel mai bun cor bărbătesc din lume Sursa Facebook Corala Armonia din Constanţa

Atmosfera Sărbătorilor de iarnă este sporită de muzica tradiţională românească, căreia un cor din Constanţa îi dă o interpretare magnifică.

Este vorba despre un cor alcătuit numai din voce bărbăteşti, care cântă la fel de bine folclor şi piese sacre. 

Juriile de la competiţiile europene şi mondiale au desemnat, ani la rând, Corala Armonia din România drept cel mai bun cor bărbătesc din lume. 

Ansamblul aparţine Arhiepiscopiei Tomisului şi are în componenţă teologi care câştigă detaşat, şi în postură individuală, concursuri profesioniste de muzică.

Corala Armonia, corul cu muzică divină 

Povestea corului începe în 2001, la Seminarul Teologic Tulcea, acolo unde a fost înfiinţat de Iulian Dumitru, un tânăr teolog din Prahova. După doi ani în care a funcţionat la Tulcea, corala a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. De aici, ansamblul vocal începe să se dezvolte. Dirijorul Iulian Dumitru a studiat pe lângă Teologie, şi Muzică, secţiunea Artă sacră.

De la un nucleu de 8-10 membri, corala are acum 30 membri. Jumătate dintre ei sunt clerici, jumătate sunt studenţi sau absolvenţi de Teologie. „Iniţial am fost un cor religios. A cânta despre Dumnezeu este înălţător. Îţi înmoaie inima. Am avut succese extraordinare cu muzica religioasă, dar ne-am gândit să dezvoltăm şi latura de folclor românesc, care este, de fapt, un filon al muzicii religioase. Ne face foarte fericiţi“, spune dirijorul Iulian Dumitru. 

Toţi cei 30 de cântăreţi ai corului sunt ca o mare familie. „Relaţiile noastre se bazează înainte de toate pe dragoste de cânt. Nu e uşor să faci performanţă fără să fii profesionist. Totul pleacă de la credinţă, pentru că noi suntem un cor ortodox. Aici nu există tensiuni, bârfe. Am ajuns să avem relaţii naşi-fini între noi. Suntem sudaţi sufleteşte total, altfel nu am fi ajuns la asemenea performanţă“, spune dirijorul Iulian Dumitru.

La spectacolele Coralei Armonia, reacţiile publicului dau greutate tuturor premiilor din lume. Deşi ei cântă româneşte, publicul intră imediat în rezonanţă cu artiştii de pe scenă. Explicaţia stă nu doar în muzică, ci şi în felul în care o transmiţi. 

„Muzica bună electrizează, te face să simţi fiori fără să ai calităţi muzicale. Când cântăm folclor românesc, sala vuieşte. Nu există folclor mai frumos, mai diversificat, mai ritmat decât al nostru. Străinii mai ales sunt impresionaţi de cântecele noastre populare. Ne spun: «Nu înţelegem limba voastră, dar ne-a plăcut foarte mult! Aţi cântat atât de frumos!»“, relatează dirijorul Iulian Dumitru. 

De încântare, publicul aplaudă şi bate cu picioarele în podea, ca să amplifice uralele. Nu o dată s-a întâmplat ca până şi juraţii să scoată telefoanele să filmeze corala ortodoxă în timpul evoluţiei. Mulţumire mai mare nici că poate fi: mesajul de pace şi frumuseţe, cântat în limba română, ajunge la inimile tuturor.

Există totuşi un moment aparte după spectacol, care spune mai multe decât orice cuvinte. La membrii corului vin alţi români, plini de dor de ţară, cu lacrimi în ochi. „Vin români lăcrimând şi vor doar să ne îmbrăţişeze, pur şi simplu. Unii nu şi-au văzut ţara de 20 ani. Nici nu mai au cuvinte, sunt copleşiţi de emoţii, ca noi, de altfel“, mărturiseşte arhidiaconul Dumitru. 

Când câştigă un premiu atât de valoros, gândul campionilor se îndreaptă evident spre cei de acasă şi spre marea bucurie care le este dedicată. Mândrie pentru că se cântă imnul României, sufletul inundat de fericire pentru succesul dobândit, dar mai presus de toate, gânduri de recunoştinţă. 

„Am încercat să înţeleg de ce am ajuns unde am ajuns. Dacă n-ar fi Dumnezeu, noi n-am putea fi. Noi slujim prin muzică. Acesta este mesajul Său transmis prin noi: bucuria vieţii este să faci ceva pentru aproapele tău. Să rupi din cămaşa ta, să rupi din tine pentru a da aproapelui tău. Asta este calea cea dreaptă“, mărturiseşte dirijorul Iulian Dumitru. 

Iată câteva dintre premiile obţine de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului: 

 - Grand Prix la concursul „Folklore without borders“ în Bulgaria, Dobrich (iunie 2012); 

  

 - 2 medalii de aur -secţiunea folclor şi muzică religiilor - Olimpiada Corală Mondială (7th World Choir Games), desfăsurată la Cincinnati - Ohio, în Statele Unite ale Americii (4-14 iulie 2012); 

  

 - trofeul şi titlul de campioană europeană-secţiunea cor bărbătesc - Olimpiada Europeană de Muzică Corală, Graz, Austria (14-21 iulie 2013); 

 - locul I şi medalia de aur şi declarată vicecampioană europeană la folclor, cu o diferenţă de 2 puncte faţă de marele premiu - secţiunea folclor- Olimpiada Europeană de Muzică Corală, Graz, Austria (14-21 iulie 2013); 

- locul al II-lea şi medalia de argint- la secţiunea muzică religioasă - Olimpiada Europeană de Muzică Corală, Graz, Austria (14-21 iulie 2013); 

  

 - trofeul şi diplomă - secţiunea Cultură şi Artă- Gală „10 Oameni de valoare pentru Constanţa“ (7 martie 2014); 

  

 - locul I şi medalia de aur la secţiunea muzică sacră - Olimpiadă Mondială de Muzică Corală (8th World Choir Games) desfăşurată la Riga, în Letonia (15-21 iulie 2014); 

 - trofeul şi titlul de campioană mondială - secţiunea cor bărbătesc-Olimpiadă Corală Mondială de Muzică Corală (8th World Choir Games) desfăşurată la Riga, în Letonia (15-21 iulie 2014). 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Armonia, cel mai bun cor bărbătesc din lume

FOTO VIDEO Ei sunt campionii olimpici în sutană. Ascultaţi Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, cea mai bună din lume! 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite