Motivele demolării celebrului club Stuf din Vama Veche. „Plaja pe care se afla clubul era domeniul public al statului și nu domeniu privat al Primăriei”
0După 16 ani de procese în toată țara, pe 17 decembrie a început demolarea clubului Stuf din Vama Veche. Litigiul a început după ce proprietarii hotelului care se construia în spatele clubului au reclamat că mai multe construcții se extind pe plaja unde era cunoscutul club.

”Adevărul” a stat de vorbă despre litigiu și despre motivele demolării cu Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu și cu Narcis Sofianu, avocatul proprietarilor hotelului La John, aflat în fața terasei și care s-au judecat pentru demolarea acesteia.
”Adevărul” a încercat să ia legătura și cu Carmen Popa, proprietara terasei Stuf, însă aceasta nu a răspuns la telefon până la ora redactării acestui articol.
Terasa Stuf din Vama Veche s-a închis după mai bine de 25 de ani de funcționare, potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook. „Tot ce-am trăit împreună va fi ras cu un buldozer de pe fața pământului”, au spus administratorii celebrei terase.
Clubul Stuf din Vama Veche se află în fața Hotelului La John, iar reprezentanții acestuia au invocat printre altele că unitatea de cazare nu mai avea la fel de multă vizibilitate la plajă și nici liniște din cauza muzicii de la Stuf.
”Instanța a anulat contractul de vânzare-cumpărare și i-a pus pe cei de la Stuf să demoleze construcția în termen de trei luni. Termenul s-a depășit cu șase luni. E o sentință judecătorească clară. Construcția va fi desființată de către cei care au câștigat procesul, pe cheltuiala proprietarului. Terenul unde se afla clubul e în domeniul public al statului român”, spune Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu.
Clubul Stuf din Vama Veche a fost un loc de poveste pentru iubitorii de distracție și socializare de pe litoralul românesc, fiind cunoscut pentru atmosfera sa unică.
Activitatea privată pe terenul unde se afla terasa Stuf, teren ce are 745 metri pătrați, a început în 1998 printr-un contract de închiriere a plajei.
”În 1998, consiliile locale erau cele care aveau atribuțiile de administrare a plajei. De abia după un an administrarea plajelor a fost cedată către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Acel teren a fost închiriat ca fiind plajă din domeniul public al statului de către Consiliul Local. Ulterior, când li s-a ridicat dreptul de administrare, dumnealor s-au gândit cum să facă să păstreze o parte din acea plajă pentru niște parteneri pe care îi preferau. Și au început încet-încet să pretindă că de fapt nu este plajă, că ci este domeniul privat al comunei Limanu. Asta deși terenul, atât din punct de vedere al actelor, cât și al aspectului, corespundea definiției legale a plajelor. Pretinzând că este terenul Primăriei Limanu, cei de la Stuf au reușit să îl cumpere prin 2007-2008 de la primărie în timp ce erau în litigiu cu noi”, explică Narcis Sofianu, avocatul proprietarilor hotelului care au câștigat definitiv procesul cu Clubul Stuf.
Proprietarii Hotelului La John au cumpărat inițial două terenuri alipite în Vama Veche și cu deschidere la plajă. În momentul în care au început să construiască, spun ca au văzut că pe plaja din fața hotelului se înmulțesc și se extind mai multe construcții ale Clubului Stuf.
”Cei de la Consiliul Județean Constanța refuzau să ne pună la dispoziție cuprinsul autorizațiilor provizorii pentru acele construcții sezoniere, ce trebuia să fie demolate la finalul fiecărui sezon. Ne-am tot judecat și prin intermediul instanțelor am început să obținem din ce în ce mai multe acte și până la urmă instanțele s-au convins. Am făcut rost și de istoricul actelor dinainte de 1998, acte prin care se arăta clar că terenul învecinat e plajă la Marea Neagră și că în niciun caz nu era vorba de un teren din domeniul privat al comunei Limanu. Cei de la Judecătoria Fetești au dorit să vină să facă cercetare la fața locului. S-a săpat pe acel teren în mai multe locuri și peste tot s-a văzut că și la 10 și la 40 de centimetri adâncime este nisip”, adaugă avocatul Narcis Sofianu.
”Cum a decurs procesul”
Au fost în total peste 16 ani de litigii, cu dosare strămutate la instanțele din Brașov, Târgu Mureș, Ialomița, și București. Curtea de Apel Târgu Mureș a stabilit definitiv și irevocabil în 2012 că terenul în cauză, unde se afla Clubul Stuf, este domeniul public al statului. În iunie 2024, prin hotărâre a Curții de Apel București, s-a anulat și contractul de vânzare, motivul de nulitate fiind acela că bunul nu era al vânzătorului pretins, în speță Primăria Limanu, ci era plajă din domeniul public al statului.
”Curtea de Apel București a stabilit definitiv și irevocabil că pârâții au dreptul la un termen de trei luni pentru a elibera de bunăvoie plaja de construcțiile ridicate în mod abuziv. Cei de la Stuf au depășit acel termen de trei luni și bineînțeles că am demarat procedurile de executare silită. În timpul proceselor, cei de la Stuf au avut tentative, anulate de noi, prin care doreau să extindă mult suprafața unde funcționau. La Apele Române ne-au fost puse bețe în roate și ni s-au ascuns informații până acum 2-3 ani, când au început câteva anchete. De abia atunci cei de la Apele Române au înțeles că au obligația legală de a proteja plajele și au formulat niște cereri de chemare în judecată în mai multe cazuri de ocupare abuzivă a plajelor. Plecând de la drepturile cetățeanului român de a avea acces liber și nestingherit la plajă s-a justificat și legitimarea noastră procesuală, nu doar interesul comercial al hotelului ce avea deschidere la plajă. Noi am luptat în primul rând pentru un drept recunoscut prin Constituție cetățenilor României”, mai precizează avocatul Narcis Sofianu.