FOTO Au cucerit Marea Neagră cu roboţi. Tinerii pasionaţi de robotică au inventat dispozitive de salvare a persoanelor aflate în pericol de înec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robotul acvatic depistează persoanele aflate în pericol de înec FOTO X-Projects
Robotul acvatic depistează persoanele aflate în pericol de înec FOTO X-Projects

PASIUNE Din bare de metal şi câteva motoraşe, adolescenţii au construit roboţi acvatici, apoi au şlefuit un cufăr vechi, căruia i-au ataşat un cap de mort, pentru a arăta cât mai autentic, iar un fost manechin care era îmbrăcat în colecţii de vară a fost aruncat pe mare, urmând să fie salvat de micile lor invenţii.

Elevi şi studenţi pasionaţi de robotică din toată ţara, dar şi de peste hotare, s-au întrecut timp de patru zile la malul mării, pe faleza de la Vraja Mării, în perioada 16 – 19 august, în cadrul Competiţiei Internaţionale de Roboţi Subacvatici din România, organizată de Asociaţia Studenţilor şi Inginerilor cu Activitate Tehnico-Ştiinţifică X-Projects, pentru a treilea an consecutiv.

Cele şapte echipe, dintre care cinci din România şi două din Polonia şi SUA au trebuit să ghideze roboţii prin porţi, să aducă o minge la suprafaţa apei, să descopere cufărul de comori de pe fundul mării şi să salveze manechinul. Tot în cadrul întrecerii, roboţii ghidaţi de pe mal au colectat mostre de nisip de pe fundul mării, aşa cum ne spune Ionela Dumitraşcu, unul dintre organizatori.  

Organizatorii au stabilit şi reguli: un robot acvatic nu trebuie să fie mai greu de 50 de kilograme, iar dimensiunea standard este de 1 metru/ 50 centimetri. De el sunt ataşate două motoraşe şi o cameră video. De pe mal, ei sunt ghidaţi în apa Mării Negre.

Concursul a fost contra timp: proba de ghidare a robotului printre porţi a durat 5 minute, iar cea de recuperare a cufărului cu comori 10 minute.

Roboţi acvatici

Cine a urcat pe podium

Pe podiumul clasamentului la nivel de liceu au urcat echipa „Atlantis Team“ din  America, formată din Haley şi Hannah McConnaughey şi Anika Hustad.

Ele au realizat robotul acvatic de salvare, format dintr-o ţeavă de plastic, un motor de la o imprimantă, o piesă de răcire, la care au ataşat şi o cameră de luat vederi. Mica lor invenţie se poate scufunda la maximum 10 metri adâncime şi poate depista o persoană aflată în pericol de înec.

Locul al doilea a fost adjudecat de „Crabul Albastru“ din România, echipă  formată din Sebastian Andrei Rotaru, Mihai Petrea, Răzvan Ursu.

Pe ultimul loc pe podium au urcat tot românii: Iulian lazăr, Cristian Bourceanu şi Andrei Berechet, cu proiectul „T.B.“.

Concurenţii studenţi au avut câteva probleme, întrucât nu au făcut teste până la concurs în mediul natural, ci doar în piscină, acolo unde nu sunt valuri, nici alge care să diminueze vizibilitatea. Însă, cea mai bună echipă a fost cea a Poloniei: „Eris Proiect“, formată din Wictor Urzeszewski, Błażej Żyliński, Zuzanna Kaluta, Emilia Węgrzyn, Kasia Kate Woroniak, Mattew Plonka. Echipa s-a prezentat la concurs cu un robot de salvare, construit special pentru această competiţie.

Reprezentanţii ţării noastre au întâmpinat probleme cu robotul şi nu au mai putut intra în concurs.

Palmares

Echipa X-Projects a participat la concursul internaţional NASA Lunabotics Mining Competition (21-26 mai), având ca temă construirea unui robot lunar de maximum 80 de kilograme, care să excaveze minimum 10 kilograme de simulant de sol lunar – Regolith - în maximum 10 minute. Competiţia a avut loc la Kennedy Space Center, Florida, iar inventatorii de la X-Projects doresc să aducă şi în România spiritul competiţional care există peste hotare, la concursurile cu probă practică.

Membrii X-Projects mai au în palmares concursurile de robotică Robochallenge 2011-2012, Infomatrix 2012, Inventika 2011, precum şi realizarea unor proiecte comerciale: roboţi tereştri, drone aeriene pentru fotografii/filmări de la înălţime, automatizări.

Visul lui Andrei: să devină inginer aeronautic


ndrei Sebastian Rotaru, de 15 ani, s-a clasat împreună cu echipa pe locul doi. Elevul povesteşte că motoraşele necesare pentru construirea robotului acvatic, care au o putere de 60 de wati, le-au cumpărat de pe un site de specialitate, apoi au făcut rost de barele de metal din PVC cu care au realizat scheletul. La acesta au fost montate apoi patru flotoare, iar motorul a fost conectat printr-un fir la o telecomandă. Ei au fost ajutaţi la realizarea proiectului de Ion Băraru, profesor de fizică la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa.

Roboţi acvatici

Este pasionat de mic de robotică. Cum prietenii cunoşteau acest lucru despre el, i-au făcut cadou un joc din piese, din care el a confecţionat un robot care detectează culorile. „Atunci când depistează un obiect de o anume culoare, robotul trage cu bile în direcţia lui“, ne povesteşte elevul.

Pasiunea sa s-a concretizat şi într-un premiu obţinut la un concurs de staţii spaţiale. Andrei s-a calificat şi la Olimpiada Naţională de Fizică, însă, din păcate, nu a obţinut nici un premiu.

Visul său nu se opreşte aici şi ar vrea, după terminarea liceului, să urmeze cursurile Universităţii Stanford din California şi să devină inginer aeronautic.

Vă mai recomandăm:

Premieră naţională! Concurs de roboţi subacvatici în Portul Tomis. Vor fi navomodele controlate prin Bluetooth! GALERIE FOTO

FOTO Ambiţia inventatorului Theodor Milian: să creeze cea mai tare echipă de robotică din ţară! Recrutări la XPROJECTS

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite