Constanţa, oraşul tuturor timpurilor, îşi va sărbători în acest an ziua. Primăria invită la dezbateri
0
Primăria Constanţa va organiza în acest an „Ziua Constanţei 2016“, la data de 21 mai şi „Ziua Copilului 2016“, la 1 Iunie. Cei interesaţi sunt invitaţi la debateri.
Primăria Constanţa va organiza în acest an „Ziua Constanţei 2016“, pe data de 21 mai şi „Ziua Copilului 2016“, la 1 Iunie. Reprezentanţii municipalităţii invită persoanele interesate la un dialog pe tema celor două sărbători. Întâlnirea va avea loc pe 19 februarie, la ora 13.00 în sala Remus Opreanu a Consilului Judeţean Constanţa.
Naşul Constanţei a fost marele împărat bizantin Constantin cel Mare (306-337). Sub stăpânirea romană, vechea cetate grecească Tomis de la malul mării a primit numele Constantiana (Constanţia), după sora domnitorului.
De altfel, Constantin cel Mare şi-a botezat după el 4 dintre cei 6 copii. Cele două fiice ale sale au fost numite Constantiana şi Helena (după mama împăratului).
Secolul XIII încetăţeneşte denumirea în documentele istorice. Nici turcii n-au mai reuşit să schimbe numele Constanţei, care căpătase sub stăpânirea otomană numele de Köstence (sau Kűstendge – denumire pitorească folosită şi acum pentru a descrie balcanismul oraşului-port).
Când oraşul a devenit reşedinţă de judeţ, importanţa Constanţei - care este cea mai veche aşezare atestată de pe teritoriul României - a dat ca firească denumirea judeţului Constanţa, parte sudică a regiunii Dobrogea.
Dobrogea poartă la rândul său numele unui conducător de origine slavă.
Anul 2013 este considerat de bun augur pentru cetăţenii de la malul mării, deoarece este declarat de Biserica Ortodoxă Română drept Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la împlinirea a 1.700 de ani de la Edictul de toleranţă religioasă de la Milano (313).
Datorită descendenţei, edilii Constanţei au decis în 2002 să treacă oraşul sub patronajul spiritual al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Sanctificatul împărat Constantin este celebrat la 21 mai împreună cu mama sa Elena, astfel că ziua de 21 mai este considerată ziua oraşului Constanţa.
„Constanţa este cea mai veche aşezare continuă din România, încă din antichitatea grecească. Este cel mai vechi port locuit fără întrerupere de la Marea Neagră. Trecutul oraşului, istoria sa, reprezintă cel mai puternic, cel mai important şi cel mai reprezentativ brand al oraşului“, a spus profesorul constănţean Gemil Tahsin, cadru universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi director al Institutului de Turcologie şi Ştiinţe Centrale Asiatice.
Vă mai recomandăm:
Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slav
FOTO VIDEO Înapoi spre rădăcinile neamului românesc, la pas pe tărâmul apostolului Andrei
Comori de Grigorescu, Tonitza şi Ressu la muzeul din Topalu
Minunea etnică de la Dobrogea. Tărâmul armoniei celor 18 naţii