Cine este „pistolarul” care a împușcat un tânăr în Vama Veche. A fost unul dintre cei mai buni specialiști ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse din anchetă au dezvăluit identitatea turistului care a împușcat accidental un tânăr apoi a provocat o operațiune polițienească de proporții după ce a amenințat că se sinucide cu pistolul: a fost unul dintre cei mai buni polițiști criminaliști ai României, șef în IPJ Hunedoara.

Fostul polițist, capturat după o operațiune de proporții Sursa A.I./Captură video
Fostul polițist, capturat după o operațiune de proporții Sursa A.I./Captură video

Nici măcar anchetatorii nu au înțeles cum a ajuns colonelul în rezervă Constantin Duca, dintr-un specialist foarte respectat în postura de scandalagiu „pistolar” în Vama Veche. 

Muzică si focuri de armă

A venit la mare singur, pe motocicletă, și s-a cazat într-un camping retras din sat. Scandalul a început vineri 14 iulie a.c., în jurul orei 18.00. Inițial, spun martorii, a fost un conflict banal între el și mai mulți tineri care ascultau muzică tare.

În timpul scandalului, Duca a scos o armă de foc, un pistol de 9 milimetri. A tras în beton ca să îi sperie, spun martorii, însă proiectilul a ricoșat și l-a rănit pe un tânăr de 21 de ani în picior. Au urmat scene de groază. În timp ce victima a ajuns la spital, Duca și-a pus pistolul la tâmplă și a amenințat că se omoară.

“Își punea pistolul la cap, și punea pistolul la gât, mai bea din bere” a declarat o turistă despre cele petrecute. 

“El, din ce am auzit, zicea că i s-a descărcat armă accidental. Am înțeles că omul avea permis de port-armă și că nu ar fi vrut să facă rău cuiva. Apoi el a crezut că l-a omorât pe băiatul acela și de aceea voia să se omoare și el”, a afirmat angajata unui magazin din zonă. 

Aproape patru ore a durat operațiunea polițiștilor și jandarmilor care negociau cu bărbatul cu arma în mână. Forțele de ordine au blocat străzi, au evacuat turiști din camping și au stat în alertă, ca la o operațiune antitero. În cele din urmă, bărbatul a lăsat pistolul și s-a predat. Este vorba despre o armă cu glonț, calibrul 9 milimetri.

„De la fața locului a fost ridicată armă folosită de persoană în cauză, respectiv o armă letală cu glonț de calibrul 9x19 mm, pe care această o deținea legal.Bărbatul a declarat că, pe fondul consumului de alcool și al unor neînțelegeri cu alte persoane din camping, ar fi acționat accidental pistolul. Bărbatul a fost condus la Clinică de Psihiatrie Palazu Mare, în vederea examinării neuropsihice”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța. 

A fost șef în Poliție

Abia după ce operațiunea s-a terminat, polițiștii au aflat cu cine eu de-a face: cu unul de-al lor. Conform unor surse din anchetă, “pistolarul” este o fostă valoare a Ministerului Afacerilor Interne. Fost comisar șef, acum colonel în rezervă după ce s-a pensionat din MAI, Duca este expert criminalist, specializat în ştiinţa balisticii.

Timp de zece ani a predat la Academia de Poliţie Bucureşti ca profesor, a fost angajat la Institulul Național de Criminalistică şi apoi a fost şef al Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Hunedoara iar, la un moment dat, chiar a condus instituția. Acum este polițist pensionar. 

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul” în luna noiembrie 2009, Duca povestea unul dintre cazurile celebre care l-au chinuit: uciderea a două farmaciste în anul 2004 în Brașov, de către un bărbat care voia să le jefuiască.

„Am ajuns la concluzia că ucigaşul a folosit un pistol artizanal. M-a şocat atrocitatea crimei în scop de jaf, faptul că pentru o sumă mică un om a fost în stare să ia viaţa celor două femei. Am avut parte de nopţi nedormite în urmă acestui caz, pentru că nu s-a putut stabili tipul de armă folosit, fiind vorba de o improvizaţie”, declara Duca, în interviu.

La acel moment vorbea și despre pasiunea să pentru munca de polițist, dar și despre hobby-ul său pentru TIR-ul sportiv. 

Ïnvinuiri grave

Acum însă, după criza pe care a provocat-o în Vama Veche este cercetat penal pentru vătămare corporală din culpă, uz de armă letală fără drept, tulburarea ordinii și liniștii publice și amenințare. Fostul polițist nu a fost audiat, din cauză că, imediat după ce a fost reținut, a fost internat la Secția de Psihiatrie de la Palazu Mare.

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor spune că acesta e un caz izolat și că nu are legătură cu sistemul din care Duca a ieșit.

“Singurul lucru pe care pot să îl spun este că cine are arme letale sau neletale trebuie să respecte legea, să le folosească legal, în scopul pentru care a fost emisă autorizația: autoapărare!”, a afirmat Vasile Zelcă. 

“Se simt ei în siguranță, însă trebuie să ținem cont și de siguranța celorlalți. Nu toți cei care au lucrat în activitate cu armament este obligatoriu să dețină armă, după ce trec în rezervă. România este o țară sigură și, de exemplu eu, nu simt nevoia să am o armă asupra mea. Ce pericole să întâmpinăm încât să scoatem armele unii la ceilalți? Și mai este un aspect. Băutura alcoolică și armamentul, indiferent de care, nu trebuie să stea la un loc”, a declarat Cristian Crăciun, președintele Asociației Militarilor Veterani, sucursala Constanța

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite