VIDEO Legenda Spitfire. De la avionul care i-a îngrozit pe nazişti la berea care oferă plăcere oamenilor din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Spitfire este cel mai faimos avion al celui de-Al Doilea Război Mondial“, le spune istoricul James Holland jurnaliştilor de la BBC. Explică şi de ce: un design inovator, combinaţia câştigătoare de viteză, manevrabilitate şi putere de foc. Din 1990, la aniversarea a 50 de ani de la Bătălia Angliei, o companie a produs o bere ce poartă numele avionului văzut şi azi un simbol al eroismului britanic.

La 50 de ani de la Bătălia Angliei, englezii s-au gândit să marcheze momentul printr-o altă amintire: au creat o bere cu numele avionului britanic capapil să ţină piept avioanelor de luptă nemţeşti, Messerschmitt BF 109. Povestea pe scurt a avionului se poate afla de pe site-ul companiei ce produce berea. Tot acolo se menţionează că Spitfire ”rămâne simbolul ultim al eroismului britanic de război şi al însuşirii tehnice”.

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de când Spitfire a făcut primul zbor. În 1936. Compania va marca momentul prin lansarea unui alt sportiment de bere. În 1990 când s-a lansat prima bere - Spitfire Premium Beer Kentish Ale – ideea a fost de a strânge bani pentru organizaţiile caritabile ale RAF la cea de-a 50-a aniversare a bătăliei de la Marea Britanie, se arată pe spitfireale.co.uk. Tot acolo se spune că acest sortiment de bere a câştigat medalia de aur la Premiile Internaţionale ale Industriei Berii.

image

Avionul Spitfire FOTO spitfireale.co.uk

„Spitfire este cel mai celebru avion al celui de-al doilea război mondial. Designul său inovator şi specificaţiile superioare au dat britanicilor un avantaj decisiv în lupta împotriva Luftwaffe în bătălia de la Marea Britanie. (...) Numai după mai multe îmbunătăţiri, combinaţia câştigătoare de viteză, manevrabilitate şi putere de foc a Spitfire a transformat-o într-o maşină de ucidere formidabilă şi o pictură foarte iubită britanică“, explică istoricul James Holland jurnaliştilor de la BBC.

Un alt istoric, profesorul Marian Ştefănescu, explica pentru historia.ro că Germania nu a învins Anglia printr-un atac aerian masiv, în vara lui 1940, din mai multe motive. Acesta le-a enumerat: radarul performant pentru acele vremuri creat de britanici, autonomia de zbor redusă a avioanelor de vânătoare germane, pierderile mari de avioane şi în special de piloţi suferite de Luftwaffe (aviaţia germană), şi mobilizarea britanicilor care a reuşit să producă mai multe avioane faţă de nazişti.

Cum arăta Spitfire credit foto BBC

image

Istoricii numesc Bătălia Angliei, după cum a numit-o Winston Churchill, campania de bombardamente aeriene naziste asupra Marii Britanii înaintea unei invazii terestre. Această bătălie s-a purtat doar pe calea aerului între avioanele britanice şi aviaţia germană.

Unii istorici susţin că Bătălian Angliei a fost începutul sfârşitului pentru Hitler.

Mai puteţi citi:

Berea fabricată la Timişoara era băută de soldaţi pe frontul din Italia, în Primul Război Mondial FOTO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite