Până unde s-a ajuns cu Book List Challenge: un primar din România spune că l-a impresionat „Mein Kampf”
0Horia Şulea, primarul comunei clujene Floreşti, a postat pe Facebook o listă cu 10 cărţi care l-au marcat, iar printre ele se află volumul “Mein Kampf” de Hitler şi DEX-ul. Acesta spune că “Mein Kampf” e un exemplu de “aşa nu” şi consideră că dacă acest volum ar fi citit de oamenii care se află în funcţii de răspundere fiindcă “probabil că nu s-ar întâmpla multe din răutăţile care au loc”.
Horia Şulea, un primar din România, din comuna clujeană Floreşti, a răspuns provocării unui prieten de a posta pe Facebook cărţile care şi-au pus amprenta în viaţa sa (Book List Challenge). Însă pe lista sa sunt enumerate două cărţi care au atrag atenţia: “Mein Kampf” şi DEX-ul.
Întrebat de “Adevărul”, primarul a declarat că a citit “Mein Kampf” prin anii 90 deoarece a vrut să vadă cum a gândit Hitler, dar şi pentru că bunica sa a fost închisă deoarece a ajutat mulţi evrei să scape cu viaţa din Ardealul de Nord. Horia Şulea a explicat că a trecut şi DEX-ul la cărţi importante deoarece e un instrument util pe care îl foloseşte.
Postarea primarului din Floreşti pe pagina de Facebook:
“Iată, în ordine aleatorie, o listă cu o serie de cărţi care sunt aproape de sufletul meu şi mintea mea:
Cărţile lui Jules Vernes
Seria Spectacolul Lumii a lui Ioan Grigorescu
Romanele poliţiste ale Rodicăi Ojog-Braşoveanu
Mein Kampf – Adolf Hitler
Diplomaţia – Henry Kissinger
Punct contrapunct - Aldous Huxley
Concert din muzică de Bach - Hortensia Papadat-Bengescu
Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război – Camil Petrescu
Shogun – James Clavell
DEX (nu zâmbiţi. Ori de câte ori am vreo nelămurire sau vreo curiozitate dau fuga la DEX pentru a primi lămuriri. De asemenea, uneori efectiv răsfoiesc DEX pentru a găsi sensuri inedite ale unor cuvinte uzuale)”.
În postarea sa, primarul îi provoacă pe oamenii din comună să scrie, pe Facebook, acele cărţi care i-au făcut să vadă altfel lucrurile: “As dori să transmit provocarea mai departe absolute tuturor floreştenilor, care astfel sunt invitaţi să ne împărtăşească un crâmpei din lecturile domniilor lor”.
O a doua postare
El a revenit şi cu o doua postare în care explică faptul că nu e “o crimă să citeşti Mein Kampf”.
“Potrivit lui Elie Weisel, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad este cel mai vehement exponent al celor care neagă Holocaustul. Vorbele sale ar trebui luate foarte în serios, la fel cum trebuiau luate în serios şi vorbele lui Hitler. “Este de ajuns să citeşti Mein Kampf şi discursurile lui Hitler. El a prezis tot ceea ce urma să facă”, a spus Weisel.
Aşadar, dragii mei dragi, dacă e o crimă să citeşti Mein Kampf, sunt de acord să fiu pus alături de Elie Weisel şi alte mii de minţi luminate ale acestei planete - minţi care, la rândul lor, au citit Mein Kampf - şi să fiu condamnat pentru că am citit Mein Kampf. Oricum, cine uită trecutul e condamnat să-l repete (George Santayana)
Şi, pentru a înţelege ce fel de om admite că a citit Mein Kampf, iată două gânduri ale lui Wiesel. “Distrugerea, anihilarea poate fi provocată şi preîntâmpinată numai de om”, “Pacea este darul nostru unul către celălat”, mai scrie primarul clujean pe Facebook.
Pasionat de istorie
Întrebat de ce a trecut “Mein Kampf” pe lista de cărţi care l-au impresionat, edilul din Floreşti spune că a citit cartea prin anii 90 din curiozitate ca să vadă cum a gândit Hitler şi spune că volumul nu i-a plăcut, ci dimpotrivă l-a şocat.
“E o înşiruire de gânduri, de vise, de viziune. Chiar nu poate să-ţi placă nimic dintr-o carte din-asta. Gândiţi-vă că, într-un oarecare fel, am avut şansa de a ne naşte după Al Doilea Război Mondial. Părinţii noştriu, copii fiind, au avut neşansa să trăiască acele momente groaznice. Ca să cunoşti un fenomen trebuie să-l studiezi. Nu pot să spun că am studiat acest fenomen, dar am citit despre el. Mă refer la nazism cu toate faţetele lui negre pentru că nu poate fi nimic roz din tot ce a însemnat nazismul şi fascismul în Europa”, explică Horia Şulea.
Acesta susţine că l-a şocat modul lui Hitler de a vedea lucrurile.
“M-a şocat modul de a gândi al dictatorului, al unui paranoic. M-a şocat că acest om care, în nebunia lui, a reuşit să ajungă conducătorul celei mai dezvoltate, la acea oră, naţiuni din Europa. M-a şocat şi nebunia ideeii rasei ariene, superioritatea ei faţă de alte rase. În faţa lui Dumnezeu suntem toţi egali şi nu avem voie să ne batem joc de nimeni. Dacă azi, mulţi oameni care sunt pe poziţie de decizie sau de răspundere ar citi această carte probabil că nu s-ar întâmpla multe din răutăţile care se întâmplă”, mai afirmă primarul din Floreşti.
El mai spune că acea enumerare de cărţi a făcut-o special la data de 1 septembrie 2014 subliind că nu a ales întâmplător această dată. Istoricii consideră că data de 1 septembrie 1939 este începutul celui De-Al Doilea Război Mondial.
Edilul susţine că un alt motiv pentru care a citit această carte e una de natură personală. Bunica sa a fost închisă în timpul ocupaţiei horthyste din Ardeal deoarece, prin copiii ei, a ajutat evrei să scape cu viaţă.
“Floreştiul a fost localitate de graniţă între Ardealul ocupat şi România liberă. Unchiul meu s-a înrolat în armata română la 16 ani, ceilalţi doi fraţi au rămas acasă. Aveau 12-15 ani şi vedeau cum trec evreii peste graniţă, evrei care fugeau din Ardealul de Nord ca să-şi salveze viaţa. Nu ştiu dacă ei, ca şi copii, au conştientizat ce fac ajutându-i pe acei evrei. Însă în opinia mea un lucru contează: au făcut un lucru foarte bun, un mare act umanitar. Nu ştiu din ce au făcut-o, din joacă, din întâmplare, din convingere, nu ştiu. După faptele lor, bunica mea a ajuns în beciurile închisorile horthyste unde a stat 3 ani de zile. Trebuie să deschidem ochii oamenilor ca niciodată să nu se mai întâmple acets lucru”, mai afirmă Horia Şulea.
Mai puteţi citi: