O artistă din Cluj porneşte „revoluţia“ pantofilor unisex GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii şi masteranzii Universităţii de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca îşi expun până la 6 iulie, creaţiile la Expo Transilvania. Pantofi unisex, rochii „eco”, automobil urban alimentat cu energie alternativă sau o rulotă de camping de ultimă generaţie sunt câteva dintre inovaţiile tinerilor artişti.

Peste 2.500 de creaţii ale studenţilor şi masteranzilor UAD au fost prezentate ieri, la Expo Transilvania, în cadrul expoziţiei anuale a absolvenţilor, cea mai mare manifestare de acest gen din Ardeal. Expoziţia ţine până pe 6 iulie.

De la design vestimentar, la pictură, sculptură, grafică sau fotografie, tinerii artişti s-au întrecut în creaţii care mai de care mai futuriste.

Pantofii unisex creaţi de Tank Szigeti Lilla, absolventă de master în design industrial, au atras toate privirile celor care au participat ieri la vernisajul expoziţiei.

„Întâi mi-am dorit să realizez o colecţie de pantofi cu toc. Pe urmă m-am gândit că femeia zilelor noastre este grăbită. Am renunţat astfel la tocuri şi aşa mi-a ieşit o colecţie unisex. Am căutat pe internet şi nu am găsit să mai existe pantofi unisex. Trebuie să recunosc că asta m-a motivat”, a declarat artista, originară din Oradea.

Pentru a-şi duce la bun sfârşit intenţia de a realiza o colecţie de pantofi unică pe piaţă, tânăra a apelat la o firmă de profil din Oradea, cea care i-a pus la dispoziţie pielea din care sunt realizaţi pantofii.



Pantofi pentru bărbaţi „curajoşi”

Unul dintre aspectele inedite ale colecţiei, susţine studenta, este faptul că aceştia sunt construiţi „dintr-o bucată” şi nu au cusături. În locul acestora, Lilla a folosit şireturi, ceea ce îi face să fie comozi.

„Pantofii sunt construiţi dintr-o singură bucată de material, fără tăieturi pe compoziţia principală. Sunt extrem de comozi şi de rezistenţi. Chiar eu am purtat una dintre perechile expuse aici”, a mai spus orădeanca.

Pentru realizarea unei singure perechi de pantofi unisex, Lilla a muncit mai bine de o săptămână. Ea se gândeşte să facă o afacere cu acet timp de pantofi.

„Unii sunt mai feminini, poate, aş spune că sunt pentru bărbaţi mai curajoşi. Însă pantofii negri pot fi purtaţi fără rezerve de ambele sexe”, a conchis artista.

Ea a precizat că, cel mai probabil, firma care a ajutat-o să-şi ducă la bun sfârşit proiectul de master va fi cea prin intermediul căreia îi va comercializa. Lilla nu a precizat însă preţul la care ajunge încălţămintea unisex, limitându-se în a declara că anumite tipuri de piele folosite au fost „destul de scumpe”.



Arta populară, adusă în 2011

Mulţi dintre studenţii UAD au ales să-şi alinieze lucrările la ultima modă în artă – tendinţele „eco”. Este şi cazul Ramonei Ispas, masterandă în design vestimentar, care a realizat câteva rochii insipirate din ornamentele din arta populară.

„Pentru a aduce în 2011 arta populară”, aşa cum spune ea însăşi, Ramona a folosit ca material pentru rochiile ei lâna, iar ca elemente de design a utilizat decupaje inedite inspirate din furci de tors sau ornamente de pe porţile transilvănene.

„Am încercat să fac legătura între tradiţii şi modern. Am vrut să aduc arta populară în actualitate. Rochiile se încadrează, oarecum, în tendinţa eco. Am folosit materiale naturale, dar şi tehnica reciclării. Practic, nu am aruncat nicio bucată de material. Totul este în aşa fel refolosit, încât să iasă un alt obiect vestimentar”, a explicat Ramona Ispas. Ea a precizat că tehnica este una extrem de migăloasă şi că, deşi câştigă material, pierde timp.

Povestea de la care a pornit colecţia a fost „aşternută” de tânărul designer într-o carte de 14 pagini, realizată exclusiv din lână, în care se regăsesc câteva dintre formele care compun cele cinci piese vestimentare.

Cifră
2.500 de creaţii ale studenţilor şi masteranzilor UAD au fost prezentate la Expo Transilvania

Maşină „eco”, la UAD

Ana Maria Abrudan, absolventă de master în design, a realizat un prototip de autoturism urban, care se alimentează cu energie alternativă. Ineditul proiectului, susţine Ana Maria, constă în faptul că maşina este spaţioasă, are o lungime de trei metri, se poate încărca cu energie solară şi este practică.

„Am încercat să gândesc o maşină realizabilă în serie, pe termen scurt. Nu ştiu la cât s-ar ridica costurile autoturismului, însă preţul ar fi unul accesibil”, a declarat Ana Maria Abrudan.

image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite