Iubirile care au „zguduit” Clujul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stră-stră-străbunica Reginei Elisabeta a II- a Marii Britanii, contesa Claudine de Rhedey, l-a cucerit pe ducele Alexandru de Württemberg.
Stră-stră-străbunica Reginei Elisabeta a II- a Marii Britanii, contesa Claudine de Rhedey, l-a cucerit pe ducele Alexandru de Württemberg.

„Adevărul” vă prezintă trei dintre poveştile de dragoste care au marcat oraşul de la poalele Feleacului. Prima poveste de dragoste atestată la Cluj s-a lăsat cu un proces şi o destituire din funcţie, iar iubirea clujencei Claudine Rhedey cu ducele Alexandru de Württemberg a pus oraşul de pe Someş pe harta familiilor regale.

Poveştile de amor ale clujenilor s-au lăsat cu „scântei”, încă de la începutul secolului al XVI-lea, când în oraşul de pe Someş sunt atestate documentar câteva situaţii de adulter. Clujenii care au călcat strâmb nu au rămas, însă, nepedepsiţi, femeile fiind bătute pentru asemenea fapte în piaţa publică cu nuiele, iar bărbaţii cu vergi, unii dintre aceştia fiind chiar alungaţi din oraş. 

Proces cu zeci de martori

Potrivit lui Vasile Lechinţan, istoric la Arhivele Naţionale din Cluj-Napoca, prima iubire „adevărată”, atestată documentar, s-a consumat în oraşul de pe Someş în jurul anilor 1700, între soţia unui croitor şi un trâmbiţaş român la Cluj. Croitorul Ioan Szabo l-a primit în gazdă pe trâmbiţaşul Dumitru, însă decizia s-a dovedit a fi ulterior „fatală”.

Soţia acestuia a trăit unele din cele mai frumoase poveşti de dragoste consemnate în istoria oraşului chiar cu bărbatul pe care-l găzduise. „Ea îi trimitea cadouri scumpe, de la batiste, până la cămăşi cusute cu argint. Au fost văzuţi împreună, iar apoi au avut parte de un amplu proces. Zeci de martori. Cazul este extrem de important pentru viaţă cotidiană a Clujului, fiind descrise în acest documente multe aspecte în acest sens”, a explicat Vasile Lechinţan.  Povestea de dragoste a celor doi i-a sensibilizat, însă, pe majoritatea celor care au participat ca martori în proces, trâmbiţaşul Dumitru fiind doar destituit din funcţia pe care o deţinea, deşi legile vremii erau extrem de aspre în asemenea situaţii.

Clujul, pe harta familiilor regale

La începutul secolului următor, povestea de iubire a altei clujence, contesa Claudine de Rhedey, a pus Clujul pe harta familiilor regale, ea devenind stră-stră-stră bunica reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit, în urma căsătoriei cu ducele Alexandru de Württemberg. 

„Era o femeie foarte frumoasă şi a fost luată în căsătorie chiar dacă aceasta deţinea un statut social net inferior. Se întămplă rar acest lucru în familiile regale”, a declarat Tudor Sălăgean, istoric la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Claudine s-a stins la doar şase ani după căsătorie, într-un accident de călărie.


Miss România 1930 l-a cucerit pe Carol al II-lea

Clujeanca Livia Pordea a fost una din cele mai frumoase femei din istoria Clujului, câştigând în 1930 titlul de Miss România. Fiica de primar liberal al Clujului interbelic, Livia s-a căsătorit cu milionarul evreu Max Auschnitt. Nu dragostea dintre cei doi a atras atenţia scrierilor vremii, ci zvonurile cu privire la aventurile dintre Livia şi Regele Carol al II-lea, care au scos-o din sărite chiar şi pe amanta „oficială” a acestuia, Elena Lupescu, spun istoricii. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite