FOTO „Uriaşul de Transilvania“, prima rasă de iepure din România pe cale de a fi omologată, este campion european în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Uriaşul de Transilvania“, prima rasă de iepure din România, s-a „născut“ la Cluj-Napoca  FOTO: Mircea Roşca
„Uriaşul de Transilvania“, prima rasă de iepure din România, s-a „născut“ la Cluj-Napoca  FOTO: Mircea Roşca

Geneticianul clujean Valentin Petrescu-Mag (33 de ani) a participat, în urmă cu o lună, la Campionatele Europene de Animale Mici şi Mijlocii din Leipzig (Germania), unde patru exemplare din nou creata rasă „Uriaş de Transilvania“ au primit titlul de campion. Aceasta este prima recunoaştere a valorii şi potenţialului pe care îl are această primă rasă românească de iepure.

Germanii participanţi la Campionatele Europene de Animale Mici şi Mijlocii, competiţie organizată o dată la trei ani, care reuneşte cele mai reuşite exemplare de animale de pe „bătrânul“ continent, au fost uimiţi când l-au văzut pe „Uriaşul de Transilvania“.

Motivele? „Vizitatorii germani au fost impresionaţi că au apărut o rasă grea la un astfel de colorit total diferit de cel al raselor existente şi care diferă nu doar prin mărime, ci şi prin forma corpului“, explică geneticianul clujean Valentin Petrescu-Mag.
Asta înseamnă că nemţii nu se aşteptau să vadă un iepure „made in Romania“ de talie mare la o astfel de culoare.

O altă noutate pe care o aduce această rasă este faptul că masa corpului este centrată pe spate, picioare şi piept.  Organizatorii nu se aşteptau nici să vadă 16 exemplare dintr-o rasă (pui şi adulţi), mai ales aduse de la mari distanţe. Au fost crescători germani care nu au participat la expoziţie cu 16 exemplare, adaugă clujeanul.

La plecare, invitaţie la următoarea expoziţie

În ciuda faptului că limba germană a fost un mic inconvenient pentru cercetătorul clujean, care nu a putut explica, aşa cum şi-ar fi dorit, toate detaliile despre mica sa creaţie, organizatorii Campionatului l-au invitat şi la următoarea ediţie, în 2015, care va avea loc în Franţa.

„Ni s-a sugerat să colaborăm cu ţările europene pentru ca Uriaşul de Transilvania să fie recunoscut drept o rasă europeană. Sunt foarte mulţumit de reuşita obţinută la această expoziţie din Germania“, a afirmat Valentin Petrescu-Mag.

Omologarea rasei, la doi paşi

Geneticianul spune că, până acum, a depus două dosare la Agenţia Naţională de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) din cadrul Ministerului Agriculturii, că urmează să-l depună pe al treilea şi că în această primăvară va veni o echipă de la Bucureşti care să vadă animalele la Cluj şi să declare „Uriaşul de Transilvania“ prima rasă de iepure din România.

„Mi-au comunicat că sunt optimişti şi foarte mândri că vor omologa prima rasă de iepure din România. Mi-au spus şi să avem grijă ca ea să nu dispară“, mărturiseşte cercetătorul clujean.

Farmecul acestei cercetări este şi că Uriaşul de Transilvania se dezvoltă ca rasă nu doar în curtea lui Valentin Petrescu-Mag, ci în curţile mai multor crescători de animale din toată ţara, de la oraşe din Transilvania, Moldova până la cele din sud - Calafat, Călăraşi şi Orşova.

Momentan există circa 600-700 de astfel de exemplare în toată ţara.

Cartea de vizită a „Uriaşului de Transilvania“

Ca şi numele ce-l poartă, „Uriaşul“ este un iepure mare, are o greutate între 4,5 şi 9 kilograme. Dimensiunea a moştenit-o de la rasa de iepure „Uriaşul Belgian“, iar culoarea, de la rasa „Californian“ - alb cu extermităţi negre, gri, maro sau albastre, explică geneticianul Valentin Petrescu-Mag. 
„Pufosul“ are un corp lung, dar bondoc şi musculos, capul rotund, urechi lungi, dar nu foarte lungi. Sunt exemplare de Uriaş la care culoarea e mai deschisă vara şi mai închisă iarna, iar unii, după o anumită vârstă, îşi pierd culoarea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite