FOTO Când cana de cafea are haine tricotate. Povestea artizanului ale cărei minunăţii au ajuns şi în Australia
0Claudia Raţiu (50 de ani) este un artizan din Cluj care face huse tricotate pentru căni, ceainice, perne şi ghivece de flori. Pasiunea sa pentru tricotat a transformat-o, încet, firesc, într-o mică afacere căreia i-a dat şi un nume: Atelierul Păpădiei. „Stai iarna la gura sobei, priveşti flăcările şi împleteşti. E ca o întoarcere în timp, în timpul bunicilor care-şi treceau iernile lungi cu lucrul de mână“, mărturiseşte ea.
„Sunt un om obişnuit: mamă, soţie, fiică, soră, de toate câte puţin. M-am născut în Floresti, un sat lângă Cluj. Am 50 de ani şi mă simt de 35. Cel mai mult îmi place să fiu mamă. Îmi place să călătoresc, ador să grădinăresc, să mă ocup de flori, să stau cu pisicile în poală şi să-mi savurez cafeaua dimineaţa în curte, cu picioarele desculţe în iarbă“, mărturiseşte Claudia Raţiu, un artizan din judeţul Cluj.
Povestea Atelierului Păpădiei a început, aşa cum pornesc toate, cu un vis: de a avea o căsuţă, în mijlocul naturii, departe de griul blocurilor şi aglomeraţia nesfârşită a oraşului.
Evadarea din oraş
Ca orice tânără familie, viata familiei Raţiu se derula parcă după un tipar bine definit. „Mergeam la slujbă, gândul era la copilul de la creşă, de la grădiniţă, de la şcoală. Acasă ne străduiam să mai punem o gresie, să închidem un balcon, să punem un parchet, să creştem copilul să aibă de toate, să mergem vara câteva zile la mare sau la munte. Intrai în rutină. Şi timpul trecea“, povesteşte Claudia.
Sfârşiturile de săptămână, cele de vară, le petreceau la ţară, la părinţii soţului din Cojocna, un sat din apropierea Clujului. „Fiica noastră radia, fugea, se căţăra în pomi, stătea la soare. Noi, bucuroşi de bucuria ei“, continuă Claudia.
S-au îndrăgostit de acel loc şi s-au gândit să-şi facă casa visată. Bunicii soţului ei aveau, tot în Cojocna, o căsuţă pe care au vândut-o. Şi, în timp, cu multă răbdare, au răscumpărat-o şi s-au apucat de construit, mărturiseşte Claudia:
„Era într-un stadiu avansat de degradare. Era o căsuţă din bârne şi lut. Soţul meu a renovat-o mai singur, mai cu ajutoare, mai greu şi în mulţi ani. Vreo 8. Dar am reuşit. Din vechea casă au rămas doar bârnele vechi de sute de ani şi forma tipic ţărănească“.
Claudia Raţiu, în curtea casei sale FOTO: arhiva Claudiei Raţiu
Prin 2012 s-au mutat acolo, iar în timp casa de vacanţă a devenit acasă. S-au bucurat de soare şi de ceea ce au clădit ca familie. „Şi mi-am dorit să mă bucur de viaţă şi am renunţat la slujbă. Aveam 24 de ani munciţi şi 45 de ani. A fost o decizie firească, fiica noastră terminase facultatea, se întreţinea singură şi domeniul în care lucrasem, publicitate, e un domeniu care te foloseşte la maxim“, adaugă Claudia. A lucrat ca şi traffic manager la o firmă de publicitate din Cluj.
O poză ş-o rugăminte
Într-o zi, fiica i-a trimis o poză cu o cană îmbrăcată într-un fel de hăinuţă, de pe Internet. A rugat-o să-i facă şi ei una.
„I-am făcut, dar rezultatul nu era ceva cu care să mă mândresc – n. r. zâmbeşte - . Dar, fire competitivă fiind, am mai făcut mici cadouri la rude, la prieteni. Şi reacţiile au fost surprinzătoare! M-au încurajat să mai fac. Am pregătit câteva modele, am făcut cu ajutorul prietenei mele poze frumoase, o pagină de Facebook şi i-am dat numele, în joacă, Atelierul Păpădiei“, povesteşte Claudia. Soţul o alintă Dia-Păpădia, de la numele ei.
Şi aşa a pornit Atelierul Păpădiei.
Căni ”îmbrăcate” de Claudia FOTO: arhiva Claudiei Raţiu
După ce a încercat să-şi vândă lucruşoarele într-o librărie şi o cunoscută ceainărie, ambele din centrul Clujului, s-a lovit de aceeaşi reacţie: sunt frumoase, dar e nevoie de factură. Aşa că s-a documentat şi a ajuns la concluzia să-şi creeze un PFA.
A mers la un târg în Sibiu, apoi la un festival de handmade din Cluj. „Vând cu ajutorul Facebook-ului în toată ţara şi multe produse ajung şi în străinătate, duse cadou de cei care le cumpără pentru prieteni“, adaugă Claudia. Aşa, minunăţiile ei au ajuns prin Londra, Germania, Austria şi chiar în Australia.
Cele mai multe comenzi le are toamna şi iarna, iar produsele cu cea mai mare căutare sunt cănuţele, ceainicele, brăduţii şi îngeraşii de Crăciun. O cană tricotată (cană şi husa tricotată) costă, în funcţie de model, 30 lei sau 35 ori 40 de lei, un set de ceainic cu cănuţe tricotate (ceainic, căni şi tricotajul la toate ) – 130 de lei, păpucei de casă mamă/fiu sau mamă fiică – 140 de lei.
„E o mare bucurie să lucrezi cu drag, cu pasiune, să vezi că aceia care ajung în posesia produsului de la tine se bucură, îl preţuiesc şi îl admiră! Iar dacă pui suflet şi bucurie în munca ta, primeşti înzecit înapoi. (...) Nu mă iau tare în serios, lucruşoarele împletite de mine sunt calde, colorate şi vesele. Nu e o muncă, e o bucurie şi o împlinire, iar dacă şi pe alţii îi fac fericiţi, cu atât mai mare e bucuria mea!“, mărturiseşte Claudia Raţiu.
Cănile gătite de Crăciun sunt printre cele mai căutate FOTO: arhiva Claudiei Raţiu
Vă mai recomandăm:
O tânără din Cluj „dă viaţă“ eroilor din desene animate şi din jocuri video. De şase ani, din mâinile ei ies omuleţi galbeni, păsări nervoase, dragoni şi tot felul de alte animăluţe care îi fac pe cei din jur să zâmbească.
Monica Balan e o tânără de 26 de ani care croşetează de la botoşei, mănuşi, haine până la bentiţe şi coroniţe. Munceşte la un after school improvizat pe lângă o biserică din Cluj unde face teme cu copiii din familii cu probleme. Viaţa a învăţat-o că poţi trăi cu mai puţin, iar ceea ce contează e să fii de folos celor din jur