Cluj: Pepinieră de afaceri la Facultatea de Business

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Păun (foto stânga) a coordonat participarea Facultăţii de Business la „Gala Premiilor în Educaţie”.
Dragoş Păun (foto stânga) a coordonat participarea Facultăţii de Business la „Gala Premiilor în Educaţie”.

Cei 15.000 de euro câştigaţi de Facultatea de Business din Cluj în urma desemnării ca „Facultatea Anului" la „Gala Premiilor în Educaţie" vor fi investiţi într-un sistem de videoconferinţe şi un incubator de afaceri.

Facultatea de Business din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca este de joi „Facultatea Anului". Distincţia a fost obţinută în cadrul „Galei Premiilor în Educaţie", organizată de Fundaţia „Dinu Patriciu". Reprezentanţii facultăţii au planuri mari cu cei 15.000 de euro, valoarea premiului obţinut în cadrul competiţiei.

Ei vor să vină în sprijinul studenţilor ca aceştia să-şi poată deschidă o afacere proprie încă de pe băncile facultăţii. O parte din sumă va fi investită într-un sistem de videoconferinţe, astfel ca toate conferinţele facultăţii să poată fi transmise în direct, dar şi un incubator de afaceri. Aici, studenţii care vor propune planuri de afaceri viabile vor beneficia de consultanţă din partea specialiştilor facultăţii.

Afacerişti, de pe băncile şcolii

„Vom organiza un concurs peste o lună - două, pentru că atât durează să gândeşti un plan de afaceri bun, iar la începutul semestrului viitor le vom pune în aplicare. Îi vom sprijini să înveţe să facă singuri totul, inclusiv contabilitatea firmei", a declarat Dragoş Păun, asistent universitar al Facultăţii de Business din Cluj.  Acesta a precizat că, dacă proiectul va fi funcţional, va fi extins cu fonduri europene.

„Dacă totul merge bine cu acest proiect, vom încerca să accesăm fonduri structurale şi să avem o clădire întreagă, dedicată exclusiv afacerilor pe care le vor demara studenţii, încă de pe băncile facultăţii", a mai spus Păun.

De ce a fost declarată „Facultatea anului"?

Inserţia mare a absolvenţilor pe piaţa muncii, dar şi implicarea directă a unor reprezentanţi ai mediului de afaceri în programa de învăţământ au fost punctele forte ale instituţiei de învăţământ clujene în vederea adjudecării prestigiosului titlu. „Juriul a urmărit în mod special cum îşi pregăteşte fiecare facultate candidată în parte studenţii pentru piaţa muncii, pentru că asta e critica cea mai mare care este adusă sistemului de învăţământ din România", a declarat Tincuţa Baltag, directorul general al Fundaţiei „Dinu Patriciu".

Potrivit lui Dragoş Păun , cel care a coordonat participarea facultăţii la „Gala Premiilor în Educaţie", mediul de afaceri din România a fost consultat de fiecare dată când facultatea a introdus o nouă specializare. „În 2008 am introdus Administrarea Afacerilor în Servicii de Ospitalitate. Ne-am dus cu planul de învăţământ la Asociaţia Hotelierilor din Cluj şi la absolvenţii noştri care lucrau deja în hoteluri, pentru a le solicita propuneri concrete cu privire la materiile care ar trebui studiate", a exemplificat Dragoş Păun.

Acesta a precizat că oameni din mediul de afaceri precum Ioan Tecar, presedintele MG-Tec Grup, Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania sau Kees Oosting, directorul operaţional al CSI, se întâlnesc anual cu reprezentanţii facultăţii pentru a-şi oferi sugestiile cu privire la planul de învăţământ al instituţiei. „Facultatea noastră este una din puţinele din ţară, dacă nu chiar singura, care constant îşi trece planurile de învăţământ prin filtrul partenerilor din mediul de afaceri, având ca membrii de onoare în consiliul profesoral personalităţi din mediul de afaceri", a explicat Dragoş Păun.

70% din absolvenţi îşi găsesc de lucru


Potrivit ultimelor analize ale UBB inserţia absolvenţilor Facultăţii de Business este de 78%. „Având în vedere contextul economic, inserţia a mai scăzut, dar a ramăs în jur de 70%. Majoritatea se angajează în hotelurile din oraş sau în multinaţionalele care operează la Cluj", a conchis Păun. La Facultatea de Business din Cluj învaţă 1850 de studenţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite