Cât de importantă e calitatea lichidului pentru parbiz. De ce „ieftin şi bun“ este o opţiune extrem de păguboasă iarna
0
Unii şoferi îşi duc maşinile în service-uri la sfârşitul toamnei deoarece se trezesc că lichidul de parbriz a îngheţat, deşi pe recipientul pe care l-au cumpărat scria că rezistă la - 20 de grade Celsius. Motiv pentru care mecanicii îi sfătuiesc pe şoferi să aleagă cu mare grijă lichidul de parbriz şi nu cumva să se zgârcească. În caz contrar, îşi vor goli buzunarele mai târziu, cu alte cheltuieli.
Schimbarea sau înlocuirea lichidului de spălat parbrizul este unul dintre lucrurile prin care şoferii îşi pregătesc maşina pentru sezonul rece. Iar folosirea unui bun lichid de parbriz duce la evitarea altor neplăceri precum îngheţarea acestuia şi o viaţă mai lungă pentru lamelele ştergătoarelor. În caz contrar, apar cheltuieli neprevăzute.
„Este recomandat un lichid de parbriz care poate să reziste la temperaturi de cel puţin -20 grade Celsius. Mai mult decât atât, utilizarea unui lichid de parbriz de calitate, asigură o durată de viaţă mai lungă pentru lamelele ştergătoarelor. Altfel, acestea se deteriorează deoarece unele soluţii de parbriz sunt extrem de corozive. În unele cazuri există probleme şi cu coroziunea sistemului care angreneaza ştergătoarele. Fiind foarte costisitor în cazul în care acest sistem se deteriorează, este de considerat un lichid de parbriz de cea mai bună calitate“, explică Florin Pop, un mecanic din Baia Mare care oferă consultanţă tinerilor ce au creat platfoma online autoeconom.ro.
Sunt însă cazuri când lichidul de parbriz pe al cărui recipient se promite că rezistă la -20 de grade să fie o afirmaţie mincinoasă. Mecanicii unui service din Cluj ne-au spus că la sfârşitul toamnei se lovesc de situaţii care se repetă an de an: şoferi cărora nu le mai funcţionează stropitorul de parbriz, iar lichidul de parbriz e îngheţat.
„Deseori, pe final de toamnă, ajung în service oameni pentru că nu le mai funcţionează stropitorul de parbriz la maşină. De cele mai multe ori, cauza e faptul că le îngheaţă lichidul de parbriz. Asta în condiţiile în care ei achiziţionaseră lichid de iarnă pe care scrie -20 grade, dar pe care dacă îl măsură cu densitmetrul vedem că îngheaţă la -2 grade“, explică Victor Miron, un clujean ce promovează lectura şi lucrează la service-ul tatălui său.
Şi cum se repară situaţia?
„Sunt cazuri în care e suficient să dezgheţăm lichidul şi să schimbăm o siguranţă fuzibilă, dar sunt şi situaţii în care e nevoie să se schimbe pompiţa de la stropitor sau, în cazuri extreme, se fisurează şi rezervorul lichidului de spălare parbriz - ambele se repară prin înlocuire. Recomand să folosească lichid de parbriz care (scrie că) rezistă la -40 grade“, este de părere Victor.
În opinia sa, acest lichid e mai costisitor, dar stricăciunile pe care îl poate face lichidul celălalt sunt mult mai scumpe.
Alţii consideră că ar fi bine să se cumpere lichid de parbriz care să reziste la -45 de grade Celsius, cum reiese din video-ul celor de la canalul de Youtube Motoring TV:
Mai sunt cazurile conducătorilor auto care au cumpărat produse care nu erau adecvate cu ce scria pe etichetă. Au depus plângeri la Protecţia Consumatorului legat de calitatea proastă a lichidului de parbriz cumpărat. Un exemplu din august 2011, din Ploieşti, arată cum un şofer s-a dus într-un supermarket ca să-şi cumpere lichid de parbriz şi a găsit un recipient plin de sedimente, care avea şi un miros destul de neplăcut. Un argument în plus pentru proasta calitate a produsului.
Ce efecte ar fi avut respectivul lichid asupra maşinii, explică, în video de mai jos (credit video canalul de Youtube al Valea Prahovei TV), un comisar de la Protecţia Consumatorului din Ploieşti:
Mai jos aveţi un mic test în care puteţi vedea ce se întâmplă cu lichidul de parbriz la temperaturi extreme:
Încheiem cu un video despre cum se pune lichidul de parbriz, credit video: Fischer Honda Kia
Mai puteţi citi:
Cum să-ţi pregăteşti corect maşina pentru sezonul rece. Ponturi de la mecanicii auto
Cum să-ţi protejezi maşina. Sfaturi şi trucuri utile pentru o viaţă mai lungă a automobilului
Mit sau realitate: trebuie să încălzeşti motorul maşinii iarna înainte să pleci la drum?