Cea mai ieftină mâncare de post. Secretele celor mai bune preparate fără carne. Cum găteşti sănătos şi gustos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghiveciul călugăresc, un preparat delicios FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com
Ghiveciul călugăresc, un preparat delicios FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com

E nevoie doar de puţină imaginaţie pentru ca postul să fie ţinut mai uşor. Preparatele care nu conţin carne iau un timp mai redus de pregătire, sunt mult mai sănătoase şi ajută la detoxifierea organismului. Mai mult decât atât, sunt şi foarte gustoase.

În vechime, postul era mult mai aspru decât în prezent. Toate zilele erau de ajunare, adică abţinere completă de la orice mâncare şi băutură până în ceasul al nouălea din zi, spre seară. Exceptate de la ajunare erau doar zilele de sâmbătă şi duminică. În prezent, gospodinele inventează fel de fel de reţete pentru a trece cu bine peste perioada de post.

Iată un meniu simplu, pentru toate buzunarele, foarte gustos, săţios şi care ia puţin timp de pregătire. “Am gătit pentru prânz o ciorbă de zarzavat în care am pus tot ce am avut la îndemână”, spune Gela Dumitrache, o gospodină din comuna Unirea care pregăteşte tot felul de bunătăţi şi le împarte cu prietenii săi virtuali pe blogul său culinar cufarulcubucurii.wordpress.com.

Ciorba de zarzavat
Ingrediente:

3 cepe medii
3 ardei de care or fi, roşii, verzi, galbeni…
3 morcovei
un păstârnac
o rădăcină de pătrunjel
un dovlecel mare
o mână de boabe de mazăre congelate
o mână de păstăi verzi
o legătură pătrunjel verde
o legătură leuştean verde
câteva tije de ţelină
500 gr. cartofi
400 ml. borş
3 linguri de ulei, eu de măsline am folosit, merge şi de floarea soarelui
3 roşii decojite
sare după gust

Mod de preparare:

calarasi ciorba

Se pune la foc o oala cu vreo 2 litri de apă. Se toacă zarzavatul exact aşa cum place fiecăruia. În paralel cu oala care fierbe, se pun la sotat într-o tigaie cele 3 linguri de ulei, ceapa tocată şi rădăcinoasele. Se lasă doar până sticlesc şi apoi se adaugă în oala care deja a dat în fiert.
După cinci minute se adaugă în oală şi cartofii, dovleceii, mazărea, păstaile verzi, ardeiul, tijele de ţelină şi cele de la leuşteanul pe care-l vom adauga la final şi puţină sare.

calarasi ciorba


Se lasă să fiarbă la foc mic, timp în care se decojesc şi se toacă roşiile.  După vreo 10 minute adăugăm şi roşiile şi lăsăm să fiarbă în continuare. Când considerăm ca s-au fiert suficient de bine toate, adăugăm şi borşul, potrivim gustul de sare şi lăsăm să dea în fiert. Am mai lăsat să clocotească un minut şi am stins focul. Am adăugat verdeaţă tocată şi gata ciorba noastră cu de toate!


Ghiveci călugăresc
Ingrediente:   
                                                                                                                 

Reţeta ce poate fi descoperită pe blogul culinar cufărul cu bucurii, alături de alte  bunătăţi de post, este gătită cu pasiune de învăţătoarea din judeţul Călăraşi care a făcut din bucătărie o adevărată artă. Cu reţetele vechi ale bunicii în sertar, cu sfaturile preţioase ale mamei, Gela Dumitrache îşi îmbunătăţeşte tehnica în fiecare zi, făcând din bucătarie o adevărată artă.

Ingrediente:                                                                                                                      
1 kg de cartofi
4 cepe mari
3 morcovi
2 păstârnaci
1 dovlecel mare
o vânătă mare
500 grame bame  
3 roşii mari, cărnoase                                                                                                                     
3 ardei                                                                                                         
200 gr varză tocată
3 tije de ţelină cu frunze cu tot
100 gr boabe de mazăre                                                                                                   
500 ml suc de roşii
sare, piper, cimbru, foi de dafin
250 gr fasole păstăi                                                             
un ardei iute(sau chili)
o legătură de pătrunjel
o legătura mărar
75 ml. ulei de măsline, merge şi de fl.soarelui
3 căţei mari de usturoi

Mod de preparare:
Se spala zarzavatul, se curăţă. Se toacă ceapa solzişori şi usturoiul mărunt. Ardeiul, dovlecelul, vânăta, roşiile (decojite), cartofii se taie cubuleţe  cam de 2 cm.  Morcovii şi păstărnacii se taie rondele. Fasolea păstăi se curăţă, se rupe în bucăţi.
Bamele se curăţă cu grijă de cotor şi se opăresc întăi în apă cu sare ţi otet, o ceaşcă de 100 ml. pentru a nu mai fi gelatinoase, după care se taie în bucăţi de 2 cm lungime. Atenţie, bamele trebuie manipulate uşor fiindcă se desfac în fâşii. Varza se toacă obişnuit, dar nu fin. Verdeaţa se toacă în mod obişnuit.

calarasi ghiveci

Se pun la sotat într-o cratiţă încăpătoare ceapa şi usturoiul. După ce sticlesc un pic se adaugă ardeiul, morcovul, păstârnacul, vânata, dovlecelul.

calarasi ghiveci

Se lasa să se înmoaie şi acestea un pic, după care se adaugă cartofii, mazărea, fasolea şi bamele. Se mestecă binişor şi după câteva minute se adaugă roşiile şi sosul de roşii sau suc, ce aveţi. Se adaugă şi o parte din verdeaţă, restul păstrăm pentru final. Se omogenizeaza totul mestecând şi se lasă să dea în clocot. Din acest moment sunt două variante de urmat: să se lase cratiţa pe foc şi să se fiarbă la foc molcom ghiveciul sau să-i adăugăm şi condimentele, îi punem capac şi dăm cratiţa pentru o oră la cuptor.

image

“Eu am moştenit de la mama obiceiul să-l  fac scăzut bine la cuptor şi asa place tuturor, păstrez în cufăr obiceiul! După ce s-a făcut, îi adăugăm verdeaţa. Poftă bună!", spune învăţătoarea.
 

Vă recomandăm şi:

Începe Postul Crăciunului: 40 de zile de interdicţii, când şi câte dezlegări la peşte au credincioşii

Cele mai puternice sfaturi ale părintelui Argatu împotriva „curviei“. Ce trebuie să facă păcătoşii şi unde sunt trimişi

Rugăciunea părintelui Ilarion Argatu pentru momentele în care îţi merge rău. Ce recomanda faimosul duhovnic pentru alungarea ghinionului din casă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite