VIDEO Viile buzoienilor, distruse în mare parte de mană şi făinare. Vinul va fi mult mai puţin şi mai scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vom avea vin mai puţin şi mai scump! Asta spun viticultorii buzoieni despre producţia din toamnă. A plouat mult, au fost temperaturi scăzute iar tratamentele fitosanitare aplicate plantaţiilor de viţă au fost ineficiente pe suprafeţe întinse. Din păcate, producătorii nu îşi vor putea recupera paguba produsă de ploi pentru că împotriva bolilor nu se pot face asigurări.

În dealurile Istriţei, din Podgoria Dealu Mare, cât vezi cu ochii plantaţiile de viţă au fost decimate de mană ori făinare. Ploile dese şi însemnate cantitativ, chiar de peste 140 de litri pe metru pătrat, au făcut aproape imposibilă aplicarea tratamentelor la timp. Practic, viticultorii au pândit vremea bună pentru a-şi putea stropi viile.

Din păcate, spun specialiştii,  imediat după stropiri,  precipitaţiile au spălat substanţele menite să ţină bolile la distanţă. Prin urmare, ca să-şi protejeze producţia, viticultorii au fost nevoiţi să aplice de două ori mai multe tratamente şi implicit au cheltuit dublu faţă de anul trecut.

Unul dintre cei mai mari producători din zona Buzăului, Staţiunea de Cercetare Pietroasa, estimează că producţia de struguri din acest an va fi mai mică cu 40%. 

”Dacă anul trecut am dat cinci, până la şase tratamente, anul acesta am dat 11 tratamente, iar acest lucru a dus la o cheltuială cu mult mai mare faţă de anul ce a trecut, an ce a fost foarte bun. Atunci s-a înregistrat o producţie de aproximativ 11-12 tone la hectar, iar anul acesta preconizăm că va fi de maximum opt tone pe hectar. Din ce relatează şi ceilalţi viticultori, este o producţie foarte slabă şi va influenţa preţul vinului, adică va fi mult mai mare”, a declarat  Sorin Marin, directorul Staţiunii de Cercetare Pietroasa.

image

Cele mai mari pierderi le vor avea viticultorii din localitatea Breaza. Ei estimează că producţia de vin de anul acesta va fi extrem de scăzută. Majoritatea butucilor nu mai au nici măcar un ciorchine întreg. Viticultorii se plâng că deşi au investit în tratamente puternice şi scumpe, substanţele nu şi-au făcut efectul. 

”Rieslingul şi feteasca au rezistat mai mult. În rest, e dezastru. Imediat după înflorit a început o perioadă de ploi cu mici pauze, în această fază s-a instalat mana, la finalul acestei perioade a venit o mană puternică, care a afectat şi ciorchinele”, ne-a spus Valerică Dobrinoiu, viticultor din Breaza, judeţul Buzău.

Speranţele viticulorilor se îndreaptă acum către cer. Dacă va fi soare până la sfârşitul lunii august, există şanse ca producţia să fie bună calitativ, asta pentru că acum este perioada de pârgă şi acumulare a zaharurilor în bobul de strugure. 

image

”Faţă de producţia din anii precedenţi, trei sferturi din culturi sunt afectate. Cei care au făcut tratamente sperăm să ducă la sfărşit calitatea superioară a strugurelui şi sperăm că nu o să vină un putregai cenuşiu înainte de recoltare, să nu mai avem aceleaşi condiţii meteo neprielnice la cultura de vie”, a declarat Aurel Lupu, viticultor din Breaza.

Reducerea la jumătate a producţiei de struguri va avea efecte, spun producătorii, şi asupra preţului licorii, preţ care va creşte tocmai pentru ca viticultorii să-şi poată recupera din banii investiţi în tratamente.

CITEŞTE ŞI:

Zeci de buzoieni vor primi bani pentru a-şi dota casele cu instalaţii ecologice de încălzire

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite