Vânătorii au liber să împuşte sălbăticiunile care au făcut prăpăd în mai multe gospodării din judeţul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânătorii au primit undă verde pentru împuşcarea mai multor urşi, lupi şi pisici sălbatice din pădurile Buzăului. Un ordin al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor precizează ariile şi perioadele în care sălbăticiunile pot fi vânate.

Sunt vizate, conform derogărilor aprobate, exemplarele din speciile urs, lup şi pisică sălbatică care pun în pericol sănătatea şi securitatea publică, dar şi cele aflate în intravilanul localităţilor, cele care frecventează locurile special amenajate pentru adăpostirea animalelor domestice  şi pun în pericol siguranţa acestora şi a personalului de deservire, precum şi cele prezente la cadavrul animalului domestic ucis de acestea, aflat în afara habitatului natural al speciilor de faună sălbatică.

La emiterea ordinului ce reglementează numărul animalelor care trebuie vânate, autorităţile au avut ca reper plângerile sosite în cursul anului trecut din partea unor persoane cărora sălbăticiunile le-au omorât animale sălbatice ori le-au distrus stupii de albine.

”Şi în anul acesta am primit numeroase solicitări pentru a participa la comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor produse comunităţilor rurale din judeţ de speciile urs şi lup. Am înregistrat în total 33 de  solicitari din care, în urma evaluărilor din teren, 30 au fost înaintate la M.M.A.P spre aprobare. Pagubele pe care le produc animale sălbatice din speciile protejate în gospodăriile cetăţenilor fac necesară şi oportună intervenţia în vederea soluţionării rapide a acestor probleme cu care se confruntă comunităţile locale”, a declarat Ionuţ Sorin Apostu, director executiv al Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău.    

Pentru sezonul de vânătoare care se desfăşoară între 15 septembrie 2015 şi mai 2016 gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţul Buzău pot recolta 12 exemplare urşi, 12 exemplare lupi şi 7 exemplare pisică sălbatică, iar obligaţia APM Buzău este de a se asigura că numărul maxim de intervenţie alocat gestionarilor este utilizat în primul rând pentru situaţiile în care animalele sălbatice au făcut pagube gospodăriilor cetăţenilor omorând animale domestice pentru că prioritatea o reprezintă siguranţa cetăţenilor. 

Potrivit conducerii APM, ce-a mai recentă sesizare cu privire la pagubele produse de animale sălbatice a venit în august din partea unui sătean din Colţi. Acesta a anunţat prezenţa în apropierea zonei locuite a unui lup, care într-o noapte i-a omorât şapte oi de la stână. 

Tot în această vară au mai fost semnalate atacuri de urs pe teritoriile cuprinse între Lopătari şi Mânzăleşti, la Bisoca şi între Gura Teghii şi Siriu. În privinţa stabilirii cotei de vânat la pisica sălbatică, aceasta este necesară pentru restabilirea echilibrului natural în zonele în care înmulţirea acestei specii dăunează altora, cum ar fi unele specii de păsări sălbatice.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite