Dorin Neacşu: A adus pe lume mii de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este medic ginecolog de mai bine de trei decenii, iar în fiecare an ajută aproape 200 de copii să se nască. Dacă nu ar fi fost doctor, i-ar fi plăcut să studieze biologia.

Încă din copilărie a simţit că are o înclinaţie către medicină, pasiunea sa fiindu-i transmisă de către bunicul său care a fost plutonier adjutant medical la Râmnicu Sărat. „Am văzut la bunicul meu cum se făcea medicina pe vremuri. Am învăţat să fac injecţii, să curăţ o rană. Citeam şi toate cărţile de medicină de război pe care le avea în casă în care se descria cum se curăţau plăgi sau răni şi îmi plăcea foarte mult”, ne-a spus medicul ginecolog.

După absolvirea liceului a dat admitere în 1971 la Facultatea de Medicină Bucureşti, unde a avut de trecut peste trei probe scrise şi una orală. Încă din primii ani de facultate a fost atras de chirurgie. „Se spune că oamenii care sunt atraşi de chirurgie au o doză bună de sadism, pentru că nu trebuie să te impresioneze ceva”, spune Dorin Neacşu.

Cei trei ani de stagiatură i-a făcut la Constanţa. „Această perioadă a fost cea mai frumoasă pentru că în acelaşi timp învăţam şi meserie, făceam şi gărzi la spital sau pe salvare. Am avut şi nişte colegi cu care m-am distrat pentru că făceam împreună şi practică, iar vara eram regii yachtingului şi ai înotului”, îşi aminteşte medicul.

În tot acest timp a avut de-a face şi cu prima naştere şi îşi aminteşte că atunci a asistat o soţie de marinar. După finalizarea perioadei de stagiatură, doctorul şi-a dat rezidenţiatul pe ginecolgie, însă timp de trei luni a fost medic într-o comună de pe malul Dunării. „Am ales ginecologia pentru că mi-a plăcut în timpul stagiaturii că erau şi câte 20 de naşteri pe zi. Apoi am fost medic în comuna Topalu, era un loc interesant, avea un dispensar mare pentru că preşedintele CAP-ului era erou al muncii socialiste”, ne-a spus Dorin Neacşu. 

În scurt timp a venit la Bucureşti la Spitalul Polizu, unde a stat trei ani şi a învăţat meserie. Apoi a venit la Spitalul Judeţean din Buzău unde a cunoscut-o pe soţia sa şi unde este medic de 25 de ani.

După mai bine de 30 de ani de meserie spune că a doua sa alegere ar fi fost cea de medic ortoped, iar o altă meserie care i-ar fi plăcut ar fi fost de cercetare şi să lucreze zi de zi într-un laborator de bilogie.

Din tot ceea ce a făcut până nu regretă nimic şi spune că nu ar vrea să dea timpul înapoi pentru a se apuca de altceva pentru că medicul consideră că sunt o mulţime de lucruri de făcut de acum înainte.

Acum este unul dintre cei mai apreciaţi medici ginecologi din oraş şi se mândreşte la fiecare sfârşit de an cu cei peste 200 de copii pe care îi ajută să vină pe lume.

Întrebări şi răspunsuri

Este grea specialitatea de ginecologie?

"Faţă de perioada anterioară Revoluţiei din 1989, astăzi specialitatea noastră este mult mai uşoară, deoarece copiii sunt doriţi. Noi avem de-a face cu persoanele tinere şi vezi rezultatul muncii tale imediat, iar satisfacţia este foarte mare".

Este dificil să lucrezi numai cu femei?

"Nu este greu, acum chiar mi se pare curios când vine un bărbat să mă întrebe ceva pentru că eu consider că naşterea ca act în sine nu este lucru de privit de către bărbaţi. Actul de naştere este un act de viaţă pură".

Ce îi place?

"Îmi place foarte mult marea şi de aceea îmi petrece concediile numai la mare. Pasiunile mele au rămas yachtingul şi înotul. Îmi place că viaţa îţi oferă şansa de a experimenta, iar meseria mea chiar aduce mereu ceva nou. Un doctor bun este cel care îşi iubeşte pacientele şi are respect faţă de ele şi de meserie pentru că recunoaşterea şi recompensa vin de la sine".

Ce nu îi place?

"În societate nu îmi place inversarea scării valorilor din punct de vedere social şi faptul că oamenii nu mai au timp de ei, nu mai ştiu ce vor şi cine sunt".

Profil

Născut: 27 decembrie 1952, Bucureşti

Ocupaţie: medic ginecolog la Maternitatea Buzău

Familie: căsătorit, doi copii

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite