Cum se vede sezonul cireşelor din livezile din zona Buzăului: „Mai proaspăt de atât nu se poate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Iulian Bunilă
Foto Iulian Bunilă

La o fermă din Verneşti, Buzău, clienţii pot cumpăra cireşe culese la comanda lor, deci cu totul şi cu totul proaspete. În plus, preţul plătit este mai mic decât în pieţe.

Preţul cireşelor în pieţe scade de la o săptămână la alta, odată cu intrarea în forţă a fructelor din producţia autohtonă. Mai mult decât atât, este şi mai convenabil dacă le comandaţi fermelor pomicole, de unde puteţi să le ridicaţi personal.

Într-o livadă de lângă municipiul Buzău, cireşele sunt culese chiar înainte de a fi livrate clienţilor. Aici, un kilogram de cireşe costă zece lei în aceste zile, însă tendinţa este de scădere, pe măsură de tot mai mulţi producători scot marfă la vânzare.

Pe Loredana am găsit-o cocoţată într-un cireş. Culegea fructele proaspete pentru nişte clienţi care tocmai îşi anunţaseră vizita în ferma situată în comuna Verneşti. Fructele de pe ramuri se coc pe rând, astfel că efortul culegătoarei de a găsi cireşele potrivite nu-i chiar simplu. „Fructele sunt proaspete şi le culegem chiar înainte de a fi livrate. Mai proaspăt de atât nu se poate. Acum am de cules cam zece kilograme, pentru un cumpărător, dar comenzile vor continua toată ziua. Primim mereu telefoane pentru comenzi”, ne spune Loredana.

buzaucirese

Foto I. Bunilă

Alături de Loredana lucrează şi Auraş, unul dintre vechii angajaţi ai fermei pomicole din Verneşti. „Cireşele acestea se culeg până la sfârşitul lui iunie. Sunt cireşe bune, din mai multe soiuri, şi mai mici, şi mai mari, soiuri galbene, pădureţe, adică din acelea negre. Pe internet sau prin telefon luăm comenzile, iar de aici facem cantităţile necesare”, declară acesta.

buzaucirese

Foto I. Bunilă

Culesul în livadă este mai dificil decât pare, ne asigură cei doi tineri. Loredana şi Auraş spun că îşi folosesc abilităţile deprinse în copilărie, ca să aibă spor. 

„Trebuie să ajung aprope de vârf unde sunt fructele mai coapte. Noi trebuie să le culegem pentru clienţii noştri pe cele mai gustoase dintre ele. Nu-mi este frică să urc în pom, pentru că am crescut la ţară”,  ne mărturiseşte Auraş.

buzaucirese

Foto I. Bunilă

Situată lângă drumul naţional care leagă Buzăul de Braşov şi zonele cu cele mai multe atracţii de la Curbura Carpaţilor, ferma pomicolă este deseori vizitată de turişti.

„Sperăm că vor fi la fel de mulţi clienţi ca şi în anii trecuţi, sperăm că nu se strică fructele în pom. Ajungem la momentul când ele se coc toate şi dacă le lăsăm mai mult se strică în pom şi atunci trebuie să le culegem”, declară Dana Tudor, administratorul fermei de la Verneşti..
buzaucirese

Foto I. Bunilă

Clienţii ajunşi la poarta fermei din Verneşti au posibilitatea să negocieze preţurile în funcţie de cantităţile şi calitatea fructelor găsite la vânzare.

„Este prima oară când mănânc cireşe pe anul ăsta, dar sunt foarte gustoase. Am venit direct la sursă. Sunt foarte bune, sunt proaspete, gustoase, au aromă şi sunt mai ieftine decât în piaţă”, ne spune unul dintre clienţii fermei.

Ferma familiei Tudor, din Verneşti, produce mai multe tipuri de fructe. Acum la vânzare, în afară de cireşe, şi căpşuni proaspete, iar peste câteva zile va recolta zmeură. Din acest an, multe dintre fructele produse în livadă ajung în fabrica de procesare, unde se transformă în dulceaţă şi sucuri naturale.

Vă recomandăm citiţi şi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite