Studiu: Cele mai ieftine taxiuri sunt în Capitală, în timp ce orașele sărace plătesc cel mai mult pentru un kilometru. Topul tarifelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu realizat de ANPCPPS, bucureștenii se bucură de cele mai mici prețuri practicate de taximetriști, în timp ce locuitorii orașelor sărace sunt nevoiți să plătească cele mai mari tarife. 

Asociația Națională pentru protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS), o organizație pentru informarea corectă a consumatorilor, a efectuat un studiu privind tarifele pe kilometru practicate în toată România, potrivit evz.ro. Cel mai mic preț a fost de 1,2 lei/km, iar cel mai ridicat a ajuns până la 9 lei/km.

În Capitală există cei mai mulți taximetriști din toată țara. „Numărul persoanelor fizice autorizate să efectueze serviciul de transport în regim de taxi este de 9,2 ori mai mare în București față de Municipiul Arad, de 7,2 ori mai mare decât în Brașov și de 2,15 ori decât în Cluj Napoca‟, au informat reprezentanții asociației.

Top cele mai mari tarife taxi

Piteşti - max 9 lei/km
Satu Mare - max 1.5 euro/km
Giurgiu - max 4.5 lei/km
Constanţa - max 3.5 lei/km
Bacău - max.3.36 lei/km
Alba Iulia - max 3.2 lei/km
Iaşi - max 3.2 lei/km
Baia Mare - max 3 lei/km
Timişoara -  max. 2.9 lei/km
Tulcea - max 2.8 lei

Top cele mai mici tarife taxi

Bucureşti – min. 1,4 lei/km
Slobozia - min. 1.5 lei/km
Drobeta Turnu Severin - max 1.6 lei/km
Oradea – min 1,69 lei
Brăila – min 1.69 lei
Slatina - max. 1.6 lei/km
Sfântu Gheorghe - min. 1,70lei/km
Buzău - min. 1.8 lei /km
Focşani - min. 1.8 lei
Arad - min. 1.99 lei/km

Situația nu se va mai prezenta la fel în viitorul apropiat, întrucât taximetriştii din Bucureşti intenţionează să crească de la 1,3 lei la 1,8 lei preţul pe kilometru, invocând scumpirile din ultima perioadă a combustibilului. După ce au menţinut preţurile la limita de jos în ultimii doi ani, taximetriştii se văd nevoiţi să majoreze preţul pe kilometru în primul rând din cauza majorării preţurilor la combustibili.

Recent au fost reintroduse noi amendamente la Legea Taximetriei care le permite să opereze majorarea de 41 de bani. Mai exact, una dintre prevederi presupune ca fiecare consiliu local să decidă un tarif unic care se ştie deja, şi-anume 1,8 lei pe kilometru.

„Nu mai putem rezista în condiţiile actuale. Această majorare va obţine toate voturile în Parlament, suntem convinşi. De un an şi jumătate aşteptăm  să se treacă la acest tarif, asta în condiţiile în care benzina s-a scumpit de 6-7 ori până acum”, a precizat  Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor  Autorizaţi din România (COTAR).



București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite