Pompierii din Bucureşti au, în sfârşit, emblema lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două topoare încrucişate şi o cască de pompier, o grenadă care explodează, o femeie înaripată şi doi şerpi încolăciţi, sunt elementele distinctive ale noii heraldice a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dealu Spirii” din Capitală.

Noua emblemă scoate pompierii bucureşteni din anonimat, ei folosind, până acum o săptămână, heraldica Inspectoratului General Pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit purtătorul de cuvânt al instituţiei, maiorul Ovidiu Pană, “în realizarea heraldicii s-au folosit elemente din însemnul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Monumentul Eroilor Pompieri, semnul internaţional al Protecţiei Civile şi un caduceu inspirat din emblema Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. Deja angajaţii instituţiei folosesc acest însemn în foile tipizate şi cărţi de vizită”.

Ce semnifică cele şase culori folosite în blazonul pompierilor:

Roşu, albastru, negru, verde, purpura şi portocaliu, sunt culorile folosite în heraldica pompierilor bucureşteni. Fiecare are însă câte o semnificaţie aparte. Maiorul Ovidiu Pană spune că “roşul înseamnă putere, acţiune, îndrăzneală, dorinţa de a servi patria, generozitate, dragoste. Albastru este loialitate, ordine, adevăr; purpura înseamnă nobleţe, suveranitate, iar portocaliul emană energie, ambiţie, entuziasm, imaginaţie”.

De asemenea, în heraldică sunt folosite două metale şi anume aurul şi argintul. Aurul semnifică prestigiu, forţă, virtute, grandoare, iar argintul înseamnă devotament, corectitudine, puritate, înţelepciune, durată în timp. “Concluzionând, semnificaţiile elementelor şi culorilor folosite în heraldica inspectoratului acestea sugerează că este o importantă instituţie nobilă şi suverană, gata de acţiune, cu dorinţa de a servipatria, loială, tânără, devotată şi am putea afirma, fără a fi acuzaţi de lipsă de modestie, cu un prestigiu de invidiat”, a explicat maiorul Pană.


Însemnele emblemei

Însemnul heraldic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii" al Municipiului Bucureşti păstrează în compoziţie elemente din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor. Astfel, pe fond purpuriu este o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, iar în stânga o ramură de măslin verde.
Pe pieptul acvilei se află un scut scartelat:

În pătratul din stânga-sus, pe fond roşu, sunt două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil, dedesubt o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta şi stânga ramuri de stejar, totul de argint;

În al doilea pătrat, cel din dreapta-sus pe fond albastru, se regăseşte o femeie înaripată, cu părul strâns la spate, în coc, purtând veşminte lungi, ţinând cu mâna stângă o trompetă dusă la gură, iar cu mâna dreaptă susţinând, lipit de ea, de la subsuoara dreaptă, un ostaş pompier rănit, având ochii închişi, capul dat pe spate şi puţin spre dreapta, ţinându-şi mâna dreaptă la inimă şi piciorul drept flexat şi un coif de pompier aşezat, jos, lângă el, totul de argint;

Al treilea pătrat, în stânga-jos, pe argint, se află o turtă portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat;

În ultimul pătrat, cel din dreapta-jos, pe fond portocaliu, a fost pus un caduceu de argint, reprezentat printr-o baghetă verticală pe care sunt încolăciţi 2 şerpi afrontaţi, astfel încât partea superioară a corpului lor formează un arc şi se termină prin două aripi deschise.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite