Poliţia Capitalei eliberează şi în weekend adeverinţele privind registrul persoanelor care au comis infracţiuni sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Capitalei a transmis că la nivelul fiecărui sector va exista o secţie de poliţie unde vor putea fi eliberate adeverinţele din care să rezulte dacă persoana a comis sau nu infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

„Având în vedere prevederile Legii nr. 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare - până la operaţionalizarea Registrului, structurile de cazier judiciar pot elibera adeverinţe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârşit vreuna dintre infracţiunile prevăzute la art. 2 alin. (1).

Întrucât, în ultima perioadă, numărul solicitărilor pentru eliberarea acestor documente a crescut semnificativ la nivelul structurilor din Bucureşti, în vederea oferirii unui serviciu de calitate cetăţenilor, Poliţia Capitalei a dispus ca, în zilele de 7 şi 8 septembrie, în intervalul orar 09.00 – 17.00, la nivelul fiecărui Sector de Poliţie va fi deschis câte un ghişeu de eliberarea a acestor documente.

În ziua de 07.09.2019 între orele 09.00 – 17.00, la nivelul următoarelor subunităţi:

- Sectorul 1 Poliţie prin intermediul Secţiei 5 Poliţie;

- Sectorul 2 Poliţie prin intermediul Secţiei 8 Poliţie;

- Sectorul 3 Poliţie prin intermediul Secţiei 12 Poliţie;

- Sectorul 4 Poliţie prin intermediul Secţiei 15 Poliţie;

- Sectorul 5 Poliţie prin intermediul Secţiei 24 Poliţie;

- Sectorul 6 Poliţie prin intermediul Secţiei 22 Poliţie;

- Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative la sediul Secţiei 10 Poliţie.

În ziua de 08.09.2019 între orele 09.00 – 17.00, la nivelul următoarelor subunităţi:

- Sectorul 1 Poliţie prin intermediul Secţiei 2 Poliţie;

- Sectorul 2 Poliţie prin intermediul Secţiei 6 Poliţie;

- Sectorul 3 Poliţie prin intermediul Secţiei 12 Poliţie;

- Sectorul 4 Poliţie prin intermediul Secţiei 15 Poliţie;

- Sectorul 5 Poliţie prin intermediul Secţiei 18 Poliţie;

- Sectorul 6 Poliţie prin intermediul Secţiei 20 Poliţie;

- Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative la sediul Secţiei 10 Poliţie.

Cererea pentru eliberarea adeverinţei (Anexa nr. 1 / Anexa nr. 2) poate fi depusă, personal sau prin împuterniciţi pe baza unei procuri notariale, la Compartimentele de Relaţii cu Publicul din cadrul Secţiilor enumerate mai sus.

Dacă persoana căutată NU este cunoscută în evidenţele cazierului judiciar i se va i elibera, de regulă, pe loc, adeverinţa pentru persoane necunoscute cu menţiuni care pot face obiectul Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor pe modelul tipizat.

Dacă persoana căutată APARE CU ORICE FEL DE MENŢIUNI în evidenţele cazierului judiciar, adeverinţa va fi eliberată în cel mult 30 de zile”, se arată în comunicatul Poliţiei Capitalei.

Lege ce prevede instituirea Registrului naţional al persoanelor ce au comis infracţiuni sexuale

În luna iunie a acestui an, şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea legii privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.

Legea, iniţiată de deputata independentă Oana Bîzgan, prevede instituirea Registrului naţional automatizat cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor, în scopul prevenirii şi combaterii acestor fapte.

De asemenea, actul normativ stipulează păstrarea unei evidenţe a persoanelor fizice sancţionate, condamnate ori împotriva cărora s-au luat măsuri cu caracter penal ori administrativ, conform Codului penal, şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual penale.

Potrivit actului normativ, nu se înscriu în acest registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite