Pe ce cheltuie cele şase administraţii banii. Bugetele locale au fost aprobate de primăriile de sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În afară de Primăria Capitalei, toate cele şase primării şi-au votat bugetul pe 2013 FOTO Adevărul
În afară de Primăria Capitalei, toate cele şase primării şi-au votat bugetul pe 2013 FOTO Adevărul

Bugetele pe 2013 ale celor şase primării de sector au fost aprobate luni. În total, cei mai mulţi bani cheltuiţi de primării se duc pe învăţământ şi servicii sociale: 1,6 miliarde de lei. Sectorul 1 plăteşte cel mai mult pentru spaţiul verde, Sectorul 2 pentru biserici.

Legea spune că bugetele administratiilor locale trebuie aprobate în maxim 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a bugetului de stat. Cu toate că Primăria Capitalei nu şi-a aprobat încă bugetul pentru 2013, consiliile locale de la cele şase primării au decis adoptarea bugetului estimând cât le vor reveni din sumele defalcate din TVA din cadrul bugetului Primăriei Generale. Bineînţeles, vor exista rectificări în cazul în care cifrele nu coincid.

Potrivit bugetelor afişate pe site-ul primăriilor locale, exceptând pe cel al Primăriei Sectorului 5 care nu a afişat bugetul pentru 2013, cel mai bogat este sectorul administrat de primarul Andrei Chiliman, având un buget total de 1,2 miliarde de lei. Pe locul doi şi trei se află, sectoarele 6 şi 2, cu bugete de 993 milioane de lei şi, respectiv, 892 de milioane de lei. Ultimele două locuri le ocupă sectorul 3 cu 683 de milioane de lei şi sectorul 4 cu 477 milioane de lei. Cumulate, bugetele celor cinci sectoare (sectorul 5 nu are un buget local afisat pe site) însumează 4,2 miliarde de lei, adică aproximativ 1 miliard de euro.

Redăm mai jos priorităţile administraţiilor de sector, în funcţie de sumele alocate pentru fiecare domeniu.

Reabilitare termică

Bugetul cel mai mare alocat pentru anveloparea blocurilor este al Primăriei Sectorului 2, Primăria care are şi cel mai mare program de reabilitare termică gratuită din ţară. Imediat după se poziţionează Primăria Sectorului 1 care va cheltui 200 de milioane de lei. Urmează sectorul 6 şi sectorul 3 cu 71 de milioane de lei şi, respectiv, 33,7 milioane. În coada clasamentului se află Primăria Sectorului 4 care nu prevăzut niciun leu în 2013 pentru reabilitarea termică.

Salubrizare şi deszăpezire

Pe primele trei locuri se situeauă Primăria Sectorului 1, Primăria Sectorului 2 şi Primăria Sectorului 3 care vor da 150 de milioane de lei, 105 milioane de lei şi, respectiv, 103 milioane pentru serviciile de salubrizare şi deszăpezire.

Şcoală, siguranţă şi asistenţă socială

Pentru poliţia locală, învăţământ şi asistenţă socială clasamentul pune în frunte Primăria Sectorului 1 care strânge suma de 475 de milioane (politie locală - 46 de milioane, învăţământ - 319 milioane de lei şi asistenţă socială - 110 milioane). Sectorul administrat de primarul Neculai Onţanu alocă 430 de milioane pentru aceste servicii (28 de miloane de lei, 291 de miloane şi 111 de milioane de lei). Pe locul trei se află Primăria Sectorului 3 care alocă 336,3 pentru cele trei servicii (13,3 de milioane, 215 milioane de lei şi, respectiv, 108 milioane de lei). Sectorul administrat de primarul Rareş Mănescu alocă 274 de milioane pentru cele trei servicii (20 de milioane de lei, 137 de milioane şi 117 de milioane), iar sectorul 4 ocupă ultimul loc în clasament, cu 230 de milioane de lei (14 milioane de lei, 131 de milioane de lei şi 85 de milioane).

Întreţinerea spaţiilor verzi şi a parcurilor

Primăria Sectorului 1 este în vârful acestui clasament, cu 87 de milioane de lei, urmată de Primăria Sectorului 4 cu 75 de milioane de lei. Sectorul 2 şi sectorul 3 au bugete similare, cu 62 de milioane şi, respectiv, 60 de milioane de lei. Pe ultimul loc în acest clasament se situează Primăria Sectorului 6, cu 54 de milioane de lei alocaţi.      

Reparaţii de străzi

Pentru repararea străzilo cei mai mulţi bani îi alocă Primăria Sectorului 2, cu 106 milioane de lei, urmată de Primăria Sectorului 6, cu 94 de milioane de lei. Ultimele trei locuri le ocupă Primăria Sectorului 3, Primăria Sectorului, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Sectorului 4, cu 52 de milioane de lei, 25,8 milioane de lei şi, respectiv, 14 milioane de lei.

Sectorul 2, cel mai credincios

Potrivit bugetelor afişate pe site-urile primăriilor locale, exceptând Primăria Sectorului 5 care nu a afişat niciun buget pentru 2013, sectorul administrat de primarul Neculai Onţanu alocă suma cea mai mare pentru biserici şi religie, având un fond de 35 de milioane de lei. Următorii în clasament este Primăria Sectorului 1, cu 20 de milioane de lei şi Primăria Sectorului 6, cu 16 milioane de lei alocaţi. Pe ultimele două locuri se află Primăria Sectorului 3, cu 2 milioane de lei, şi Primăria Sectorului 4, cu 300.000 de lei.

Sectorul 6, cel mai datornic

Nici în ceea ce priveşte acoperirea datoriilor, administraţiile nu stau mai prejos, o parte din bugetul de pe 2013 fiind alocat creditelor interne sau externe. Cea mai mare parte din aceste datorii sunt credite pentru reabilitarea termică. Pe primul loc în acest clasament se află Primăria Sectorului 6, cu 160 de milioane de lei alocaţi, în urma căreia se poziţionează Primăria Sectorului 2, cu 153 de milioane de lei. Locurile trei şi patru sunt ocupate de Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 1, cu 117 de milioane de lei şi, respectiv, 112 milioane de lei. Pe ultimul loc se situează Primăria Sectorului 4, cu o datorie de 77 milioane de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite