Infirmieră pedepsită fiindcă „a făcut pe deşteapta” cu asistenta-şefă. Cum s-a tranşat cazul în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mafia sângelui sam schwartz

O infirmieră de la Spitalul Municipal Câmpina a fost penalizată cu reducerea salariului cu 5 la sută pentru o lună după ce a intrat în conflict cu asistenta-şefă, care i-a reproşat subalternei că „face pe deşteapta”. Infirmiera a contestat sancţiunea în instanţă şi a câştigat.

Printr-un proces deschis la Tribunalul Prahova, o infirmieră de la Spitalul Municipal Câmpina a contestat o sancţiune disciplinară aplicată de conducerea unităţii medicale în urma unui conflict cu asistenta-şefă. În cererea de chemare în judecată, infirmiera a arătat că lucrează la spitalul din Câmpina de 11 ani şi nu a avut niciun fel de probleme până în 2017, când a intrat în conflict cu asistenta-şefă.

Tensiunile dintre infirmieră şi asistenta-şefă au început după ce îngrijitoarea a descoperit în contractul colectiv de muncă faptul că era îndreptăţită să primească cinci zile libere plătite cu ocazia înmormântării mamei sale.

Infirmiera a arătat în instanţă că, în cadrul unei şedinţe, i-a cerut şefei sale să îi acorde cele cinci zile libere, dar asistenta-şefă a refuzat, spunându-i că nu îi va da nicio zi liberă şi dacă doreşte îşi poate lua zile libere dintre cele acumulate cu luni în urmă. 

Îngrijitoarea s-a mai plâns că din acel moment au început şicanele, iar cu ocazia unei şedinţe din 2018, fără un motiv anume, asistenta-şefă a certat-o în prezenţa celorlalte colege de muncă, reproşându-i că „face pe deşteapta”, în condinţiile în care, „fără nicio lipsă de modestie”, infirmiera consideră că este „un salariat model, fiind o persoană sârguincioasă, responsabilă şi de o probitate profesională deosebită”. 

Ameninţată că „vine duba” 

Infirmiera s-a mai plâns în instanţă că, cerându-şi drepturile, a continuat să fie şicanată, iar la un moment dat a fost chemată în biroul managerului şi ameninţată că „dacă nu se va potoli, se simte obligat să o bage în comisie de disciplină şi va fi drastic”, iar dacă va continua „va fi nevoit să cheme duba”. 

Împotriva infirmierei, asistenta-şefă a întocmit un referat în care a arătat că „are o atitudine arogantă si neadecvată faţă de colegele ei, îşi instigă colegele la revoltă şi creează un mediu ostil desfăşurării activităţii, tot timpul are comentarii şi nemulţumiri faţă de hotărârile luate de asistentul şef”.

De asemenea, mai multe colege ale infirmierei s-au coalizat cu asistenta-şefă reclamând: „Nu ne putem desfăşura activitatea în secţie în condiţii optime deoarece colega noastră creează o stare conflictuală permanentă, ne instigă la a efectua reclamaţii, contestă în permanenţă hotărârile luate de asistenta şefă”. 

Infirmiera a arătat că „astfel de reclamaţii sunt absurde, constituie rezultatul unor pure născociri şi a unui complot grotesc împotriva sa” pentru a se „linişti” şi a renunţa la a-şi solicita drepturile cuvenite. 

Cinci capete de acuzare 

În final, infirmiera a fost sancţionată cu reducerea salariului cu 5 la sută pentru o lună pentru: crearea unei stări conflictuale la locul de muncă, stabilirea unor relaţii de subordonare cu colegii de la locul de muncă, altele decât cele cuprinse în fişa postului, folosirea unei tonalităţi nepotrivite în dialogul cu colegii de serviciu, fotografierea colegilor de serviciu fără acordul acestora, ameninţarea şi intimidarea celor care au semnat o adresă împotriva sa. 

Sancţiunea, anulată în instanţă 

Tribunalul Prahova a anulat sancţiunea disciplinară arătând că, în primul rând, procedura de sancţionare a infirmierei a fost nelegală. „Tribunalul apreciază ca pertinentă apărarea contestatoarei potrivit căreia această înşiruire lapidară, în termeni generali, a cinci fapte presupus a constitui abateri de la disciplina muncii, conduce la imposibilitatea verificării de către salariată şi de către instanţa de judecată a naturii faptelor săvârşite (dacă reprezintă acţiuni/inacţiuni în legătură cu munca), a împrejurărilor în care au fost săvârşite, dacă aceste fapte au fost săvârşite cu vinovăţie de către contestatoare în timpul programului de muncă şi la locul de muncă organizat de angajator sau în legătură cu sarcinile de serviciu, precum şi dacă faptele au avut consecinţe care să determine calificarea lor ca abateri disciplinare de natură a fi sancţionate în maniera în care s-a procedat prin decizia emisă de intimat”, se arată în sentinţa Tribunalului Prahova, rămasă definitivă prin neatacare. 

În aceeaşi sentinţă se mai arată că „decizia contestată este lovită de nulitate absolută, ceea ce face de prisos analizarea motivelor de netemeinicie invocate de contestatoare prin contestaţia formulată”. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Un român a cerut concediu fără plată încă din prima zi de muncă. Concediat imediat, a dat angajatorul în judecată

Cum a fost concediată o angajată după 12 ani de activitate fără reproşuri: „Noi suntem patronii şi facem ce vrem. Dacă nu îţi convine, poţi să pleci”

Cum şi-a umilit superiorii un şofer de troleibuz concediat după ce a scris pe Facebook că „sclavia s-a abolit“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite