Bucureşti: La Gara de Nord s-a dat în folosinţă primul automat, din ţară, pentru bilete plătite cu cardul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timiditate Mulţi dintre călători refuză să folosească noul dispozitiv pentru că nimeni nu le explică ce au de făcutTimidă în faţa progresului tehnic s-a dovedit şi conducerea Gării de Nord  care a instalat, deocamdată, doar unul dintre cele două automate de care dispune

La Gara de Nord s-a dat în funcţiune, în premieră naţională, un automat la care cei care au card de credit, pot să-şi cumpere bilet de tren, fără să mai apeleze la serviciile casierelor.

Produsul informatic pe baza căruia funcţionează automatul se numeşte „eXtended Sell” şi este realizat de S.C. Informatică Feroviară.

Pentru început, automatul instalat ieri, la Gara de Nord, oferă doar posibilitatea de a cumpăra bilete de tren, pe orice rută, la orice tren, urmând ca ulterior să ofere şi posibilitatea de a face comenzi de rezervare şi abonamente.

Prima extindere a ofertei automatului se va realiza peste trei săptămâni, când doritorii vor putea cumpăra bilete dus-întors şi pentru minigrupuri.

„Este fantastic, dar...”

Aşa a exclamat un bărbat de vreo 50 de ani, pe nume Ciocârlan Ion, care s-a oprit, ieri după-amiază, în faţa automatului, pentru a vedea cum îl utilizează o tânără.

În timp ce fata, pe nume Raluca, studentă la Medicină Veterinară şi-a luat bilet pentru Târgovişte, oraşul ei natal, bărbatul a mai spus: “ Dar trebuia să fie cineva aici, ca la bancă, când am învăţat să ne plătim, cu cardul, facturile la utilităţi, şi să ne explice cum să-l folosim. Chiar dacă este simplu de utilizat, cei care nu sunt familiarizaţi cu acest fel de dispozitive vor greşi şi vor pierde timpul, ceea ce, când îţi pleacă trenul, nu este un lucru de glumă”.

Opinia lui era împărtăşită de majoritatea oamenilor, care, deşi observaseră automatul, îl ocoleau şi se aşezau la cozile de la casierii.

„Nu am timp de încercări”, a spus o femeie, care, deşi avea de aşteptat la coadă vreo 10 minute, a preferat varianta nestresantă, de a-şi procura biletul.

Casierele, cu ochii pe dispozitiv

O altă tânără, Diculescu Raluca, de profesie inginer, care a dorit să-şi cumpere biletul cu cardul, de la bacomat, a avut ghinion.

Deşi a tastat corect, tranzacţia nu i-a fost acceptată.

A încercat de trei-patru ori, după care a renunţat.

Deşi nimeni nu se afla pe aproape, pentru a explică modul de utilizare a dispozitivului, totuşi, tranzacţia nereuşită i-a fost semnalată, nu se ştie cum, casierei de la ghişeul 9, Cătălin Sofia, care, şi-a lăsat clienţii la coadă şi  a venit într-un suflet la automat.

Ea i-a explicat tinerei, că, „aşa cum se mai întâmplă şi la alte dispozitive, chiar de la bănci, unele carduri nu sunt acceptate” şi şi-a declinat orice competenţă în cazul respectiv.

Varianta cu trei cozi, continuă să funcţioneze

Cei care nu se pricep să folosească automatul nou instalat şi vor să plătească cu cardul, pot apela la vechea ofertă, cu trei cozi, la ghişee.

Adică, doritorul se aşează la coadă la un ghişeu, unde li se dă o hârtiuţă pe care este trecut preţul călătoriei şi i se pune o ştampilă. 

Apoi se duce la coada de la casa 1, internaţional, unde, i se dă POS-ul la care tastează codul pin şi casiera îi reţine banii din cont.

Cu chitanţa ia coada de la primul ghişeu, de la capăt şi, dacă are noroc, prinde şi trenul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite