Arhitectul-şef al Sectorului 1: PUZ-ul stopează defrişarea şi salvează pădurea Băneasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitectul-şef al Primăriei Sectorului 1, Olivia Ciobanu, face eforturi împreună cu o echipă de specialişti pentru a implementa Planul Urbanistic Zonal – Coordonator Sector 1. Adversarii P.U.Z. încearcă să blocheze proiectul lăsând astfel cetăţenii Sectorului 1 de numeroasele beneficii pe care le-ar aduce, inclusiv un mega-spital şi oprirea defrişărilor din pădurea Băneasa.

”Toate terenurile care se regăsesc astăzi ca pădure intravilan, se vor transforma în extravilan pădure pentru a le asigura gradul maxim de protecţie prevăzut prin legislaţia silvică, care stipuleză că un teren încadrat ca pădure aflat în extravilan nu-şi poate schimba destinaţia”, asigură Olivia Ciobanu, arhitect-şef al Primăriei Sectorului 1, potrivit gandul.info.

Cetăţenii care nu sunt informaţi corect cu privire la acest proiect al primăriei de sector continuă să trimită petiţii pentru a opri PUZ, dar Primăria sectorului 1 face eforturi pentru a nu se tergiversa investiţiile.

PUZ include peste 200 de proiecte care ar putea fi puse în aplicare inclusiv salvarea pădurii Băneasa. Olivia Ciobanu a lămurit pentru Gândul aspecte importante despre noile avantaje pentru Sectorul 1, iar în acest material sunt prezentate planuri concrete pentru salvarea pădurii Băneasa.

Planul Urbanistic Zonal a prevăzut faptul că Pădurea Băneasa trebuie să aibă o suprafaţă aproximativă de 220,95 hectare extravilan şi 56,55 hectare intravilan”.

La acel moment, în cadrul Pădurii Băneasa a fost cuprinsă, pe lângă suprafaţa V7 (păduri şi plantaţii forestiere) şi o suprafaţă V2a (spaţii verzi publice cu acces limitat de folosinţă specializată) – Grădini Botanice şi Zoologice, de 43, 82 ha, o zonă de M3 de 9,66 ha, o zonă de S1 de 9,21 ha şi o zonă A4 de 24,61 ha.

Un număr de 3 documentaţii de tip P.U.Z. au fost până acum realizate pentru pădurea Băneasa.

Fiecare dintre acestea a solicitat schimbarea încadrării terenurilor din V, respectiv V – conform P.U.G. – în altă altă categorie, de tip M, mai exact M3. Suprafaţa cumulată a acestor 3 P.U.Z.-uri este de aproximativ 1,71 hectare, iar perioada în care acestea au fost aprobate este 2007 – 2012.

Contestarii Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 1 susţin – atunci când se referă la cazul ”Pădurea Băneasa” – că porţiuni întregi vor fi defrişate pentru a face loc unor construcţii. Dar Olivia Ciobanu transmite că nu este vorba despre aşa ceva, ba chiar din contră. Pădurea Băneasa, un adevărat ”plămân verde” al Capitalei, va fi în siguranţă.

Dacă P.U.Z.-ul va fi, în cele din urmă, aprobat, locuitorii Sectorului 1 vor beneficia de un procent mai mare de spaţiu verde, ceea ce se va traduce – indiscutabil – printr-o calitate crescută a vieţii. Echipa de elaborare a Planului Urbanistic Zonal – coordonată de arhitectul-şef al Primăriei Sectorului 1 şi susţinută de primarul Daniel Tudorache – a ţinut cont tocmai de acest criteriu fundamental, colaborând cu Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului şi Direcţia Silvică Ilfov-Romsilva pentru a descoperi cea mai bună modalitate prin care Pădurea Băneasa să fie salvată.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite