Minorii din Braşov sunt obligaţi să cerşească în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Harghita ia în discuţie, luni, legalitatea măsurii arestării preventive a 18 acuzaţi din procesul privind traficarea, în Marea Britanie, a 181 de minori de etnie rromă, unii cu handicap, puşi să fure sau să cerşească.

Potrivit procedurii, înainte de începerea procesului, instanţa trebuie să verifice legalitatea măsurii arestării preventive a acuzaţilor, termenul fiind stabilit pentru luni, 2 august, iar în 17 august judecătorul va discuta cererile prealabile din dosar.

Joi, 30 iulie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au trimis în judecată 26 de persoane implicate în traficarea a 181 de copii de etnie rromă duşi la cerşit în Marea Britanie, dintre traficanţi 18 sunt arestaţi preventiv.

Anchetatorii au stabilit că inculpaţii se ocupau de cazarea şi transportul minorilor, procurarea documentelor de călătorie, de cele mai multe ori false, a banilor necesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionale din Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatarea victimelor.

În Marea Britanie, minorii erau trimişi să cerşească, să spele parbrize în intersecţii sau să comită infracţiuni de furt din buzunare, din magazine sau din restaurante, fiind însoţiţi de unii dintre membrii grupului infracţional, banii obţinuţi din aceste activităţi infracţionale ajungând la membrii grupării.

Liderii grupului infracţional organizat erau Constantin Radu, zis Titi Aghiotantu, Nicolae Schian, zis Poligrad, Tase Dumitru, zis Chinezul sau Coreeanul, Mircea Niculae, zis Bocioc, Gheorghe Ion Drăguşin, zis Franţ, toţi din Ţăndărei.

Potrivit DIICOT, inculpaţii au procedat la scoaterea din ţară, prin PTF Turnu şi Nădlac, a 181 de minori din judeţele Ialomiţa, Constanţa, Vaslui, Brăila, Braşov, Călăraşi.

Citește și: Puradeii din Ţăndărei, la mare căutare printre traficanţi

Locuitorii din Filipeni supraviețuiesc pe spinarea copiilor statului 

Acţiunea de reţinere a traficanţilor de minori a avut loc în 8 aprilie, chiar de Ziua Internaţională a Rromilor.

Iniţial, procurorii din cadrul DIICOT au început urmărirea penală împotriva a 27 de persoane în cadrul operaţiunii numită "Europa", fiind efectuate 34 de percheziţii domiciliare în oraşul Ţăndărei (Ialomiţa), la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol.

Procurorii DIICOT - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul IGPR - DCCO, DGIPI, şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române, au destructurat un grup infracţional organizat, specializat în activităţi de crimă organizată pe linia migraţiei ilegale şi a traficului de minori, spre ţări din Europa Occidentală.

Racolarea minorilor se realiza din mediul comunităţilor rrome sărace, membrii grupării ocupându-se de cazarea şi transportul acestora, procurarea documentelor de călătorie şi a banilor necesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionale din Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatarea victimelor.

Au fost identificate peste 181 de victime minore, cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani.

Procurorii DIICOT au colaborat în această cauză cu autorităţile judiciare britanice, fiind organizate mai multe întâlniri de lucru, sub coordonarea Eurojust. În anul 2008, în cadrul operaţiunii "Europa", având în vedere complexitatea cauzei, a fost semnat un acord între autorităţile judiciare române şi cele britanice, pentru constituirea unei echipe comune de investigaţie.

Inculpaţii sunt acuzaţi de trafic de minori, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Efectivele mobilizate pentru reţinerea lor în 8 aprilie au fost de 120 de poliţişti şi 200 de jandarmi. La acţiunea procurorilor DIICOT au participat 26 de ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi doi specialişti Europol.

Judecătorul care a hotărât arestarea preventivă a traficanţilor arată, în motivarea deciziei sale, că gruparea funcţiona încă din anul 2002, membrii acesteia nerecunoscând acuzaţiile aduse.

În ceea ce priveşte atitudinea inculpaţilor de nerecunoaştere a faptelor comise, pe lângă faptul că nu denotă decât că nu conştientizează gravitatea infracţiunilor de care sunt învinuiţi, împreună cu circumstanţele lor personale, vor fi avute în vedere şi la individualizarea judiciară a pedepselor, în măsura în care aceştia vor fi trimişi în judecată, iar instanţa se va orienta către o soluţie de condamnare", se arată în motivarea instanţei.

De asemenea, judecătorul a apreciat că, chiar dacă se va dovedi că minorii şi-au dat consimţământul pentru a pleca în străinătate pentru cerşit şi au plătit un ajutor la plecare, tot nu ar scăpa de răspundere în faţa legii.

Unul dintre acuzaţi, Gheorghe Drăguşin, are 22 de nepoţi, iar un altul, Petrică Drăguşin, are 27 de nepoţi.

Citește și: Puradeii din ţigănie o rup englezeşte

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite