Liniile de gardă din spitalele braşovene nu sunt aprobate legal!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Câju, preşedintele Comisiei de Sănătate a Consiliului Judeţean Braşov
Mariana Câju, preşedintele Comisiei de Sănătate a Consiliului Judeţean Braşov

Noi nereguli încep să iasă la suprafaţă după ce deficienţele sistemului public de sănătate au dus la moartea tragică a unei bunicuţe de 82 de ani, Ioana Caloian.

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Consiliului Judeţean Braşov (CJ), Mariana Câju, a anunţat, astăzi, că a solicitat prelungire perioadei de control şi extinderea acestuia la toate cele şase spitale din subordinea administraţiei judeţene.

„De asemenea, Comisia de Sănătate a cerut o anchetă la Direcţia de Sănătate din cadrul CJ, pentru a vedea dacă s-au îndeplnit atribuţiile pe care le avea în legătură cu cele întâmplate. Ancheta este în curs, dar sunt nereguli, aşa cum am anticipat, iar raportul final va fi făcut public. Pot să vă spun câteva nereguli găsite: nu există un raport anual de control, toate controalele se făceau în baza unor sesizări de la pacienţi. Nu există un registru al acestor rapoarte şi nici măsuri luate în urma acestor controale, sau recomandări către spitale. Nu există rapoarte de informare a Consiliului Judeţean, care nu avea de unde să ştie ce se întâmplă în spitale. Există o culpă comună a şefului acestei DSP şi a managerului Spitalului pentru că liniile de gardă nu au fost aprobate conform legii de către plenul Consiliului Judeţean. Am descoperit că cererile pentru liniile de gardă se aprobau de către Direcţia de Sănătate a Consiliului Judeţean, de către directorul Gabriel Stanciu. El nu putea să semneze documente, pentru că Direcţia de Sănătate a CJ nu are personalitate juridică“, mai spune Mariana Câju.

Controalele interne au vizat liftieri şi femei de serviciu

„În cazul bătrânei de la Tractorul, am fost informaţi că s-au respectat procedurile. Practic, cei de la Spitalul Judeţean se acoperă de hârtii. În ceea ce priveşte ambulanţa care transporta mai mulţi pacienţi în condiţii improprii, am solicitat reprezentanţilor Spitalului să prezinte cererea prin care a solicitat cumpărarea unei ambulanţe, după cum spunea directorul instituţiei, Adrian Albotă la televizor. Acesta se pare că vrea să-şi acopere incompetenţa cu acuzaţii la adresa CJ şi nu credem că e normal să răspundă doar amărâtul de şofer. Considerăm că nu avem nevoie de manageri politiceni, pentru că nu e prima dată când Albotă dă replici prin presă. Îl invităm să dea concurs pe post, iar dacă vrea să facă politică, poate candida şi să obţină votul cetăţenilor. Noi credem că avem nevoie de manageri administratori, nu manageri politicieni. La capitolul sancţiuni, ce să vă spun. Mă aşteptam să-şi de demisia şi Gabriel Stanciu şi Albotă. Vreţi să ştiţi pe cine au controlat anul trecut cei din Spitalul Judeţean, să vadă dacă sunt la locul de muncă? O lifiteră, o asistentă şi o farmacistă, acestea au fost persoanele verificate de directorul Spitalului…“, a mai spus Câju.

Aceasta a mai menţionat că, într-o lună jumătate – două cel mult, toate spitalele din Braşov vor avea manageri care vor fi numiţi pe post în urma unui concurs. De asemenea, reprezentantul preşedintelui CJ în consiliile de administraţie  la spitale nu va mai fi un om politic, ci un angajat al aparatului Consiliului Judeţean, specialist în administraţie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite