FOTO Braşoveanul care „croieşte“ cafea. A urmat un program la un prestigios institut gastronomic din Franţa
0Atunci când nu găteşte, Mugur Tureschi se gândeşte, cu siguranţă, la ce urmează să gătească. Totuşi, în restul timpului, el poate fi găsit fie la Nola, fie la Croitoria de Cafea, cele două cafenele pe care le-a deschis în Braşov şi unde prăjeşte cafea.
Inaugurată în august 2015, „Croitoria de cafea“ a lui Mugur Tureschi, un braşovean în vârstă de 33 de ani care a renunţat la Bucureşti pentru a-şi deschide o cafenea în oraşul natal, s-a dezvoltat. Numele Croitoriei a pornit de la faptul că în locaţia aleasă pentru cafenea, pe strada Iuliu Maniu, chiar funcţionase o croitorie, astfel că a vrut să păstreze parte din amintirea vechii locaţii în numele localului.
El nu s-a oprit aici şi a deschis şi o a doua cafenea, investiţia totală în cele două afaceri fiind de 35.000 de euro. „O cafea bună trebuie să fie prăjită corect, nu arsă, nu prea puţin prăjită, să nu aibă defecte, să nu fie râncedă sau prea uscată. Esenţial e că trebuie să te surprindă, să fie ceva nou. Cafele bune tot bem, dar rar dăm de cafele care surprind”, ne-a destăinuit Mugur.
O nouă afacere cu mâncare de calitate
Mugur a decis să îşi extindă activitatea şi să deschidă şi un restaurant la Braşov, unde să ofere mâncăruri „corecte“, cu ingrediente locale, de sezon. Pentru a-şi realiza visul, Mugur a mers în Franţa, la prestigiosul Institut Paul Bocuse, unde timp de şase săptămâni a urmat un program gastronomic şi cultural care l-a ajutat să înveţe tehnici noi de gătit şi i-a „ascuţit” gusturile şi pretenţiile, astfel încât să fie capabil să ofere mâncare de calitate în viitorul său restaurant.
„Nu ştiu în câte locuri poţi merge acum să mănânci o friptură foarte bună de porc sau de vită, poate chiar autohtonă, nu neapărat de import. Dacă crezi doar în diplome, nu sunt bucătar. Dacă te uiţi ce înseamnă bucătar la noi, s-ar putea să fiu bucătar. Este loc pe piaţă, atât doar că trebuie să-ţi pese. Ca şi la Croitorie, o să-mi propun să ofer oaspeţilor mei ceea ce ofer şi familiei şi nimic mai mult sau mai puţin. Cred în lucrurile corect făcute”, a subliniat antreprenorul.
„Miza este să fac un produs bun”
În Croitoria de Cafea se şi prăjeşte cafea, iar cei care vor să bea aceeaşi cafea la ei acasă pot cumpăra cafea proaspăt râşnită aici. „Nu îmi doresc neapărat să ies din rând cu produsul meu. Miza este să fac un produs bun, care să se vândă de la sine. Riscul este ca atunci când ajungi să creşti foarte mult pe piaţă, valoarea produsului să scadă. Ei, eu nu vreau asta. Asigur recurenţa, adică vreau să ştiu că oamenii revin în cafeneaua mea pentru că am un produs de calitate”, mărturiseşte Mugur Tureschi.
Citeşte şi:
Trei braşoveni au inventat aplicaţia care schimbă muzica din bar şi alege melodiile tale preferate