De ce să nu ţipăm la copii. Îi transformăm în adulţi agresivi sau inadaptaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disciplinatul copiilor cu urlete nu face decât să distrugă încrederea lor şi nu rezolvă problemele. Psihologiii spun că atunci când urlăm la copii nu facem altceva decât să îi distrugem psihic.

Mai toţi părinţii au ridicat cel puţin o dată tonul la copil pentru a-l face să se conformeze. Această metodă, folosită cu regularitate nu face decât să distrugă copilul. „Atunci când ţipăm la copil obţinem un rezultate pe moment şi ni se pare că ascultă sau că am reuşit să îl potolim. Este doar o impresie de moment. În timp copilul se va obişnui cu ţipetele, le va ignora şi nu ne va mai asculta. Poate, de frică va face ce i se cere atunci când se ţipă. Chiar dacă pe moment nu par afectaţi, copiii la care se urlă frecvent au probleme mari atunci când ajung adulţi“, explică psihologul Ana Maria Ruşizan.

Ce transmitem prin ţipete

Atunci când ţipăm la copil nu vrem altceva decât să îl potolim pe moment. Pentru părinţi este o descărcare, dar pentru cel mic semnificaţiile sunt altele. „Atunci când urlăm la copil el poate primi alt mesaj. Poate crede că nu face nimic bine, că nu îl mai iubim, că ar fi mai bine fără el sau că nu vrem să stăm în compania lui. Copiii la care se ţipă se revoltă şi devin şi mai neascultători în timp, comparativ cu cei ai căror părinţi încearcă să le explice normal, pe un ton adecvat, unde au greşit“, mai spune psihologul.

Probleme cu încrederea de sine

Copiii la care se ţipă ani la rând au probleme de comportament. „Copiii care nu aud decât ţipete devin anxioşi, tresar la orice zgomot şi îşi fac greu prieteni deoarece mereu trăiesc cu teama că vor greşi şi vor fi certaţi. Au tendinţa să ascundă părinţilor atunci când au făcut ceva greşit sau au luat o notă proastă, tocmai pentru a nu mai fi certaţi. Astfel, comunicarea dintre părinte şi copil este afectată. De asemenea, aceşti copii au probleme cu încrederea în sine, sunt timizi şi reuşesc greu în viaţă. Pot suferi depresii şi pot avea tendinţe de suicid dacă au probleme şi se tem să vorbească cu părinţii. Chiar dacă credeţi că o astfel de disciplină dă rezultate, este mai bine să renunţaţi. Vorba bună este sfântă“, mai spune specialistul.

De la copii speriaţi la adulţi agresivi

Copiii au tendinţa să imite ce se întâmplă în familie. „Un copil la care se ţipă des va avea tendinţa să imite un astfel de comportament. Va fi şi el agresiv în limbaj faţă de alţi copii şi poate ajunge un bătăuş. Toate aceste efecte se propagă în viaţa adultă şi multe dintre persoanele agresive au fost în copilărie victime ale abuzului verbal. Ajunşi la maturitate, vor face la fel cu copiii lor, pentru că aşa au văzut acasă şi cred că aşa trebuie“, mai spune psihologul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite