Braşov: Marcela Pavel, tânăra de 20 de ani care vinde shaorma şi kebab

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de mică de bucătărie, Marcela a învăţat tainele bucătăriei turceşti la mare, chiar de la un specialist culinar din Turcia.

„Shaorma este gustoasă, săţioasă şi uşor de gătit. Foarte mult contează să pui suflet ca lumea să ajungă să se lingă pe degete de poftă". Aceasta este părerea Marcelei Pavel, care, la doar 19 ani, prepară şi vinde, cu drag shaorma.

Bucătăria a atras-o ca un magnet încă din copilărie. „De când eram mică mi-a plăcut să gătesc. O ajutam pe mama în bucătărie. Cel mai mult îmi plăcea să fac clătite. Mereu mă găsea mama prin bucătărie făcând clătite", îşi aminteşte, tânăra.

Lucrează de la 17 ani

Pentru că îşi dorea să fie independentă şi pentru că obiectivul ei era acela de a învăţa cât mai multe despre „tainele bucătăriei", Marcela s-a angajat imediat după terminarea clasei a X-a. Nu avea încă 17 ani împliniţi şi a lucrat la o pensiune din Sâmbăta de Sus. „La început am fost cameristă, apoi am trecut la vase şi mai apoi am fost ajutor de bucătar. Îmi plăcea foarte mult că puteam lucra şi învăţam să mă descurc singură", spune tânăra.  

Pentru că ştia exact că bucătăria este locul în care doreşte să muncească, tânăra a urmat Şcoala de Bucătari de la Braşov, chiar pe timpul liceului. „Eram la şcoală, lucram şi la Sâmbăta de Sus, unde făceam practica şi veneam să dau examenele la Şcoala de Bucătari din Braşov. A fost o perioadă încărcată dar până la urmă a fost bine", mărturiseşte tânăra.

„Experienţă turcească"

Marcela Pavel a învăţat cum se face o shaorma bună chiar de la un turc. Respectând cu stricteţe reţeta originală, tânăra susţine că mulţi dintre cei care comercializează un astfel de preparat nu respectă reţeta. „Astă vară am fost trei luni la mare. Acolo am lucrat într-o shaormerie, la un turc, de unde am învăţat care este adevărata reţetă a shaormei", povesteşte Marcela.

Secretul stă în sosuri

Marcela este „îndrăgostită" de gustul delicios al shaormei şi îi înţelege pe clienţii fideli care nu ezită să-şi cumpere măcar o dată pe săptămână câte una. „Este foarte bună, însă depinde foarte mult de cei care o fac şi de ceea ce pun în ea. Contează foarte mult ca salata de castraveţi muraţi  să fie proaspătă, carnea bine făcută şi condimentată, dar foarte importante sunt sosurile, în care stă tot gustul. Prima dată se pun cartofii, apoi carnea, castraveţii şi sosurile de maioneză, de usturoi, sosul picant sau de tomate. Toate acestea după gust", încheie tânăra.

Profil:

Născută: 31 martie 1990, Agnita, Sibiu

Studii: părinţi, trei fraţi

Familie: Şcoala de bucătari, Braşov

Ce-i place:

„Îmi plac foarte mult florile. Îmi place să primesc şi să dăruiesc orice tip de floare. Îmi place să mă plimb şi să am grijă de mine. Încerc mereu să am timp pentru lucrurile care îmi face plăcere să le fac", spune fata care vinde shaorma şi kebab.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place când plouă pentru că este mizerie, iar vremea este urâtă şi închisă. Atunci parcă totul este cenuşiu şi parcă nu ai chef de nimic. Este foarte rău să te prindă ploaia când eşti pe afară, cu treabă", a încheiat tânăra.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de des mănânci shaorma?

Păi, mănânc câte o shaorma de vreo patru ori pe săptămână. Pentru că lucrez aici şi o am lângă mine mereu, nu mă pot abţine să nu mănânc şi eu. Plus că îmi place foarte mult. Şi după cum vedeţi nici nu mă îngraşă.  

Ce intenţionezi să faci pe viitor?

Îmi doresc să-mi deschid propria afacere. Poate am să deschid o shaormerie sau orice altceva în domeniul culinar pentru că nu degeaba m-am specializat şi mă specializez în domeniu. Vreau să devin un bucătar renumit şi să am propriile mele reţete pe care lumea să le aprecieze.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite