Astăzi s-a deschis cea mai mare pepinieră realizată cu fonduri europene din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepiniera are o suprafaţă de 18.714 metri pătraţi FOTO Andrei Paul
Pepiniera are o suprafaţă de 18.714 metri pătraţi FOTO Andrei Paul

Primarul George Scripcaru a prezentat astăzi noua pepiniera a municipalităţii, care va asigura necesarul de material săditor pentru tot fondul forestier aflat în proprietatea Municipiului Braşov.

Suprafaţa totală a fondului forestier este de 14 649,1 de hectare şi este administrată de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt (RPLPK). Puieţii produşi de această pepinieră vor asigura necesarul atât pentru reîmpăduriri, cât şi pentru extinderea suprafeţelor împădurite aflate în administrarea RPLPK.

Investiţia  face parte din proiectul ,,Îmbunătăţirea valorii economice a pădurii prin achiziţionarea de echipamente şi maşini şi producerea de puieţi forestieri de calitate pentru fondul forestier proprietate publică a municipiului Braşov”, proiect finanţat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, Măsura 122: „Îmbunătăţirea valorii economice a pădurii”.

,,Este un proiect important pentru noi deoarece eficientizează gestionarea fondului forestier, iar Regia Kronstadt nu rămâne doar la stadiul de administrator al pădurii, ci îşi diversifică activitatea. Sper ca peste 4 ani, când această pepinieră va începe să producă, tot ceea ce înseamnă plantări în pădurile din proprietatea Municipiului, dar şi din interiorul oraşului, să se facă doar cu puieţi obţinuţi de Regia Kronstadt, iar în timp să ajungem unul dintre cei mai importanţi producători pentru întreaga zonă”, a declarat primarul George Scripcaru.

Pepiniera este amplasată în Braşov, Valea Popii f.n – Noua şi are o suprafaţă totală de 1Pepiner.

image

Teritoriul pepinierei silvice a fost terasat în trei niveluri şi este organizat prin împărţire în mai multe tipuri de suprafeţe: suprafeţe de cultură (ocupate efectiv de culturi), suprafeţe în ameliorare (ameliorare prin cultivare cu plante care oferă îmbunătăţiri proprietăţilor chimice ale solului), de deservire (drumuri, remize, sere, solarii, răsadniţe sau alte utilităţi).

Suprafaţa de cultură este 5.978 metri pătraţi, împărţită în suprafaţă necesară pentru repicat* de 4121 m2, la rândul ei formată din 5 sole a câte 824,2 m.p., şi suprafaţa necesară pentru semănături în câmp de 1857 m.p. împărţită în 3 sole de 619 m.p. fiecare.

            Capacitatea de producere puieţi în câmp deschis /an ( puieţi repicaţi din solar + semănături), realizată după 4 ani, este de 105 000 buc., din care: 18.000 buc puieţi de foioase (semănături direct în câmp) şi 87.000 buc. puieţi de răşinoase (replantaţi din solar).

image

Suprafaţa solarului este de 336 metri pătraţi şi are o capacitate anuală de producere puieţi de aproximativ 250 000 buc. Pepiniera va produce puieţi din următoarele specii: molid, larice, brad, pin, fag, gorun, paltin de munte.

La acestea se adaugă şi o clădire operaţională cu amprenta la sol 100 mp şi o suprafaţă utilă de 149,38 metri pătraţi, precum şi o remiză (cu rol de garaj pentru utilaje si depozit accesorii utilaje şi unelte), cu o amprentă la sol de 150 mp, dar şi drumuri de acces pentru utilaje care ocupă o suprafaţă de 2.768 metri pătraţi

Tot în cadrul proiectului au fost achiziţionate şi o serie de echipamente. Cea mai importantă şi valoroasă achiziţie, în valoare de 1.035.384 de lei, este tractorul cu braţ hidraulic, marca Pfanzelt, care reprezintă una dintre cele mai moderne soluţii în exploatarea forestieră. Celelalte echipamente achiziţionate sunt: trailer, troliu 2X6 tone, tractor John Deere, nacela tractată cu motor propriu, plug reversibil, semănătoare forestieră, plug de scos puieţi, grapă cu discuri, atomizor, cultivator, o serie de unelte de grădinărit (cazma, greblă, topor, săpăligă, cultivator etc)
Valoarea totală a proiectului este de 3.651.282,98 lei + TVA, din care valoarea echipamentelor este de 1.582.510,00 lei +TVA, iar a lucrărilor de amenajare şi de construire este de 2.068.772,98.

60% din valoarea eligibilă a proiectului o reprezintă finanţare nerambursabilă, iar 40%  – contribuţia beneficiarului, respectiv municipiul Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite