Şi-au construit vile şi stau noaptea la lumânare. Mai multe familii din Brăila nu se pot racorda la reţeaua electrică din cauza unor reguli bizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatarii noilor vile se văd nevoiţi să stea în întuneric
Locatarii noilor vile se văd nevoiţi să stea în întuneric

Mai multe familii din Brăila care, cu mari sacrificii, au reuşit să îşi ridice case trainice şi frumoase într-o zonă periferică a municipiului aşteaptă de ani de zile ca autorităţile locale sau „Electrica” să rezolve problema alimentării cu energie electrică a noii zone rezidenţiale.

Cele câteva familii care şi-au cumpărat terenurile în urmă cu mai mulţi ani, au obţinut certificatele de urbanism, apoi autorizaţiile de construire, şi-au ridicat case, iar când într-un final s-au mutat în noile locuinţe, având mai nou şi adresă poştală, au realizat că e o mare problemă cu racordarea la reţeaua de electricitate.

„Deşi am obţinut un acord de principiu pentru racordare la energie electrică, după ce au venit cei de la Electrica să facă aici măsurători mi-au trimis înapoi înştiinţare să mă duc la ei să-mi iau înapoi banii plătiţi pentru branşare, că nu se mai poate. Cum să fac aşa ceva când noi abia aşteptăm să ne branşăm?”, spune unul dintre locatarii aflaţi în această situaţie.

Din câte se pare, ghinonul acestor locatari este că locuinţele lor se află la o distanţă mai mare de 100 de metri reţeaua electrică deja existentă, astfel că fie autorităţile municipale ar trebui să se angajeze în extinderea reţelei, fie ei ar trebui să suporte singuri costurile de extindere a cablurilor de alimentare, urmând ca, ulterior, să îşi recupereze banii de la eventualii vecini care şi-ar mai construi case în zone şi ar solicita să se racordeze la reţea.

„SDEE Brăila a înştiinţat în scris solicitanţii din zona străzii Nae Ionescu, care au depus cereri de racordare, asupra faptului că trebuie să se adreseze autorităţii publice locale în vederea demarării formalităţilor (...). În situaţia în care autoritatea publică locală informează operatorul de distribuţie concesionar asupra faptului că nu are capacitatea de a asigura coparticiparea la finanţarea extinderii reţelei electrice, iar solicitanţii cer în mod expres să finanţeze realizarea acestor lucrări, SDEE Brăila elaborează în termen de 60 de zile studiul de fezabilitate (...) în cadrul căruia se calculează indicatorii de performanţă financiară prevăzuţi la art. 10, alin (2) din Ordinul preşedintelui ANRE nr. 75/2013.

În aceste condiţii solicitanţii pot finanţa lucrările de extindere a reţelei electrice în baza unui contract încheiat cu FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA – SDEE Brăila, iar după punerea în funcţiune a lucrării de extindere a reţelei, operatorul de distribuţie returnează solicitanţilor cota eficienţă a lucrării determinată în cadrul studiului de fezabilitate, conform legislaţiei în vigoare. Totodată, (...) utilizatorii care au participat la finanţarea extinderii de reţea primesc diferenţa de eficienţă din partea operatorului de distribuţie concesionar, rezultată ca urmare a refacerii analizei de eficienţă economică şi compensaţii băneşti din partea următorilor utilizatori racordaţi la aceasta reţea”, informează biroul de presă al „Electrica” SA Brăila.

cherceabr1

Mijloacele de iluminare pe care sunt nevoiţi să le folosească brăilenii domiciliaţi pe strada Nae Ionescu

Primăria Brăila refuză, însă, să investi din surse publice bani pentru extinderea infrastructurii unui operator privat, astfel că situaţia locatarilor străzii Nae Ionescu de la marginea cartierului Chercea tinde să devină imposibil de rezolvat.

„Alimentarea cu energie a locuinţelor respective este problema Electrica, nu a Primăriei. Noi vom face demersuri pentru a acoperi zona respectivă cu reţeaua de iluminat stradal, însă de extinderea reţelei de alimnentare a caselor din zonă trebuie să facă obiectul celor de la Electrica”, ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite