Opere de artă ignorate de autorităţile brăilene. Statuile care nu îşi găsesc locul pe domeniul public
0La Brăila urmează să înceapă, în prima săptămână a lunii august, cea de-a doua ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Nicăpetre”. Şapte statui vor fi realizate în cadrul acestei manifestări, de tot atâţia sculptori din România, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova şi Italia. Partea proastă e că statuile realizate la ediţia de anul trecut nu au fost expuse nici până acum pe domeniul public.
Prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură "Nicăpetre" a reunit la Brăila artişti din România, Ucraina şi Bulgaria. Aceştia au realizat, în final, şapte sculpturi, pe tema impusă de organizatorii simpozionului: "Mitul pescarului". Suma plătită de Consiliul Judeţean pentru organizarea simpozionului propriu-zis, plus onorariile sculptorilor, s-a ridicat la 2,1 miliarde de lei vechi.
Din septembrie 2015, când s-a finalizat tabăra de sculptură, până la începutul lunii iulie a.c., statuile au rămas în curtea fostului liceu de Chimie, învelite în folii de plastic. Motivul pentru care nu au fost expuse mai repede pe domeniul public ţine de sumele prea mari solicitate de evaluatorii autorizaţi, cei care au trebuit să facă evaluarea artistică a statuilor, pentru includerea acestora în patrimoniul Consiliului Judeţean.
Abia în luna iunie a acestui an, Primăria Brăila a adus două dintre cele şapte statui pe bulevardul Independenţei. În primă instanţă, fostul primar, Aurel Simionescu, care între timp şi-a terminat madatul, a explicat că sculpturile vor rămâne de probă, câteva săptămâni, direct pe alee, fără soclu, urmând ca apoi, în funcţie de opiniile exprimate de brăileni, să li se găsească o poziţie definitivă.
Actuala administraţie consideră, însă, că nu este nevoie de o consultare a publicului, amplasamentele fiind deja stabilite în schiţele care însoţesc planul de urbanism de detaliu elaborat atunci când s-a dat autorizaţie pentru montarea statuilor pe domeniul public.
Viceprimarul Alexandru Jantea precizează că mai sunt încă de parcurs câteva proceduri administrative, pentru ca statuile să poată fi montate pe socluri. "Primăria a emis autorizaţia de construire a soclurilor, iar acum urmează să se stabilească firma care le va realiza efectiv. Se va face o licitaţie în acest sens", a precizat viceprimarul. În acest context, este puţin probabil ca operaţiunea să fie finalizată până pe 7 august, când se va da startul celei de-a doua ediţii a simpozionului de sculptură.
Citiţi şi