Locatarii ANL Lacu Dulce au datorii la întreţinere de mii de lei. Din acest motiv, sute de familii au rămas fără apă caldă la robinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Datoriile uriaşe acumulate la întreţinere de locatarii mai multor blocuri din cartierul ANL Lacu Dulce au determinat GDF Suez să oprească alimentarea termică a centralelor blocurilor respective. Au rămas astfel fără apă sute de familii, al căror disconfort este amplificat de temperaturile caniculare din această perioadă.

„De zile întregi stăm aşa, atâtea familii, doar pentru că unii dintre vecini nu şi-au plătit facturile la timp. Vina le aparţine şi celor de la DSP (Direcţia Serviciilor Publice n.n.), fiindcă au permis să se acumuleze datorii atât de mari. Unii dintre cei care aveau restanţe de zeci de milioane lei vechi s-au mutat în altă parte fără să îşi achite datoriile, iar DSP nu a luat măsuri împotriva lor atât timp cât încă mai stăteau aici. Acum trebuie să sufere toată lumea din cauza lor", se plânge Gabriel V, unul dintre locatarii afectaţi de această situaţie.

Conducerea fostei DSP, instituţie care se numeşte acum Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi Cimitirelor (SUPAFLC), spune că a somat periodic locatarii cartierului ANL Lacu Dulce să îşi achite restanţele, atât cele aferente chiriei lunare, cât şi cele către furnizorii de utilităţi. Peste 100 de familii se află pe lista restanţierilor, iar câteva au ajuns în situaţia de a fi evacuate din apartamente.

"Pe lângă somaţii, am deschis şi multe procese în instanţă pentru recuperarea debitelor. De exemplu, avem în prezent cinci familii împotriva cărora am câştigat procesul şi care urmează să fie evacutate dacă nu îşi achită urgent datoriile. Familiile în cauză au de plată sume de până în 5.000 lei (50 milioane de lei vechi n.n.). Avem, însă, şi chiriaşi care au ajuns să datoreze 7.000, 8.000 sau chiar 10.000 de lei. Procesul cu aceştia nu s-a încheiat fiindcă, deşi am câştigat în primă instanţă, au făcut recurs, iar cauza se judecă încă.

Printre aceşti chiriaşi sunt şi persoane despre care nu se poate spune că au o situaţie materială precară. Este o doamnă profesoară care a acumulat restanţe de 7.300 lei la plata chiriei şi a întreţinerii, dar care la un moment dat a participat la un concurs pentru ocuparea unei funcţii publice. Mai avem un caz al unei familii ce lasă să se ajungă la restanţe de mii de lei, pe care nu le achită decât când e pe punctul de a pierde procesul şi de a fi evacuată din apartament. Din păcate, din cauza unor astfel de chiriaşi asociaţiile de locatari nu reuşesc să achite facturile la utilităţi, iar furnizorii ajung să facă debranşări, aşa cum s-a întâmplat cu gazele", ne-a declarat Emilena Huiu, directorul SUPAFLC.

Săptămâna trecută s-a făcut o şedinţă cu locatarii blocurilor afectate de măsura GDF Suez, cărora li s-a explicat că, dacă nu îşi achită restanţele, nu vor beneficia prea curând de alimentarea cu gaze. "În urma acelei întâlniri, reprezentanţii asociaţiilor de locatari ne-au transmis că au început să încaseze sume mai mari decât de obicei. Deci insistenţele noastre au avut un oarecare efect", a mai zis directorul Huiu.

Chiriile plătite de locatarii blocurilor ANL variază între 125 lei şi 210 lei, pentru garsoniere, şi între 187 lei şi 287lei, pentru apartamentele cu două camere.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite