Cum se pot apăra adolescenţii de bullying. Recomandările poliţiştilor în cazul comportamentelor agresive intenţionate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au adresat elevilor din mediul rural cu informaţii şi recomandări pentru prevenirea discriminării şi a bullying-ului.

Activităţile poliţiştilor se înscriu în cadrul Programului judeţean de prevenire a victimizării minorilor, implementat la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila în acest an, al Campaniei naţionale de prevenire a criminalităţii în mediul rural ”Împreună pentru o comunitate mai sigură!”, iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu OMV Petrom S.A., precum şi în Proiectul ”Fără discriminare!”, iniţiat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi implementat în anul 2019.

Specialiştii compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au discutat cu elevii despre noţiunea de bullying şi despre manifestările care intră în definirea acestui comportament.

”Copiii au înţeles că bullying-ul este un comportament agresiv intenţionat, menit să provoace disconfort sau durere, că se poate manifesta direct, prin agresiuni fizice (blocarea, înghesuirea victimei, piedica, lovirea cu piciorul, cu obiecte dure, scuiparea) sau verbale (tachinare, ameninţări, farse) ori indirect, prin atribuirea de porecle, răspândirea de zvonuri, caricaturi care conduc la excluderea socială sau la stricarea reputaţiei”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.

Asociat bullying-ului, poliţiştii au discutat cu elevii despre cyberbullying, exprimat prin mesaje insultătoare la telefon sau în mediul virtual. Elevii au fost avertizaţi cu privire la faptul că agresorii online pot divulga date reale cu caracter personal, despre victimele lor, pe site-uri şi forumuri sau pot publica materiale în numele acestora pentru a le defăima şi/sau ridiculiza.

Unii agresori pot trimite şi e-mail-uri de ameninţare şi hărţuire, în timp ce alţii pot publica bârfe şi instiga la comportamente răutăcioase împotriva celor pe care îi vizează.

În plus, pentru a explica respectul pentru diversitatea umană, pe care ar trebui să-l formăm la copii încă de mici, poliţiştii au realizat cu aceştia exerciţiul ”fulgilor de nea” şi au prezentat filme tematice.

Poliţiştii brăileni reamintesc copiilor cum să reacţioneze pentru a preveni situaţiile de bullying:

-evită cuvintele jignitoare şi nu încerca să te răzbuni;

-alege să nu răspunzi provocărilor pentru a evita un conflict mai mare;

-arată-i agresorului că nu ţi-e frică de el;

-nu schimba modul în care te îmbraci pentru a plăcea altora, ci convinge-i că aşa te simţi tu bine. Personalitatea ta e mai importantă decât hainele;

-nu te purta aşa cum îţi cer alţii, nu face lucruri rele doar ca să fii acceptat întru-un grup;

analizează comportamentul celor din preajma ta şi nu-ţi petrece timpul cu cei violenţi; 

poartă-te respectuos cu toată lumea;

-comunică politicos şi prezintă-ţi părerile cu calm.

Recomandările poliţiştilor:

-când cineva te agresează verbal, nu trebuie să ripostezi, ci doar să-i ceri politicos să nu mai vorbească aşa;

-vorbeşte-i calm abuzatorului, nu îi arăta că te-ai supărat pentru că astfel îi dai satisfacţie;

-dacă nu reuşeşti să schimbi comportamentul celui/celor care te şicanează, nu păstra tăcerea despre ceea ce ţi se întâmplă.  E mai bine să ceri ajutorul unui profesor sau părinte, pentru rezolvarea paşnică a situaţiei;

-nu te lăsa afectat de comportamentul urât al celorlalţi;

-înconjoară-te de oameni care te respectă;

-cere sprijin pentru a găsi o activitate care să-ţi facă plăcere;

-scrie  o listă cu calităţile pe care consideri că le ai. E important să fii încrezător în tine.

Activităţile pentru prevenirea discriminării şi a bullying-ului vor continua săptămâna viitoare în mediul rural.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite